Anita Tøien Johansen skal være studentenes vaktbikkje ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Anita Tøien Johansen skal være studentenes vaktbikkje ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Her er HiOAs studentombud

Hun er jurist, har vært leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen og jobbet i Utdanningsdirektoratet. Fra januar er hun første studentombud på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

(Saken er oppdatert med kommentarer fra studentombud og studentparlamentsleder). 

Anita Tøien Johansen blir det første studentombudet på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Hun fikk jobben i konkurranse med 29 andre søkere, og signerte kontrakt med HiOA torsdag. 

— Jeg gleder meg veldig til å starte i jobben, møte studentene og sette i gang. Jeg er selvfølgelig spent på hva slags type mennesker som kommer. Jeg vil ta dem godt imot. Jeg liker å snakke med mennesker, sier hun til Khrono.

Les også: Orderud vil bli studentombud

Høgskolestyret på HiOA vedtok i juni i år å opprette stillingen som studentombud i en prøveperiode på to år. Det skjedde etter påtrykk fra Studentparlamentet, som mente at det var rimelig at de cirka 17.000 studentene på høgskolen fikk sitt eget ombud når de nærmere 2.000 ansatte har hele 51 verneombud.

Kan konfliktmekling

— Hvorfor vil du bli studentombud?

— Jeg interesser meg for dette området, jeg har fordypet meg i konfliktteori. Og studentombud er en sånn type jobb som jeg har ønsket å jobbe med, sier Anita Tøien Johansen til Khrono. 

Hun vet selvfølgelig ikke hva slags type saker hun får å jobbe med ennå, eller hva behovet på høgskolen vil være.

— Men at det kommer til å bli veldig mange spennende og ulike oppgaver, er jeg sikker på, sier hun, som blir landets andre studentombud etter studentombudet ved Universitetet i Oslo, selv om flere universiteter nå har vedtatt å opprette studentombud. Nå senest Universitetet i Stavanger, der administrasjonen foreslår et ombud i 50 prosent stilling for de 10.000 studentene ved UiS.

Uavhengig ombud

Studentombudet skal være uavhengig både av ledelsen ved høgskolen og studentene, derfor skal hun rapportere direkte til HiOAs leder for internrevisjonen.

— I konfliktmekling er det nettopp hele forutsetningen; å være uavhengig. En part som kan se saker fra begge sider, og ikke minst: Finne gode løsninger, sier det nytilsatte studentombudet.

Rådgiver

Anita Tøien Johansen kommer fra stillingen som rådgiver i Tilsynsavdelingen i Utdanningsdirektoratet, der hun har vært i et og et halvt år. Hun er utdannet jurist med master i rettsvitenskap fra Universitetet i Bergen. Hun har bred erfaring som tillitsvalgt, blant annet som leder av Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

— Vi er strålende fornøyde med dette og ser fram til at studentombudet er på plass og vi kan starte overlapping med henne, sier Tord Øverland, leder ved Studentparlamentet ved HiOA, som også har vært med i tilsettingsprosessen.

Det nye studentombudet starter i januar.

Uavhengig bistandsperson

Ifølge studieadministrasjonens blogg skal studentombudet være en uavhengig bistandsperson for studenter ved HiOA. Ombudet har taushetsplikt, og det er helt uforpliktende å ta kontakt. Studentombudet skal påse at sakene blir korrekt og rettmessig behandlet slik at studentenes rettigheter blir ivaretatt.

Blant oppgavene er bistands- og rådgivningsoppgaver for studenter, sørge for at ombudsfunksjonen er godt kjent som et lavterskeltilbud blant studentene, skolere studenttillitsvalgte om studentenes rettigheter og plikter, rapportere til rektor gjennom halvårsmelding og løpende rapportering av viktige saker, og dessuten fremme saker for høgskolestyret på eget initiativ når det vurderes saklig nødvendig.

HiOA er landets første høgskole som får eget studentombud og den fjerde totalt blant alle utdanningsinstitusjoner i landet. Norges første studentombud var Marianne Høva Rustberggard, som startet i sin stilling ved Universitetet i Oslo 1. februar 2013.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS