Bare en i mengden? En ny rapport viser at fadderuka er avgjørende, og for mange den eneste sjansen, når de skal bygge seg et nytt nettverk i Oslo. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Dette mangler for at Oslo skal bli en bedre studentby

En ny rapport viser at Oslos studenter ønsker å bli bedre integrert i byen, mangler informasjon om viktige studenttilbud- og institusjoner og savner et felles møtested for studenter sentralt i byen.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag ble den nye rapporten «Studentens mobilitet, leve/studievaner - og tanker om Oslo som studentby» lagt fram i Oslo rådhus, foran byens universitets- og høgskoletopper, studenttillitsvalgte og byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap). 

Rapporten er gjennomført av TNS Gallup, og viser at Oslo har store mangler som studentby. Studentene etterspør alt fra mer informasjon om aktiviteter og tilbud, til et nytt felles samlingssted. Mange peker også på et behov for å bli bedre integrert i byen, og at det å få venner tidlig er avgjørende for å få en god hverdag gjennom hele studietiden.

— Det er viktig for oss å gjøre Oslo til en så god studentby som mulig, og legge til rette for at Oslos studenter skal ha det så bra som mulig under studietiden, sier Geir Lippestad til Khrono. 

Studentbyen Oslo?

Ifølge TNS Gallup-rapporten innfrir ikke Oslo de klassiske forventningene mange studenter har til hva en studentby skal være. Oslo oppleves som en spredt by, heller enn en klassisk «studentby», som både Bergen og Trondheim trekkes fram som gode eksempler på. 

Det er viktig for oss å gjøre Oslo til en så god studentby som mulig.

Geir Lippestad

Samtidig som rapporten viser at studenter kan velge bort Oslo som studiested, i frykt for at det blir for stort eller for at man ikke finner seg et nytt nettverk, er det også studenter som søker seg til hovedstaden nettopp fordi Oslo kan levere noe annet enn Bergen og Trondheim. I den sammenhengen trekkes både nettverk og karriere, samt framtidige planer om å bosette seg i Oslo fram som viktige grunner til å likevel vende blikket mot hovedstaden. 

Rapportforfatterne understreket likevel at Oslo ikke nødvendigvis trenger å markedsføres som en klassisk studentby, fordi Oslo også har en rekke andre tilbud, utover det å kun være en studentby. Det var det flere av tilhørerne i salen som sa seg enige i, blant dem rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen. 

— Oslo trenger ikke nødvendigvis å markedsføre seg som en studentby, men som den mest inkluderende byen. Da får man med en rekke ulike perspektiver, sa Ottersen under diskusjonen etter framleggingen.  

Mangler nettverk på studiene

Oslo har over 70.000 studenter, og mange av dem er født og oppvokst i byen. Rapporten avdekker at mange av de tilflyttende studentene synes det er vanskelig å finne seg til rette og bygge et nytt nettverk i Oslo, og at Oslo-boerne har forståelse for at mange synes det er vanskelig. For mange oppleves fadderuka som det viktigste, og ofte eneste, tiltaket og muligheten til å komme seg inn i et nytt nettverk og få nye venner. 

Rapporten viser også at rundt halvparten av Oslos studenter har sitt primærnettverk fra før studietiden, heller enn å skape nye, sosiale nettverk i løpet av studietiden. Det var rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, spesielt opptatt av. Under sitt innlegg trakk han fram hvordan norske læresteder her skiller seg fra amerikanske, ved at man ikke bor på «dorms», eller studentboliger tilknytta campus, men at man bor mer adskilt og ikke i tilknytning til lærestedet. Selv om Rice ikke mener at man bør legge om til den amerikanske modellen i Norge, tok han til orde for at dette er noe man er nødt til å jobbe systematisk med. 

— Noe vi vet fra andre undersøkelser, er at engasjement og relasjoner til medstudenter og campus har stor betydning for studieprestasjoner. Vi må derfor stimulere til økt engasjement og deltakelse blant alle studenter, også de som er oppvokst i Oslo og Akershus, skriver Rice i sin blogg. 

(Curt Rice, rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

I tillegg etterlyser Oslo-studentene i rapporten et felles sted å søke opp informasjon, enten det er en nettside, en app eller et side på Facebook. Siden skal være et sted hvor man enkelt kan få oversikten over både studenttilbud og andre arrangementer. 

Nytt samlingssted

På spørsmål om Oslo har et felles samlingssted for studenter, svarer rundt 2 av 3 enten «vet ikke» eller «nei», og rapporten viser at det er mye usikkerhet knyttet til dette spørsmålet. 

Det er særlig fem ting som går igjen som viktig for studentene i deres oppsummering av hva et nytt studenthus bør inneholde: En pub, en café, uteservering, debatter og foredrag og en sentral plassering. 

I tillegg ønsker studentene seg at prisene skal være studentvennlige og at det skal ligge i tilknytning til kollektivtransport. Fra tidligere har St. Olavgate 32 på Tullinløkka blitt pekt på som et aktuelt sted å flytte Oslos studenthus, Chateu Neuf, som i dag ligger på Majorstua. 

Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Simen Eriksen, er spesielt fornøyd med det som kom fram om nytt studenthus, men også med de andre funnene i rapporten. 

— Rapporten bekrefter mye av det vi ante fra før, og viser at det er viktig å fortsette å jobbe med de sakene vi allerede jobber med og har valgt å prioritere, som et bedre kollektivtilbud og et nytt studenthus, sier Eriksen. 

(Simen Eriksen, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold).

Ny prosjektgruppe

Over bordet lovet også byråd Lippestad midler til en ny prosjektleder, som skal jobbe videre med funnene i rapporten og med å videreutvikle Oslo som studentvennlig by. 

— Vi skal nå sette ned en arbeidsgruppe, som skal jobbe videre med å legge en strategi for Oslo som en mer studentvennlig by. Det er noe vi allerede har satt av midler til, sier Lippestad. 

Han sier at prosjektgruppen vil bli satt ned så raskt som mulig, og vil ta med seg rapporten inn i det videre arbeidet med å videreutvikle Oslo som studentby. Han vil ikke gi noen garantier for at studentene får lov til å flytte til Tullinløkka med det første, men sier at det helt klart blir med i diskusjonen framover.  

— Her og nå kan jeg ikke si noe konkret om dette, men jeg registrerer at studentene har et sted de har sett for seg, og dette er så klart noe vi vil diskutere videre, sier Lippestad. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS