Nå kommer direktoratet Diku
Nytt direktorat. Det er bare å pugge navnet: Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning: Mandag er Diku en realitet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Førstkommende mandag, 3.september, er den offisielle åpningen av det nye direktoratet med hovedsete i Bergen.
Direktoratet heter Diku og skal jobbe med å styrke kvaliteten i norsk utdanning.
Senter for internasjonalisering i utdanningen (SIU) er blitt slått sammen med Norgesuniversitetet (NUV) og Program for kunstnerisk utviklingsarbeid (PKU).
Diku er til for alle som jobber med utdanning. Vi skal bygge broer mellom institusjoner, organisa-sjoner, kulturer og mennesker.
Harald Nybølet
Gjedrem-utvalget
Nyskapningen er et resultat av forslagene som Gjedrem-utvalget la fram sin rapport «Kunnskapssektoren sett utenfra» i januar 2016.
Opprinnelig foreslo Gjedrem ett stort direktorat, men departementets løsning ble tre ulike forvaltningsorganer: Ett med hovedkontor i Oslo (NOKUT), ett i Trondheim (Uninett+CERES+Bibsys) og ett i Bergen (SIU med sine nye oppgaver, som nå blir Diku).
Omorganiseringen i kunnskapssektoren er en del av regjeringens arbeid med å
— Jeg er glad for at det ikke etableres et stort nytt direktorat, slik Gjedrem-utvalget forslo. Men jeg venter i spenning på hvordan man skal sikre brukerinnflytelsen i de restrukturerte tjenesteorganene i unviersitets- og høgskolesektoren, skrev daværende rektor ved Universitetet i Oslo i sin blogg om omorganiseringen.
Internasjonalisering
Det nye direktoratet vil også få ansvar for lærebokutvalget og tilskuddsordningen Senter for fremragende utdanning (SFU) som i dag ligger i Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).
Hovedkontoret skal ligge i Bergen, men også ha virksomhet i Tromsø.
— Det nye organet vil fortsatt ha ansvar for internasjonalisering for hele utdanningsløpet, skrev Kunnskapsdepartementet på sine nettsider da omorganiseringen av kunnskapssektoren ble kjent.
- Les også: Flytter ut 60 arbeidsplasser
«Gjennom støtteordninger og kunnskapsutvikling fremmer Diku utvikling og nyskaping, internasjonalt samarbeid og digitale læringsformer i utdanningen», heter det i en pressemelding.
Nybølet: Viktige byggeklosser
Det er Kunnskapsdepartementet som har opprettet det nye direktoratet ved å slå sammen flere av sine virksomheter.
— Utdanning er en av samfunnets viktigste byggeklosser. Dagens og fremtidens arbeidsliv krever at vi stadig tilegner oss ny og relevant kunnskap av god kvalitet, sier Diku-direktør Harald Nybølet.
Nybølet har vært direktør i SIU siden 2016, men går nå på som Diku-direktør.
Skal bygge broer
— Diku er til for alle som jobber med utdanning. Vi skal bygge broer mellom institusjoner, organisasjoner, kulturer og mennesker, sier han i en pressemelding.
Med hovedkontor i Bergen og kontor i Tromsø har Dikus 120 ansatte hele landet som virkeområde. Diku jobber for hele utdanningssektoren, fra barnehage og skole til høyere utdanning, fagskoler og voksenopplæring.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!