Norges Kristelige Student— og Skoleungdomslag er en av organisasjonene som mottok støtte fra Landsrådet for Norges Barne— og ungdomsorganisasjoner. Tilsammen ble 126 millioner kroner fordelt på 100 organisasjoner. Foto: Laget (<span class="caps">NKSS</span>)
Norges Kristelige Student— og Skoleungdomslag er en av organisasjonene som mottok støtte fra Landsrådet for Norges Barne— og ungdomsorganisasjoner. Tilsammen ble 126 millioner kroner fordelt på 100 organisasjoner. Foto: Laget (NKSS)

4,2 mill til studenters fritidsaktiviteter

Sju studentorganisasjoner får støtte fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Tilsammen deler LNU ut 126 millioner til omtrent 100 organisasjoner.

Publisert Oppdatert

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) deler i år ut 126 millioner kroner gjennom ordningen Frifond organisasjon. Totalt blir pengene fordelt på omtrent 100 forskjellige organisasjoner.

Pengene skal brukes til å gi barn og ungdom over hele landet en mer meningsfull fritid.

Blant de utkårede organisasjonene er sju studentorganisasjoner, opplyser LNU i en pressemelding. Det betyr at alle de sju som søkte fikk støtte. Blant disse er Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (Laget) og ANSA (organisasjonen for norske studenter i utlandet). Tilsammen får studentorganisasjonene 4,2 millioner kroner.

Alle studentsøkerne fikk støtte

— For oss i LNU er dette en av de fineste dagene i året. Vi synes det er flott at organisasjonene kan få støtte til lokale aktiviteter, som gjør fritiden til barn og unge, men også studentene, mer meningsfull, sier generalsekretær i LNU, Martin Ulvestad Østerdal.

Pengene går også til arrangementer som filmkvelder og fester.

Helene Fagervik

LNU drifter ordningen på vegne av Kunnskapsdepartementet, og pengene til støtten kommer fra statsbudsjettet og fra overskuddet i Norsk Tipping. Norsk Musikkråd drifter også en del av ordningen.

— En av forutsetningene for å få støtte fra denne ordningen er at pengene skal brukes lokalt. Det er mange ildsjeler som kan gjennomføre prosjektene sine på grunn av støtte som kommer gjennom denne ordningen, sier Ulvestad Østerdal.

Organisasjonene bestemmer selv hvordan de skal bruke pengene.

— I dagene og månedene som kommer skal engasjerte barn og unge over hele landet bestemme hva de 126 millionene skal brukes til, sier han.

Må møte flere kriterier

For å kvalifisere til støtte fra Frifond-ordningen må organisasjonen selv sende inn en søknad før søknadsfristen 15. april, og støtten blir fordelt etter hvor mange tellende lokallag og tellende medlemmer organisasjonene har.

Lokallagene må ha egne styrer og minst fem medlemmer.

For å få støtte må man også oppfylle Frifond-ordningens hovedkriterier, som er at organisasjoner må være nasjonale, frivillige og demokratiske, samt drive med barne- og ungdomsarbeid. I tillegg må organisasjonen ha minst fem lokallag fordelt på to fylker eller mer, og 200 eller flere medlemmer.

Alle studentorganisasjonene som søkte om støtte i år, fikk innvilget søknaden. Det var altså bare sju søknader som kom fra studentorganisasjoner.

Vil gjøre studiestedet bedre

Laget er en av organisasjonene som har fått støtte gjennom Frifond organisasjon. Kommunikasjonsrådgiver Helene Fagervik sier pengene de mottar går tilbake til studentene gjennom lokallagene.

— Vi har lokallag ved flere skoler og studiesteder, og pengene vi mottar blir fordelt mellom disse utifra hvor mange medlemmer de har, sier Fagervik.

Laget mottok tilsammen litt over 1,2 millioner fra Frifond organisasjon, og får dermed nest mest støtte fra ordningen, bak ANSA, som får 1,5 millioner.

Laget  har lokallag ved over 200 skoler og studiesteder, ifølge deres hjemmesider.

— Lokallagene bruker pengene til å synliggjøre seg selv på de forskjellige skolene og studiestedene. Pengene går også til arrangementer som filmkvelder og fester, hvor de forsøker å inkludere flere, avslutter hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!