Eivor Evenrud er førstekandidat for Rødt Oslo i 2019. Rødt Oslo søkte om pengestøtte fra NTL OsloMet i forbindelse med valget og fikk innvilget slik støtte. <br>Foto: Christopher Neumann Ruud / Rødt
Eivor Evenrud er førstekandidat for Rødt Oslo i 2019. Rødt Oslo søkte om pengestøtte fra NTL OsloMet i forbindelse med valget og fikk innvilget slik støtte.
Foto: Christopher Neumann Ruud / Rødt

Fagforening på OsloMet med pengegave til Rødt Oslo

Valg. Lokallaget til Norsk Tjenestemannslag på OsloMet er blant dem som har gitt pengegaver til partier i forbindelse med høstens kommunestyre- og fylkestingsvalg.

Publisert

Fagbladet Fri Fagbevegelse har laget en oversikt over pengegavene de politiske partiene har mottatt i forbindelse med kommunestyre- og fylkestingsvalget valget i 2019. Det er snakk om til sammen nesten 25 millioner i pengegaver fra private aktører i år.

Rødt er det eneste partiet som har kommet med en søknad om støtte til oss-

Anders Schjelderup Lyng

En av aktørene som har gitt pengegaver er det lokale fagforeningslaget til OsloMet for Norsk Tjenestemannslag (NTL). NTL OsloMet har gitt 15 000 kroner til Rødt Oslo.

— Rødt er det eneste partiet som har kommet med en søknad om støtte til oss, søknaden kom inn til oss 15. januar og ble behandlet i vårt styremøte 30. januar, skriver leder og hovedtillitsvalgt for NTL OsloMet, Anders Schjelderup Lyng i en epost.

Fagforbundet har gitt mest

Lyng opplyser om at søknaden ble, som alle andre søknader, behandlet i henhold til NTL OsloMets retningslinjer for tildeling av økonomisk støtte til eksterne søkere og at støtten kommer fra midler satt av i budsjettet for slik støtte.

Politiske partier kan motta pengegaver fra private aktører, så lenge giveren er norsk og ikke et offentlig kontrollert foretak. I valgår har partiene en særlig plikt til å rapportere inn gaver over 10.000 kroner i verdi fortløpende.

Så langt i år, har Fagforbundet gitt de aller største beløpene. Fagforbundet er det største forbundet hos LO og har gitt fem millioner kroner til Arbeiderpartiet, to millioner til SV og 1,2 millioner til Senterpartiet. De har også gitt litt over 200.000 til Oslo Arbeiderparti, og litt under 100.000 til Sosialistisk Ungdom.

Også private givere

Privat næringsliv har også bidratt med store summer. Stein Erik Hagens selskap, Canica AS, har gitt én million kroner til Viken Venstre, og Christen Sveaas’ selskap Kistefos AS har gitt én million kroner til Høyre.

Herman Friele, Toro-arving Bjarne Rieber, skipsreder Per Grieg, den Monaco-bosatte milliardæren Arne Helge Fredly og Stormberg-eier Steinar Jørgensen Olsen, er også blant Høyres bidragsytere.

Christian Ringnes har gitt nesten en million kroner til Oslo Høyre via sitt selskap Eiendomsspar AS, og 200.000 kroner til Oslo Venstre. Arbeiderpartiet har fått pengestøtte fra Bergens rikeste mann, Trond Mohn, som har gitt 600.000 kroner til Arbeiderpartiet i Bergen.

For partiene på venstresiden, samt MDG, er mange av donasjonene fra deres egne politikere. Flere av disse partiene har en partiskatt for sine folkevalgte.

Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg har blant annet donert 106.000 kroner i bidrag til Oslo MDGs valgkamp.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!