Funksjonsevne og netttilgang

Utfordrende å sikre lik netttilgang for alle, uansett funksjonsevne.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Personer med nedsatt funksjonsevne bør inkluderes når myndighetene skal utforme ny lovgivning for å sikre lik nettilgang for alle grupper i samfunnet.

Anthony Giannoumis (bildet) er såkalt Marie Curie Fellow ved NOVA, Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA)  på Høgskolen i Oslo og Akershus. Han forsker på overvåking, gjennomføring og håndheving av eAccessibility-lover og politikk.

— Det er ofte vanskelig for lovgivende myndighet å holde tritt med teknologiutviklingen. Langvarige juridiske og politiske tradisjoner påvirker også ofte hvordan regjeringer regulerer ny teknologi, forteller Anthony Giannoumis og legger til:

— Vi vet at det å inkludere personer med nedsatt funksjonsevne på nettet er en menneskerettighetsforpliktelse. Det vi ikke vet, er hvordan rettstradisjoner styrker eller begrenser vår evne til å realisere disse forpliktelsene.

I en artikkel publisert i tidsskriftet Behavioral Science and Law beskriver hovedforfatter Giannoumis hvordan rettstradisjoner former måten lovgivere nærmer seg ny teknologi på. Britiske og norske myndigheter har regulert utforming av nye nettsider slik at personer med nedsatt funksjonsevne kan delta på nettet. Forskriftene støtter også forpliktelsene definert i FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Mens den norske regjeringen har vedtatt obligatoriske standarder for web-tilgjengelighet, har den britiske regjeringen vedtatt frivillige standarder. Giannoumis viser hvordan antidiskrimineringslovgivning og tilsynsorganer har utviklet seg over tid i de to landene, og hvordan ulike tradisjoner har ført til ulike løsninger.

Giannoumis anbefaler myndighetene å samarbeide med personer med nedsatt funksjonsevne for å utvikle ny politikk som vil fortsette å fremme og sikre lik deltakelse på nettet.

Les også: Artikkelen er tilgjengelig på nettsiden tidsskriftets Behavioral Science and the Law og en uredigert versjon av artikkelen er tilgjengelig på academia.edu.

Kilde: Hioa.no

Foto: StudioVest/NOVA

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS