Svenske Agneta Bladh er taus om rektorprosessen ved HiOA en uke før tilsetting.
Svenske Agneta Bladh er taus om rektorprosessen ved HiOA en uke før tilsetting.

Helt lukket rektorprosess

Onsdag skulle innstillingen om hvem som bør bli ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus blitt sendt til høgskolestyret. Leder for prosessen, Agneta Bladh, sier at hun ikke kan uttale seg om dette i det hele tatt.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at tre finalekandidater, Tromsøprofessor Curt Rice, forskningsdirektør Morten Irgens ved HiOA og dekan på helsefakultetet ved høgskolen, Nina Waaler var inne til det som sannsynligvis var siste intervjurunde hos innstillingsrådet sist torsdag kveld, er det lagt fullstendig lokk på all informasjon om rekruttering av ny rektor ved HiOA.

Bladh skal ha henvendelsene

Khrono har fått opplyst at fram til styrets tilsettingsmøte 24. mars skal alle henvendelser angående rekruttering av ny rektor håndteres av leder for tilsettingsprosessen, eksternt styremedlem, Agneta Bladh. De gjenværende rektorkandidatene er ilagt streng taushetsplikt og Agneta Bladh har også gitt seg selv taushetsplikt: 

— Jeg kan dessverre ikke uttale meg i det hele tatt ettersom dette er en B-sak til styret, sier hun i en epost til Khrono onsdag. Hun legger imidlertid til: 

— Jeg kan likevel si at jeg er fornøyd med prosessen så langt.

Jeg kan dessverre ikke uttale meg i det hele tatt.

Agneta Bladh

Jeg synes ikke prosessen har vært ideell, helt uavhengig av hvem som nå blir innstilt.

Erik Døving

En «B-sak til styret» betyr i praksis at det er sakspapirer til en sak som skal behandles bak lukkede dører. Det er helt vanlig at tilsettingssaker behandles i lukket møte, men det er ikke dermed sagt at styrepapirene, eller deler av disse, ikke kan være offentlige. 

Bladh er taus

Innstillingsrådet skulle etter planen ha levert sin innstilling sist mandag, men høgskolestyret har godkjent en utsettelse i to dager, altså til onsdag 18. mars, fordi rådet ikke rakk å bli ferdige med skrivearbeidet i tide. 

Khrono spurte onsdag Bladh om innstillingsrådet hadde klart å holde den nye fristen og nå hadde konkludert på hvem de mener bør bli ny rektor. Vi har bedt om innsyn i innstillingen og har også spurt om det er en enstemmig innstilling, om hvor mange kandidater som er innstilt og hvordan hun er fornøyd med prosessen så langt. 

Men Bladh mener altså at hun ikke kan uttale seg om dette. 

Kritisk Døving

Førsteamanuensis i administrasjon og ledelse ved HiOA, Erik Døving, var blant de største motstanderne av ordningen med tilsatt rektor, og ønsket å fortsett med valg av rektor. Blant annet fordi han var redd for manglende åpenhet og en lite demokratisk prosess. Og han gjentar nå til Khrono at han ikke er komfortabel med tilsettingsprosessen:

— Jeg synes ikke prosessen har vært ideell, helt uavhengig av hvem som nå blir innstilt. Det er heller ikke en kritikk av innstillingsutvalget, som er samvittighetsfulle og flinke folk, sier han.

Døving mener at hovedproblemet er den lange smørbrødlisten av vage og uklart begrunnede kvalifikasjonskrav til rektorstillingen.

Lite transparens

— Det er neppe noen som oppfyller alle kravene og da blir det opp til innstillingsmyndighet og tilsettingsorgan, ut fra eget skjønn, å vekte og tolke kravene. Dette gir dessverre ikke den ønskede transparens, sier han.

— I tillegg hadde det naturligvis vært fint med mer åpenhet og debatt om hvilke tanker kandidatene gjør seg om jobben, sier Døving. 

Khrono ba samtlige kvalifiserte søkere, det vil si alle søkerne med doktorgrad, om å stille på intervju i Khrono for å fortelle om hva de ønsker å prioritere som eventuell ny rektor ved HiOA. To av de tre finalekandidatene, Irgens og Waaler, takket nei til dette. 

Dosent Helge Høivik ved HiOA ble av flere oppfattet som han var positiv til tilsatt rektor: 

— Når det gjelder tilsatt eller valgt rektor så mente jeg vel at det gjør ikke så mye fra eller til, og jeg står fjellstøtt på det. Jeg har vært med på fire valgrunder, det var ikke så mye å skryte av det heller, sier han til Khrono i dag. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS