studentbolig
Nytt system har fjernet ventelistene på studentbolig
Både private og andre studentsamskipnader har meldt sin interesse for å høre mer om bookingsystemet til Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit).
Forrige uke ble det meldt at så mange som minst 13.000 studenter sto i kø for å få studentbolig landet rundt. Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skilte seg derimot ut. Med et nytt system har de fått vekk ventelistene som ellers rapporteres om andre steder i landet.
Det var Universitetsavisa som først omtalte løsningen. VG har også omtalt den.
Sit innførte i vår et bookingsystem. Litt som når du er på jakt etter et hotellrom i ferien, og uten at man må vente på svar. Målet var å gjøre ting mer forutsigbart for studenter som vil ha bolig.
— Det hele startet med at vi så et behov for en mer helhetlig løsning, og en løsning som kunne vokse i takt med oss. Hvert år opplevde vi stor pågang fra studenter som ble stående lenge i bolig-kø hos oss, og de opplevde stor usikkerhet rundt hvorvidt de ville få bolig hos oss, eller om de skulle på det private markedet. Selve bookingløsningen kommer derfor som et resultat av å skape en mer forutsigbar prosess for studentene som søker bolig hos oss, forklarer Tina Landfastøien på e-post, leder for boligutleie i Sit, til Khrono.
Får svar med en gang
De har avsatt boliger til førstegangsstudenter og til et antall internasjonal studenter. Ellers er det førstemann til mølla.
— Tidligere opplevde vi at mange søkte allerede i januar året de skulle begynne å studere. Og så fortsatte søknadene å komme inn utover våren. Vi hadde da saksbehandlere som tildelte boliger ut i fra hvilken studentby studentene hadde søkt på. Men mange ble som sagt stående lenge i denne køen, slik at når vi kom til noens tur i køen, hadde de allerede fått seg bolig gjennom det private. Kø-tallene var derfor ikke helt reelle, og vi måtte av og til sende ut mange tilbud på samme bolig, før noen takket ja. Nå går man selv inn i booking-portalen, ser hvilke boliger som ligger ute, og kan velge spesifikk bolig selv, signere kontrakt og betale depositum med det samme. På denne måten vet man med det samme om man har fått bolig via oss, og man slipper å gå og vente på svar.
Per 19. juli hadde Sit ingen ledige studentboliger. Men det forventer de endrer seg nå som svarene fra samordna opptak kommer.
— Vi bruker som regel få mellom 100-200 kanselleringer hver sommer, som følge av at noen ikke kommer inn på ønsket studie. Vi regner med at dette vil skje i år også. Da vil boligene som blir kansellerte bli lagt ut på portalen igjen, slik at andre kan booke disse, sier Landfastøien.
Bookingsystemet er fortsatt ferskt, men Sit melder at flere andre har meldt sin interesse for å høre mer om løsningen i fremtiden.
— Både noen av de andre Samskipnadene, samt private aktører har vært nysgjerrige på systemet og lurer på hvordan dette fungerer. Dette er jo første året vi tar det i bruk, så til høsten skal den første fasen evalueres, før vi så ser mot å videreutvikle systemet enda bedre.
Vil bygge mer
Norsk studentorganisasjon (NSO) meldte forrige uke at de var bekymret over at det ble meldt om at minst 13.000 studenter sto i kø for å få studentbolig. Et tall som pleier å endre seg etter hvert som studieplassene blir fordelt.
— Dette er noe vi i NSO har vært bekymret for lenge. Vi vet at noe av det vanskeligste med å bli student er å finne et trygt og godt sted å bo. Der er studentboliger en god mulighet for mange. Når så mange da står i kø så er vi bekymret, sa NSO-leder Maika Marie Godal Dam til Khrono.
Samtidig er det planer om å bygge flere studentboliger landet rundt, men det tar tid. Sit har blant annet planer om flere studentboliger på Nardo i Trondheim, og flere i Røverdalene i Gjøvik. Enn så lenge blir man landet rundt henvist til private markedet.
— Vi vet at rundt 75 prosent av studentene bor på det private markedet. Der må også studenter konkurrere mot økonomisk sterkere grupper. Derfor vet man også at mange bor dårligere enn det man bør kunne forvente, enten man er student eller ikke, sa NSO-lederen og la til:
— Det må settes noen spader i jorden, og det må settes mange over hele landet.