— Jeg kan love at jeg går inn i jobben med stort engasjement, sier Tore Rem. Foto: UiO
— Jeg kan love at jeg går inn i jobben med stort engasjement, sier Tore Rem. Foto: UiO

Ny direktør for UiOs Norden-satsing

Folk. Forfatter og professor Tore Rem begynner som direktør for Norden-satsingen til Universitetet i Oslo (UiO) - «UiO:Norden».

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Satsingen «UiO:Norden» ble vedtatt som satsing av universitetsstyret i 2015 og har vært i full drift siden 2016.

Fram til nylig hadde UiO:Norden ingen direktør, men en «faglig leder» i tillegg til styre og styreleder. Da søknadsfristen gikk ut for direktørstillingen 17. mars, hadde 10 personer meldt seg, ifølge Uniforum.

Nå viser det seg at det er forfatter og professor Tore Rem som overtar som direktør.

Vi skal stille de vanskelige, kritiske spørsmålene, om alt fra norsk og nordisk selvgodhet til utfordringer som gjelder miljø, innvandring og integrering.

Tore Rem

— Jeg kan love at jeg går inn i jobben med stort engasjement, sier Rem i en pressemelding.

Samfunnsrelevant

UiO:Norden skal gi ny viten om Norge og Norden og kritiske perspektiver på de nordiske samfunnssystemenes bærekraft og utviklingsmuligheter gjennom å utvikle og koble sammen fagmiljøer med ulik kompetanse.

Rem sier at han ønsker å vise at prosjektene er samfunnsrelevante og at UiO:Norden prøver å møte noen av de vesentlige samfunnsutfordringene.

— Hva kan de samfunnsvitenskapelige og humanistiske perspektivene, men også andre fagtradisjoner som er representert i UiO:Norden, bidra med i den store samtalen, spør han.

Omfangsrik forskningsproduksjon

I utlysningsteksten til stillingen skrev UiO at de så etter «en dyktig nettverksbygger og leder med evne til å koordinere forskere og forskergrupper på tvers av fagområder og enheter». Det var også et krav at søker har doktorgrad eller tilsvarende.

Tore Rem har vært litteraturforsker siden 1996, først ved Oxford University og siden ved Universitetet i Oslo. Han har hatt en rekke lederoppgaver innen universitetssektoren, ledet arbeid med store utgivelsesprosjekter og rapporter, har en omfangsrik forskningsproduksjon både nasjonalt og internasjonalt og er en svært aktiv formidler.

Rem har også skrevet en rekke bøker, blant annet tobindsbiografien om Jens Bjørneboe (2009 og 2010) og «Knut Hamsun: Reisen til Hitler» som fikk Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne i 2014. I 2009 og 2016 var han nominert til henholdsvis Brageprisen og Språkprisen.

— Vi skal ikke bare feire den nordiske velferdsmodellen, selv om vi ønsker å undersøke hva som fungerer. Vi skal spørre om det finnes noe særnordisk, og hva dette i så fall er. Vi skal også stille de vanskelige, kritiske spørsmålene, om alt fra norsk og nordisk selvgodhet til utfordringer som gjelder miljø, innvandring og integrering, sier Rem i pressemeldingen.

Skal framskaffe ny viten

Satsingen UiO:Norden løper ut fra et initiativ forankret i humaniora og samfunnsvitenskap med mål om å samle forskere med gode prosjekter fra flere fagfelt innen humaniora, samfunnsvitenskap, medisin og naturvitenskap som søker å fremskaffe ny viten om det nordiske i en internasjonal kontekst.

Budsjettrammen til satsingen er på 80 millioner NOK fordelt på åtte driftsår.

De pågående prosjektene handler om:

  • Norden som merkevare
  • Velferdsstatens særtrekk og utfordringer
  • Utviklingen av nordiske offentligheter
  • Nordisk barndom og utdanning
  • Bærekraftige nordiske forretningsmodeller

Tre nye forskningsprosjekter med ny tematikk tildeles støtte i løpet av høsten.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS