
EU-database i Bergen
Pan-europeisk forskningsbase etableres i Bergen. — Dette er en milepæl i forskningssamarbeidet vårt med EU, mener kunnskapsministeren.
NSD (Norsk senter for forskningsdata, tidligere Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste) er velkjent for de fleste forskere i Norge. Nå etableres en tilsvarende datatjeneste for forskere i hele EU-systemet - i Bergen, skriver På Høyden.
Begivenheten ble feiret med generaldirektøren for EU-forskningen, på Bryggen i Bergen.
Karakterises som gullgruve for forskning
CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives) blir etablert her i byen. Enkelt fortalt har den samme funksjon som NSD har som base for allverdens samfunnsvitenskapelige data. CESSDA er del av den europeiske forskningsinfrastrukturenERIC.
— Dette blir en gullgruve for samfunnsforskere når de skal sammenligne utviklingen over tid i de forskjellige europeiske landene, sier Røe Isaksen i en pressemelding.
— Mange i forsknings-Norge har jobbet i lang tid for å få dette til.
Bergen blir en sentral for samfunnsvitere og andre forskere over hele Europa. Målet med databasen er å gjøre det lettere for samfunnsforskere å finne og dele data fra flere land. Dette skal gi mer og bedre forskning. Det blir også lettere å etterprøve publisert forskning med en slik database.
Deling av data i forskningsverden er ikke bare-bare. En slik base skal gjøre også dette lettere. Kunnskapsdepartementet og statssekretær Bjørn Haugstad håper tilgang til CESSDA vil bli viktig for åpen publisering (Open Access.)
— Dagens tidsskriftmarked er dysfunksjonelt, sa han.
Øker antall medlemsland
— Bergen blir nå knutepunktet for all denne aktiviteten, sier administrerende direktør for NSD, Bjørn Henrichsen. CESSDA sin administrasjon holder til i Parkveien, få hus fra kontorene til norske NSD.
Det er allerede syv arbeidsplasser tilknyttet aktiviteten. Det kan bli flere. Virksomheten dimensjoneres fortløpende. Flere land i Europa skal bli medlem av nettverket. Om relativ kort tid blir det 25 land som skal bidra og dele samfunnsvitenskapelige data, ifølge Henrichsen.
— Hvorfor Bergen?
— Norge og Bergen er sterke på dette feltet, sier han til På Høyden.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!