Rektor ved UiT Norges arktiske uiversitet ble tildeldt æresdoktorat ved to universitet i Arkhangelsk. Foto: UiT/Karine Nigar Aarskog
Rektor ved UiT Norges arktiske uiversitet ble tildeldt æresdoktorat ved to universitet i Arkhangelsk. Foto: UiT/Karine Nigar Aarskog

Husebekk utnevnt til æresdoktor

Æresdoktor. Anne Husbekk, rektor ved UiT Norges arktiske universitet ble utnevnt til æresdoktor i Russland.

Publisert Oppdatert
Fakta

UiT Norges arktiske universitet

Opprettet ved stortingsvedtak av 28. mars 1968, men ble åpnet først i 1972.

Fra 1. januar 2016 er institusjonen et resultat av fusjonen mellom Høgskolen i Harstad og Høgskolen i Narvik, Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Finnmark.

Har campus i:

  • Tromsø
  • Alta
  • Hammerfest
  • Harstad
  • Kirkenes
  • Narvik
  • Bodø
  • Mo i Rana

Rektor: Anne Husebekk

Kilde: Store norske leksikon

Ved Northern Arctic Federal University (NArFU) og Northern State Medical University (NSMU) i Arkhangelsk fikk UiT-rektor Anne Husebekk tildelt æresdoktorat denne uken.

— Vi har hatt en nær relasjon til UiT siden 1993, og da Anne Husebekk ble rektor, utviklet vi et nytt stadium av vår relasjon og ble såkalte tvillinguniversiteter, sier professor og rektor ved NArFU, Elena Kudryashova til UiT sine nettsider.

Der står det blant annet at samarbeidet har vært innenfor forskning og studentutveksling, særlig innen humaniora og samfunnsvitenskap.

Husebekks ”fremragende bidrag til utvikling av forskning, utdanning og internasjonalt samarbeid” skal være begrunnelsen for utnevnelsen av NArFU. Samarbeidet begynte for 25 år siden, og ble startet mens Ole Mjøs var rektor ved UiT.

Også medisin

Samarbeidet mellom UiT og Northern State Medical University (NSMU) innebærer en rekke felles forskningsprosjekter, studentutveksling og studieprogram innen medisinske fag.

Husebekk holdt blant forelesninger om hennes forskning på temaet nyfødt-helse, og hun sier til uit.no at det var stort å bli utnevnt.

— Det er en stor begivenhet å bli æresdoktor ved et utenlandsk universitet. Æresdoktoratene gis til en person, men jeg velger å se dem som en utmerkelse også for samarbeid, sier Husebekk.

Bærekraft i arktis

I en pressemelding på UiT sine sider står det at Husebekk mener NArFU og UiT deler synet på bærekraftig utvikling av Arktis. Hun ser et stort potensial for forskning innenfor arktisk klima og miljø i framtida.

-– Her ved NArFU er de nå spesielt opptatt av miljøgifter i Arktis. Det er vi også, så det passer veldig godt som et samarbeidsprosjekt. I og med at det ikke er så lett å ta biologisk materiale ut av Russland, kan vi analysere prøver på hver vår side av grensen, og samarbeide om resultatene, sier Husebekk.

Også det helsefaglige samarbeidet mellom Tromsø og Nordvest-Russland startet på begynnelsen av 1990-tallet. Helse Nord har senere inngått overordnede samarbeidsavtaler med Murmansk og Arkhangelsk fylker hvor partene forplikter seg til samarbeid innenfor folkehelse, helsetjenester og nettverksbygging.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS