Avtroppende leder i NSO, Anders Kvernmo Langset. Foto: Øyvind Aukrust

Klart for kampvoteringer

Dissenser og langt flere kandidater enn det finnes verv preger opptakten til årets landsmøte i Norsk Studentorganisasjon. Og i tillegg; en fornøyd avtroppende leder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nærmere 240 delegater samles i dag på landsmøtet i Norsk studentorganisasjon (NSO). Delegatene representerer 220.000 studenter i Norge og på et hotell i Lillestrøm skal de bruke helga på å diskutere og lage politikk, samt velge ny ledelse for det kommende studieåret. 

Kvinnene kommer

Og her er det mye av alt. Samlet er det produsert 225 sider med sakspapirer, det er kommet inn åtte forslag til resolusjoner (uttalelser red. anm), mens landsstyret på torsdag innstilte på at tre skulle vedtas i landsmøtet. 

Til de seks valgte heltidsplassene i arbeidsutvalget var det torsdag ettermiddag kommet inn akkurat dobbelt så mange kandidater som det er plasser til (7 kvinner og 5 menn) , og til sentralstyret, som er nytt av året var det 20 kandidater - hvorav 12 var kvinner - til 13 plasser. Listene over kandidater oppdateres etterhvert som nye kommer til og andre noen trekker seg.

Les også: Mulig ny nestleder for NSO trakk seg

Etter forrige Landmøtes valg av ledelse fikk organisasjonen kritikk fra flere hold, blant annet Khrono, for sterk mannsdominans. De to siste årene har NSO hatt fem menn og én kvinne i den valgte ledelsen.

Les også:  Umoderne kjønnsfordeling

Dersom resultatet skulle bli det samme etter lørdagens valg, kan man ihvertfall ikke skylde på valgkomiteen. I år har flertallet i komiteen, under ledelse av Tuva Aune Wettland fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA),  innstilt fire kvinner og to menn til arbeidsutvalget. Med unntak av nestlederkandidat Synne T. Grønvold fra Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) er det ikke enstemmighet på noen av kvinnene. De to mannlige kandidatene, Helge Schwitters og Jørgen R Andersen fra HiOA, er enstemmig innstilt av de fem medlemmene i komiteen. 

Også til de ulike komiteene har det kommet mange kandidater, og det blir også kamp om plassene der. 

Her finner du alle kandidatene.

Usikkert valgresultat

Men det er langt ifra sikkert at resultatet blir som flertallet i valgkomiteen ønsker. Mange ange, også av de som ikke er innstilt verken av flertallet eller mindretallet opprettholder kandidaturene sine og det ligger dermed an til en rekke åpne kampvoteringer i salen under valget lørdag formiddag. 

Det er også to lederkandidater, og heller ikke er her valgkomiteen enstemmig. Therese Eia Lerøen (bildet over) fra HiOA har flertallet i valgkomiteen i ryggen mens Tommy Aarethun fra Universitetet i Bergen støttes av mindretallet. 

Les også: HiOA-Therese innstilt til leder av Norsk studentorganisasjon

Langset ikke redd uenighet

Avtroppende leder Anders Kvernmo Langset deltar i år på sitt 6.landsmøte. Han er ikke redd for dissenser og politisk uenighet. 

— Det har aldri vært så mange kandidater som har stilt tidligere, så dette er bare positivt. Jeg håper det betyr at folk synes det er kjekt å være i NSO og dermed ønsker å investere et år på det, sier han. 

NSO har 5-årsjubileum i år, og Langset mener at de er en spissa og tydelig organisasjon.

— Det heter seg at det tar fem år før en ny organisasjon eller bedrift har satt seg etter nyetablering, eller fusjon, og der er vi på vei nå, sier han. 

Mest fornøyd med skolepengeaksjon

— Kort oppsummert: Hva er du mest fornøyd med etter ditt år som leder? 

— Jeg er aller mest fornøyd med at vi klarte å stoppe innføring av skolepenger. 2014/2015 ble det året da NSO forsvarte gratisprinsippet, sier han. 

I tillegg mener han at 2000 nye studentboliger, dobbelt så mange som den forrige regjeringen opprettet i snitt, og at studentene har fått tilbake styringen i samskipnadene er viktige merkesaker.

— Og jeg er veldig fornøyd med regjeringens strukturmelding. Den er i hovedsak helt i tråd med NSOs politikk og de sentrale sakene vi har jobbet for, sier han.

Forventninger til Haugstad

I ettermiddag fredag kommer statssekretær Bjørn Haugstad (bildet over) til landsmøtet for å svare på spørsmål i studentenes spørretime og det er også rykter om at han har med seg noen nyheter.

— Hva forventer du at han skal si? 

— Jeg håper Haugstad sier noe om det videre arbeidet med struktrumeldinga og hvordan han tror det går med behandlingen i Stortinget. Så forventer vi at det kommer noe om studentøkonomi. Det gikk regjeringen til valg på, men de har ennå ikke kommet med noen konkrete bedringer, så det vil være interessant med noen skikkelige signaler der, sier Langset.

Til slutt legger han til at han venter at statssekretæren sier noe om hvordan studentbevegelsen oppfattes fra regjerignsposisjon. 

— Og da håper jeg han vil si at vi er både nyttige og irriterende, sier Anders Kvernmo Langset.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS