null Foto: Maria Ingolfsdatter Randahl

Savner rektor i utvalg

Rektor Curt Rice etterlyses i sentrale utvalg på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sitt første møte tirsdag 1. september skal det nye høgskolestyret oppnevne nye medlemmer i Læringsmiljøutvalget, som er et lovpålagt utvalg med fem medlemmer fra høgskolens ansatte og fem studenter. De skal følge opp studentenes fysiske og psykososiale forhold de neste fire årene.

Les også: Styret drar til Moss

I forrige periode satt prorektor for utdanning, Olgunn Ransedokken, i utvalget, mens prorektor for forskning, Frode Eika Sandnes, var hennes vara.

For perioden 2015-19 er forslaget fra rektor Curt Rice at ingen fra rektoratet skal sitte i utvalget. Høgskolens øverste representant blir i stedet dekan Knut Patrick Hanevik, som leder Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier.

Burde vært med

Leder av Studentparlamentet ved høgskolen i Oslo og Akershus, Christoffer Storm Tiller Alsvik (bildet under), mener at rektoratet burde være involvert i læringsmiljøarbeidet.

— Med utgangspunkt i hvor stor vekt det legges på læringsmiljøet både i forbindelse med kvalitetssikringssystemet som skal godkjennes av NOKUT, og i tilbakemeldingen fra Kunnskapsdepartementet i etatsstyringsbrevet, så er det svært viktig at rektoratet er representert og involvert i læringsmiljøarbeidet, og her er Læringsmiljøutvalget (LMU) sentralt, sier Alsvik.

Ber om forståelse

Rektor Curt Rice avviser at han nedprioriterer arbeidet i læringsmiljøutvalget, men sier at han ikke rekker alt han skulle ønske å gjøre.

— Jeg må be om forståelse for at verken jeg som rektor ei heller hele rektoratet kan gjøre alt som tidligere ble gjort av direktøren. Prorektorjobbene har fått en ny struktur med linjeansvar og dette krever ressurser, ikke minst deres tid. Min jobb er stor i omfang og jeg rekker ikke alt jeg skulle ønske jeg kunne. Men det er utvilsomt mitt ansvar å forsikre blant annet at disse utvalgene (Læringsmiljøutvalget og Arbeidsmiljøutvalget, red.anm.) har kontakt med toppledelsen, sier han i en epost.

Han sier at dette er bakgrunnen for at han har satset på å utvikle en tung toppledergruppe som består av rektoratet, dekanene, to senterleder og to administrative direktører. Rice understreker at HiOA er en stor organisasjon med ledelsesbehov som blir ivaretatt av denne gruppa.

— Rektoratet prioriterer meget høyt NOKUT-evalueringen som snart kommer. Vi bruker masse tid og krefter på dette. Vi prioriterer også kontakt med studenter og selvfølgelig læringsmiljø. Det er ukorrekt å konkludere at et utvalg som ledes av én person fra min ledergruppe frem for en annen person fra samme gruppe har blitt nedprioritert, sier han i eposten.

Sentralt pålegg

I etatsstyringsbrevet som legges fram for høgskolestyret tirsdag, står det at departementet forventer at høgskolen bruker Studiebarometeret aktivt for å skape et bedre læringsmiljø. Departementet understreker og høgskolen har ansvar for at alle studenter har et godt og inkluderende læringsmiljø av høy kvalitet.

Læringsmiljøet er også sentralt i HiOAs kvalitetssikringssystem, som ble underkjent av NOKUT, men som nå skal inn for ny behandling.

Studentene avventer

Både Christoffer Alsvik og læringsmiljøansvarlig, Ane Larsen Mjøen, sier at de er spente på å se hvordan rektoratet tenker å ivareta arbeidsoppgavene og kommunikasjonen som har foregått i utvalget.

— Vi vet at rektoratet har flere oppgaver enn tidligere, men det er veldig viktig for oss at det er en god dialog mellom rektoratet og de sentrale utvalgene.  Vi stiller oss avventende til hvordan dette tenkes løst hvis ikke øverste ledelse skal sitte i LMU, sier de.

Viser til loven

I Arbeidsmiljøutvalget (AMU) har høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø sittet, men etter overgangen til enhetlig ledelse på høgskolen er både hun og direktørstillingen borte. Rektor Curt Rice kommer ikke til å sitte i utvalget selv og sier at AMU skal ledes av direktør Mariann Hole, som er i hans ledergruppe.

— Dette er lik situasjon som ved NTNU, som det stadig vekk vises til som en rollemodell for HiOA. Det er et naturlig valg hos NTNU og et naturlig valg hos oss, sier Rice.

(Foto: Eva Tønnessen)

Savnes i AMU

Hovedverneombud Erik Dahlgren (bildet over), som ledet utvalget sist år, reagerer på at Rice - som øverste leder på HiOA - ikke skal sitte i AMU.

— Lovverket er helt klart her og sier at øverste ledelse alltid skal være medlem av arbeidsmiljøutvalget. Hos oss er det rektor som er øverste ledelse, og bare han, siden han ikke har delegert noen fullmakter til andre, sier Dahlgren.

Han understreker at det ikke er noe krav at rektor skal lede utvalget, bare at han skal være medlem.

— Vi jobber for å få rektor til å forstå at han må sitte i utvalget, sier han.

Viktige råd

Dahlgren sier at, bortsett fra at loven krever det, så er det viktig også av andre grunner at øverste ledelse er med i utvalget.

AMU er først og fremst et rådgivende organ, som gir en del av de rådene som er viktige for at øverste ledelse skal fatte riktige og gode beslutninger som gjelder veldig mange mennesker her på HiOA, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS