Prisvinner Sandra M. Díaz var blant annet medlem av FNs klimapanel da dette ble tildelt Nobels fredspris i 2007. Foto: NTNU

Økologiprofessor Sandra Díaz får Gunnerusprisen

Pris. Sandra M. Díaz får Gunnerusprisen i bærekraft for 2019 for sitt arbeid med biologisk mangfold.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Gunnerusprisen i bærekraft

Gunnerusprisen i bærekraft ble etablert av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) og delt ut for første gang i 2012.

Fra 2016 har DKNVS og NTNU samarbeidet om Gunnerusprisen, som ble delt ut for andre gang i 2017.

Prisen hedrer fremragende vitenskapelig arbeid for bærekraftig utvikling globalt, og har som formål å fremme forskning og styrke det vitenskapelige grunnlaget på bærekraftområdet.

Prisen er på 1 million kroner, samt en medalje og et diplom.

Tidligere prisvinnere:

  • 2012: Den indiske biologen Kamal Bawa
  • 2017: Den svenske miljøforskeren Carl Folke

Økologiprofessor Sandra M. Díaz fra Argentina er vinner av Gunnerusprisen i bærekraft for 2019. Hun mottar prisen for sitt arbeid med biologisk mangfold.

Vi bidrar til Gunnerusprisen i bærekraft fordi dette er blant vår tids største utfordringer. Prisvinneren har gitt viktige bidrag til å sikre vår planets fremtid for kommende generasjoner.

Gunnar Bovim

— Dette er virkelig en herlig overraskelse. Jeg føler meg svært beæret, sier professor Díaz i en pressemelding.

1 million kroner

Díaz var blant annet medlem av FNs klimapanel da dette ble tildelt Nobels fredspris i 2007 og er blant de 1 prosent mest siterte forskerne innenfor sitt fagfelt og er professor ved Universidad Nacional de Córdoba i Argentina, og er også seniorforsker ved det argentinske forskningsrådet CONICET.

Gunnerusprisen i bærekraft er en internasjonal forskningspris som deles ut av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS) og NTNU.

Prisen er på 1 million kroner og deles ut under musikk- og vitenskapsfestivalen Big Challenge i Trondheim den 17. juni.

— Vi bidrar til Gunnerusprisen i bærekraft fordi dette er blant vår tids største utfordringer. Prisvinneren har gitt viktige bidrag til å sikre vår planets fremtid for kommende generasjoner. Med dette stiller vi oss skulder ved skulder med de unge som i disse dager engasjerer seg så kraftig i miljøspørsmål, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim i en pressemelding.

Mer livsnødvendig

Juryens avgjørelse var enstemmig, men ett av jurymedlemmene unnlot å stemme i finalerunden av habilitetsårsaker.

— En pris i bærekraftforskning er i tråd med Videnskabsselskabets tradisjoner, der forskning på naturen helt fra 1700-tallet har vært sentralt, sier Ida Bull, preses i DKNVS, og fortsetter:

— I vår tid er slik forskning mer livsnødvendig enn noen gang. Årets prisvinner har gitt vesentlig kunnskap om planteøkologi og hvordan plantenes utvikling virker sammen med globale klimaendringer. Hennes forskning fremmer et nødvendig samarbeid mellom økologer og samfunnsforskere.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS