Studentene møtte opp landet rundt
Studentdemonstrasjoner. I Volda, Ålesund, Bergen, Trondheim, Tromsø, Ålesund, Kristiansand og Oslo møtte studenter og støttespillere opp for å markere motstand mot regjeringens omlegging av stipendordningen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Regjeringen vil legge om stipendordningen, og vil straffe studenter som gjør omvalg og ikke fullfører den graden de har påbegynt.
Begrunnelsen er et høyt frafall og tall som viser at mange ikke fullfører graden sin. 6 av 10 gjør ikke det, og tallet er lavere enn gjennomsnittet i alle OECD-land. Regjeringen har på den andre siden beregnet at de vil tjene inn 256,4 millioner kroner på det studentene kaller stipendkutt.
Studentene på sin side mener at regjeringen ikke kan dokumentere at omleggingen vil virke, og de er sinte både fordi de ikke er tatt med på råd og fordi regjeringen ikke vil lytte til deres argumenter.
40 organisasjoner og over 25.000 enkeltpersoner støtter nå oppropet til studentene: «Vi er ikke perfekte. Bevar stipendet.»
Demonstrasjoner i åtte byer
I Volda, Ålesund, Bergen, Trondheim, Tromsø, Ålesund, Kristiansand og Oslo møtte studenter og støttespillere opp for å markere motstand mot regjeringens omlegging av stipendordningen.
I et ufyselig vær var det rundt 300 studenter og støttespillere som møtte opp i slo for å markere sin motstand mot regjeringens forslag.
Blant appellantene var politikerne Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet, Audun Lysbakken fra SV, Arild Hermstad – MdG og overraskende nok Kent Gudmundsen fra Høyre.
Sistnevnte var ikke kommet for å fortelle studentene at de regjeringen hadde snudd, men derimot for å forklare hvorfor forslaget hadde kommet og hva annet bra regjeringen har gjort for studentene. Studentene lyttet i all hovedsak høflig til Gudmundsen, men han var ikke blant de som fikk applaus og jubelrop for sine taler.
60-70 oppmøtte i Bergen
I Bergen trakk leder for Studenttinget ved Høgskulen på Vestlandet, Bjørn Olav Østeby, fram at regjeringen rammer de svakeste studentene, de som ikke har hatt de samme mulighetene som de som sitter i regjeringen.
— Forslaget reproduserer forskjeller i samfunnet. Det er et angrep på fremtidige generasjoner, sa Østeby fra scenen på Torgallmenningen i Bergen torsdag ettermiddag, skriver På Høyden.
60-70 mennesker møtte opp på for å markere misnøye med regjeringens planer, omtrent samtidig med at nye lavtrykk slo inn over byen.
Markering i Tromsø
Studentene Maren Irene Gåre Bakkevoll og Aleksander Berget tok i Tromsø initiativ til en markering også ved UiT Norges arktiske universitet.
Arbeidsutvalget ved Studentparlamentet ved UiT hadde sagt fra at de støtter kravet, men ikke ønsket å demonstrere.
Bekkevoll og berget sitter begge for sosialdemokratisk liste i Studentparlamentet ved UiT.
— Når vi samles slik over hele landet sender vi et tydelig signal til regjeringen, sier Bakkevoll til Khrono.
— Det argumentet som er aller viktigst for meg i denne saken er at omleggingen vil kunne påføre unge i etableringsfasen enda høyere gjeldsbyrde, og dermed enda mer usikkerhet rundt egen framtid, legger hun til.
Rundt 200 i Trondheim
Torsdag ettermiddag marsjerte studentene fra Studentersamfundet i Trondheim og opp bakken til Hovedbygget på Gløshaugen, skriver Universitetsavisa (UA).
UA trekker fram at der ble det holdt appeller av Ola Lund Renolen, varaordfører i Trondheim kommune, Alexander Egner-Kaupang, landsstyrerepresentant i Pedagogstudentene, Øyvind Bentås, leder i Trondheim Senterparti, Sean Chr. Høiland, leder for Rødt universitetslag og Eirik Sande, leder av Studentersamfundet.
Ifølge Studenttinget ved NTNU var det omtrent 200 som hadde tatt turen til Hovedbygningen for å vise sin mening.
Markering på torget i Kristiansand
I Kristiansand var det markering på torvet. Spadser & Blæse-Ensemblet bidro med musikk og følgende holdt appeller:
- Fredrik Jensen, Ap
- Øyvor Fossli Loddengaard, Pedagogstudentene
- Andreas Landmark, SV
- Vegard Lågøen Hjetland, AUF studentene UiA
- Benedicte Nordlie, Studentorganisasjonen i Agder
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!