Therese Eia Lerøen, fra HiOA og det nåværende arbeidsutvalget i Norsk studentorganisasjon blir utfordret på ledervervet i organisasjonen fra Bergen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Therese Eia Lerøen, fra HiOA og det nåværende arbeidsutvalget i Norsk studentorganisasjon blir utfordret på ledervervet i organisasjonen fra Bergen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

14 studenter i kamp om seks heltidsverv

Det kan bli tøff kamp om vervet som internasjonalt ansvarlig i Norsk studentorganisasjon. Så langt har tre kandidater meldt seg. Alle menn.

Publisert Oppdatert

(Saken blir oppdatert etterhvert som vi får inn meldinger om nye kandidater. Tips oss på [email protected])

Daniel Hernández (bildet over) fra Universitetet i Stavanger meldte på twitter tirsdag kveld 3.mars at han stiller som kandidat til heltidsvervet som internasjonalt ansvarlig i arbeidsutvalget til Norsk studentorganisasjon (NSO).

Landsmøtet som finner sted i april hadde først fire mannlige kandidater til dette vervet, men etter at Jørgen Ringen Andersen fra HiOA bestemte seg for å heller stille til Velferds- og likestillingsansvarlig i organisasjonens arbeidsutvalg, står kampen nå mellom tre mannlige kandidater.  I tillegg til barnehagelærerstudenten Hernández, som også er internasjonalt ansvarlig ved Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger, har disse to meldt sitt kandidatur tidligere: 

Helge Sander Lie Schwitters, Universitetet i Oslo (ønsker gjenvalg som internasjonalt ansvarlig)

Øyvind Dammerud, Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (internasjonalt ansvarlig)

Kamp om lederverv

Therese Eia Lerøen fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har lansert sitt kandidatur som leder i NSO, mens dagens leder, Anders Kvernmo Langset, er i tenkeboksen om han vil stille til valg som leder for ett år til. Eia Lerøsen sitter i dag som fagpolitisk ansvarlig i NSOs arbeidsutvalg. Leder for Studentparlamentet i Bergen, Tommy Aarethun, har meldt seg på i lederkampen. 

Vi trenger alltid flere som stiller til verv i organisasjonen, og det er bare fint med konkurranse om så viktige
studentverv.

Anders Kvernmo Langset

Foto: SP-UiB

På facebooksiden sin skrev han 24.02: 

«Etter snart to år på fulltid lokalt i Studentparlamentet UiB vert eg for kvar dag som går stadig meir motivert til å jobba for studentane sine interesser. Eg stiller til leiar av Norsk studentorganisasjon (NSO) på landsmøtet 17.-19. april og ser fram til ein svært spennande vår fram mot landsmøtet! Dette blir fantastisk morro smile emoticon!»

I en pressemelding fra Studentparlamentet ved Unviersitetet i Bergen skriver han videre: 

— I tillegg til mange viktige politiske saker det kommande året blir det viktig å utvikla organisasjonen slik at den er best mogleg rusta for å sikra politiske gjennomslag. Med overgangen frå landsstyret til sentralstyret blir det viktig å vidareutvikle andre møtestadar, som til dømes leiarsamlingane. Det er viktig for meg med god kommunikasjon mellom NSO sentralt og medlemslaga, for å sikra at desse vert høyrde og at politikken blir godt forankra, skriv Aarethun. 

I tillegg til erfaringen fra ledelsen i Studentparlamentet har Aarethun også sittet i arbeidsutvalget til Velferdstinget i Bergen. 

14 kandidater 

Læringsmiljøansvarlig i Studentparlamentet på Høgskolen i Oslo og Akershus, Jørgen Ringen Andersen, stiller som kandidat som internasjonalt ansvarlig i NSOs arbeidsutvalg. Det betyr at det kan bli to HiOA-studenter i neste års arbeidsutvalg. 

Kandidatene til arbeidsutvalget i Norsk Studentorganisasjon (NSO) er først og fremst fra de største institusjonene, etter det Khrono erfarer. Disse kandidatene er nå bekrefta til arbeidsutvalget (AU):

 • Therese Eia Lerøen, Høgskolen i Oslo og Akershus (leder)
 • Tommy Aarethun, Universitetet i Bergen (leder)
 • Sindre Dueland, Universitetet i Bergen (nestleder)
 • Synne T. Grønvold, Høgskolen i Sør-Trøndelag (nestleder)
 • Tine Borg, Universitetet i Agder - (nestleder)
 • Susann Strømsvåg, nestleiar i Studentparlamentet ved UiB, (fag- og forskningsansvarlig)
 • Helge Sander Lie Schwitters, Universitetet i Oslo (ønsker gjenvalg som internasjonalt ansvarlig)
 • Øyvind Dammerud, Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (internasjonalt ansvarlig)
 • Daniel Hernández, Universitetet i Stavanger (internasjonalt ansvarlig) 
 • Amanda Schei, Universitetet i Oslo (fagpolitisk ansvarlig)
 • Nina Tollehaug, Høgskolen i Sør-Trøndelag (fagpolitisk ansvarlig)
 • Susanne Strømsvåg, Universitetet i Bergen (fagpolitisk ansvarlig)
 • Joanna Antoniak, Høgskolen i Volda (velferds- og likestillingsansvarlig)
 • Jørgen Ringen Andersen, Høgskolen i Oslo og Akershus (velferds- og likestillingsansvarlig).

Det betyr at det nå kan være snakk om to lederkandidater, tre nestlederkandidater, tre fagpolitisk ansvarlige, fire internasjonalt ansvarlige, mens Joanna Antoniak foreløpig er eneste kandidat som velferds- og likestillingsansvarlig. Jentene stiller sterkt, med åtte kandidater, mens guttene har seks. Regner vi med nåværende leder, Anders Kvernmo Langset som fortsatt er i tenkeboksen og HiOAs Viktor Emanuel Johansson,blir det åtte menn også.

NSO representerer 220.000 studenter fra hele Norge. Ut fra denne lista er det først og fremst fra de store byene med store studieinstitusjoner AU-kandidatene kommer.

Flere HiOA-kandidater

Therese Eia Lerøen (24) har offentliggjort at hun stiller som leder, og kan dermed bli NSOs første leder fra HiOA.

 Det hadde vært veldig kult å bli den første kvinnelige lederen av NSO på en god stund, og den første lederen fra HiOA på enda lenger, sier Lerøen til Khrono. 

Tirsdag får Khrono bekrefta at det er mulig at også velferdsansvarligvervet kan gå til HiOA.  

Viktor Emanuel Johansson, HiOA, har ikke bestemt seg for at han stiller, men bekrefter at han er i tenkeboksen. Dermed kan det være tre HiOA-studenter som stiller til Norsk Studentorganisasjons arbeidsutvalg.

Kamp om ledervervet?

Trolig tar også nåværende NSO-leder Anders Kvernmo Langset gjenvalg som leder, dermed kan Therese Eia Lerøen få kamp om ledervervet.

Han ser på muligheten for å ta en periode til som leder.
— Jeg vurderer å stille til gjenvalg som leder, og kommer til å bruke tiden fremover godt til å tenke på det,  sier han, og legger til:
— Det er bra at Therese stiller, og jeg håper det blir god interesse for alle valgene vi skal gjøre på landsmøtet. 

Videre er han opptatt av at mange kandidater, gir et best mulig arbeidsutvalg. 
— Jeg håper mange stiller til de ulike vervene, og det er veldig bra at flere nå varsler sine kandidaturer. Vi trenger alltid flere som stiller til verv i organisasjonen, og det er bare fint med konkurranse om så viktige studentverv, avslutter han.

Mange ubekreftede kandidater

Khrono har også blitt tipset om flere kandidater vi ikke har fått kontakt med, men som ifølge flere kilder har sagt de skal stille til AU.

I tillegg er det mange kandidater som har bekrefta at de stiller til sentralstyret, NSOs nest høyeste ledelse. Blant kandidatene til sentralstyret er det flere HiOA-studenter, og mange fra UiO.

NSO gjennomfører sitt landsmøte, der den nye ledelsen blir valgt, 17.-19. april på Thon Hotell Arena i Lillestrøm. 

Stiller du til NSOs arbeidsutvalg, eller kjenner du noen som gjør det? Tips oss på [email protected]

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!