Relatert innhold
Jazz-student spilte konsert med verdensstjerne
Den 22 år gamle studenten Tarald Kongshaug var bassist for bandet For You på konsert i november.
Frontfigur Ed Westwick er verdenskjent for rollen som Chuck Bass i Gossip Girl. Kongshaug sa ja til å spille bass dagen før konserten, og fikk under et døgn på å lære hele repertoaret til bandet. Til vanlig studerer Kongshaug utøvende jazz på jazzlinjen til NTNU i Trondheim.
— Alle i bandet var utrolig hyggelige, og det var veldig gøy å henge sammen etter konserten. Jeg tar med meg masse erfaring om det å lære meg musikk på en effektiv måte, noe som er utrolig viktig når man lever som utøvende musiker, sier Kongshaug til Adresseavisen.
Til vanlig er det nordmannen Hans Kristian Nordin som er bassist for bandet, som har spilt inn og produsert mye av musikken sin i Oslo. Derfor har bandet en spesiell tilknytning til Norge.
Britisk universitet med gavepakke til nye studenter
Britiske studenter som velger å ta fatt på et utdanningsløp ved University of Birmingham fra og med høsten 2025, vil få et ekstra stipend på totalt 5000 britiske pund fra universitetet, noe som tilsvarer 70.000 norske kroner etter dagens kurs.
Times Higher Education (THE) skriver at universitetet innfører ordningen som et resultat av økningen i skolepenger for britiske studenter.
Fra og med høsten 2025 blir skolepengene ved britiske universiteter oppjustert fra 129.000 til 133.000 norske kroner.
De 70.000 kronene som nye studenter i Birmingham vil motta skal utbetales over åtte månedlige avdrag i løpet av de to første studieårene, med ytterligere to større utbetalinger det siste året, skriver THE.
Nytt utdanningstilbud i Lister
Fra og med høsten 2025 vil det være mulig å ta bachelor i byggingeniør-faget ved Universitetet i Agder (UiA), mens du bor og studerer i Listerregionen, skriver NRK.
Tilbudet er et resultat av et nytt samarbeid mellom Studiesenteret Lister Kompetanse og Universitetet i Agder i Grimstad.
Studiet bygges opp som et deltidsstudium som skal gå over fem år.
NTNU-student skal lede ny romfartsorganisasjon
NORSTEC (Norwegian Space Technology Collective) er navnet på en ny romfartsorganisasjon, som ifølge en pressemelding binder sammen fem norske universiteter i jakten på å styrke Norges posisjon i den globale romindustrien.
Organisasjonen ble lansert under årets Spaceport Norway-konferanse, der det også ble offentliggjort at organisasjonens leder er Freider Fløan, som for tiden holder på med elektroingeniørstudiet ved NTNU.
— Det å være leder for en organisasjon med så mye samlet engasjement, lidenskap og fremtidsoptimisme for Norge sin posisjon i romfart er en utrolig givende mulighet, sier Fløan i en kommentar til Adresseavisen, som har omtalt den nye organisasjonen.
De fem høyere utdanningsinstitusjonene som er representert i organisasjonen er NTNU, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Oslo, UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Sørøst-Norge.
Organisasjonen har så langt 400 medlemmer blant studenter fra seks ulike universiteter og høgskoler.
— Målet vårt er å sikre Norges fremtid i den internasjonale romindustrien, sier Freider Fløan.
Barnepsykolog og journalist vant NTNU-pris
Lørdag ble NTNUs litterturpris delt ut i Trondheim. Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk og journalist Guro Kulset Merakerås vant den gjeve prisen for boken «Moria - på innnsiden av Europas støste flyktningleir».
Juryleder for NTNUs litteraturpris, Karolina Drozdowska, førsteamanuensis på Institutt for språk og litteratur ved NTNU, uttaler følgende til NTNUs hjemmeside:
— Dette er et sakprosaverk som får oss til å rette blikket mot tragedier som skjer rundt oss i verden, selv om vi ofte har lyst til å se bort og leve vårt trygge privilegerte liv i det trygge privilegerte landet vårt. «Moria - på innsiden av Europas største flyktningleir» får oss til å se, forstå, og ta ansvar. I dag trenger vi slike bøker mer enn noen gang før.
«Moria - på innnsiden av Europas støste flyktningleir» er oversatt til tysk, og ble delt ut til samtlige representanter på Stortinget etter en folkespleis blant lesere våren 2023.
Anne-Kat. Hærland får jobb hos NORA
Komikeren skal jobbe for NORA, nettverk for kunstig intelligens, med å formidle nettopp kunstig intelligens.
Hærland sier til Forskerforum at hun skal utvikle og holde foredrag om kunstig intelligens, og at det er hyggelig å se at intelligens er på moten etter tjue år med idioti.
I foredragene vil Hærland dele av sin erfaring med kunstig intelligens, og forklare hvordan andre kan bruke det på arbeidsplassen. I tillegg skal hun jobbe med å etablere et NORA-forum for ledere, skriver NORA på sin nettside.
Hoel mister statssekretær
I statsråd i dag fikk statssekretær Ivar Bühring Prestbakmo avskjed i nåde som statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. Dermed står Hoel nå uten statssekretær.
Prestbakmo utnevnes som statssekretær for kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).
90 millioner til brikkesatsing
Sintef, fire norske universiteter og Electronics Coast blir et av 27 europeiske kompetansesenter for mikrobrikker, støttet av EU og Forskningsrådet.
NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Sørøst-Norge og UiT Norges arktiske universitet skal sammen med Sintef og Electronic Coast i fire år samarbeide om kompetansesenteret CC-Norchip.
— Under pandemien så vi en global leveransekrise av mikrobrikker. Dette, i tillegg til den geopolitiske situasjonen, har satt fokus på sårbarhetene for tilgangen til avansert teknologi. Vi er derfor veldig glade for at Norge nå vil ta del i denne satsingen, sier Trond Runar Hagen, konserndirektør i SINTEF Digital, i en pressemelding.
Etablering av kompetansesenteret starter i januar 2025, og partene vil drive samarbeidet i fire år.
Unn Kristin Olsen gjenvalgt som Parat-leder
Sittende leder i Parat Unn Kristin Olsen gikk til valg mot nestleder Anneli Nyberg på landsmøtet, og vant.
– Jeg vil takke landsmøtet for støtten og ser frem til tre nye år som Parat-leder. Landsmøtet har gitt oss en retning og jeg vil jobbe for at hovedstyret gjennomfører alle vedtak. Vi skal se fremover og sette oss nye mål, sier Olsen i en pressemelding.
Olsen får tre nye år som Parat-leder. Rune Berge, som var innstilt av valgkomiteen, ble valgt til nestleder. I dag er Berge konserntillitsvalgt i Schibsted.
Olsen sier arbeidslivs- og samfunnspolitisk program vil være førende for hennes arbeid i perioden 2025 til 2027.
Tre nye professorer i Volda
På samme dag fikk Høgskulen i Volda hele tre nye professorer.
Torsdag fikk Mathias Nygaard og Jonas Gamborg Lillebø ved Institutt for religion og Livsyn, og Marit Ulvund ved Seanse — Senter for kunstproduksjon opprykk til professor, skriver Høgskulen i Volda på sin nettside.
— Det var som å stå på siste eksamen, og det var deilig! Jeg regner det som et av de store privilegiene jeg har fått i livet, at jeg har fått en såpass omfattende utdanning, og at jeg får fortsette å lære, sier professor Marit Ulvund.
— Jeg har jobbet for dette en del år, så det betyr jo selvsagt en god del å «få det til». Det er mye hardt arbeid som ligger bak. Som filosof kan jeg ikke dy meg for å gi et filosofisk svar også, selvsagt. Det filosofiske svaret er da at en lever framlengs, men forstår bakover. Hva noe betyr, vet en først senere, sier professor Jonas Gamborg Lillebø.
— Ofte blir veien til mens man går, og det er ikke alltid lett å sjå hvor ferden går. Iblant gjør man feil og må begynne på nytt. Men plutselig har man passert en slik milepæl. Det betyr vel at noe av det jeg har gjort, ble riktig, sier professor Mathias Nygaard.
Årets tillitsvalgt i Parat jobber ved UiA
Hovedtillitsvalgt ved Universitetet i Agder, Lillian Egelandsaa, er årets tillitsvalgt i Parat 2024, skriver fagforeningen i en pressemelding.
Egelandsaa har vært tillitsvalgt siden 2013. I hennes tid som tillitsvalgt har antall Parat-medlemmer på Universitetet i Agder nesten tredoblet seg.
– Hun er tøff og bestemt og høyt respektert i møte med ledelsen, og får til endringer på arbeidsplassen, sier Unn Kristin Olsen, leder i Parat.
Prisen kommer med en kunstglassbolle og en reisegavesjekk på 15.000 kroner.
Universitetsfest til 1,4 millioner
Universitetet i Innlandet feirer sin nye status med en universitetsfest til 1,4 millioner kroner torsdag 28. november.
Det hele starter med to puljer faglige foredragsrunder på campus i Hamar gjennom ettermiddagen, etterfulgt av prisutdelinger og om kvelden en stor fest i Hamarhallen.
Til festen er det hele 750 påmeldte, kunne rektor Peer Jacob Svenkerud fortelle på styremøtet ved universitetet onsdag. Det er mange flere enn beregnet og budsjettet er derfor økt fra 1 million kroner til 1,4 millioner.
Blant gjestene er statsrådene Oddmund Hoel og Trygve Slagsvold Vedum, mens Else Kåss Furuseth skal lose festdeltakerne gjennom kvelden. Ansatte, samarbeidspartnere og støttespillere er på gjestelisten.
— Det blir nøkternt, men fint, sa Svenkerud på styremøtet.
Farmasiutdanning blir digital
Farmasiutdanningen i Namsos blir nett- og samlingsbasert og øker antall studenter, skriver Farmatid.
Nord universitet har farmasiutdanning i Namsos som nå vil gjennomgå omlegging. Også vernepleierutdanningen i Namsos skal bli nett- og samlingsbasert.
— En ting er at Farmasi-Norge trenger flere farmasøyter, men det er heller ikke økonomisk forsvarlig at jeg skal drive en farmasiutdanning med alle de vitenskapelige ansatte vi har, og så får vi bare 15 studenter per kull vi skal utdanne. Det går ikke i lengden, sier Hege Sletvold, faggruppeleder for Legemidler og legemiddelhåndtering ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap, til Farmatid.
Med et digitalt og samlingsbasert opplegg kan potensielt 40 reseptfarmasøyter bli utdannet hvert år, opplyser Sletvold. Det vil ikke bli noen endring i antall ansatte.
Emeritus får pris for nynorskbruk
Gunnar Skirbekk får Austmannasprisen for å ha vært en ambassadør for nynorsk gjennom en mannsalder, skriver Noregs Mållag i en pressemelding.
— Gunnar Skirbekk har gjort et utmerket arbeid for det nynorske språket i tale og skrift i både vitenskapelige arbeid og i det offentlige ordskiftet, sier Helen Johannesen i Austmannalaget, ifølge NRK.
Skirbekk er professor emeritus ved Universitetet i Bergen, der han tidligere har vært professor ved Filosofisk institutt. Austmannaprisen deles ut av Austmannalaget, som er Noregs Mållag sitt fylkeslag i innlandet.
NASA-konkurranse for kvinner er lovlig
At kun jenter får delta på en konkurranse der premien er en ukes tur til NASA, fikk en mann til å reagere. Han mente dette var kjønnsdiskriminerende.
Konkurransen skjer i regi av prosjektet Jenter og teknologi, som skal få flere kvinner til å velge teknologifag. NHO, NITO og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering samarbeider om prosjektet.
Mannen klaget forskjellsbehandlinga fra NHO inn til Diskrimineringsnemnda. Han oppga at han alltid har vært interessert i romfart og ønsket å besøke NASA. Derfor syntes han det var vondt å få beskjed om at konkurransen kun gjaldt for kvinner.
Nemnda har konkludert med at NHO ikke har diskriminert klager på grunn av kjønn. Den viser til at jenter statistisk sett er underrepresentert innenfor teknologifag. Videre mener den at konkurransen ikke er særlig inngripende for menn.
Vilkårene for positiv særbehandling er oppfylt, er nemndas konklusjon. Klagen har ikke ført fram.
Uttalelsen er enstemmig.
Eksamenskrøll ved NTNU
NTNU satte opp to eksamener på samme tidspunkt, skriver Adresseavisen.
Avisen har intervjuet tre studenter som forteller at de meldte seg opp til to eksamener 10. desember, en fra klokken 9 til 12 og en annen fra klokken 15.
Etter at fristen for å melde seg opp til eksamen var ute, fikk de tre vite at eksamenen som skulle begynne klokken 15 var flyttet til klokken 9. Da de fikk vite om eksamenskollisjonen, var det for seint å melde seg opp til andre fag i stedet. Fristen hadde gått ut for lengst, skriver Adresseavisen.
Studentene er kritiske til hvordan NTNU har behandlet saken. De må nå vente i åtte måneder for å ta den siste eksamenen.
Avdelingsdirektør ved avdeling for utdanning, Anniken Løe, forteller til Adresseavisen at NTNU har prøvd å finne en løsning, dessverre uten hell.
— Vi må ta hensyn til alle studenter som følger et ordinært studieløp, skriver hun i en e-post.
Student skal lede Senterungdommen
Nils Forren er valgt til ny leder i Senterungdommen, melder Altinget.
Valgkomiteen i Senterungdommen ønsket seg Erik Lillebakken som leder, men Forren var ønsket av landsmøtet. Det ble kampvotering og Forren ble valgt med 92 mot 61 stemmer.
— Det å bli valgt som leder av Senterungdommen, er sykt stas! Nå gleder jeg meg til å ta fatt på valgkampen og jobbe for at folk skal leve gode liv i hele Norge, sier Forren til Altinget.
Forren er student ved NTNU, og Khrono har tidligere intervjuet ham om lærerstudiet. Han mener det er problematisk når ikke undervisere selv har vært lærere på grunnskolen. Han ser også andre større utfordringer:
— Da jeg søkte meg til lærerutdanningen som 18-åring gikk jeg ikke inn på sidene til universitetet for å se hvordan studiet var bygd opp. Jeg gikk inn på utdanning.no for å se hvordan yrket jeg skulle utdanne meg til er. Det er lav lønn, lav status og mye byråkratisering. Hadde vi fikset de tre tingene tror jeg det hadde gjort underverker for antallet personer som vil bli lærere, sa Forren den gang.
Forren er tredjegenerasjonslærer og skal etter planen være ferdig studert våren 2025.
Gir 210 millioner kroner til forskning
27 forskere får opptil 8 millioner kroner hver til sine prosjekter i Kreftforeningens årlige forskningstildeling.
Det melder NTB mandag.
— Dette får garantert enorm betydning for fremtidens kreftpasienter, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i en pressemelding fra Kreftforeningen.
Pengene kommer inn gjennom medlemskontingenter, aksjoner, testamenter og rause gaver fra privatpersoner og næringsliv. Kreftforeningens årlige forskningstildeling mottok i år 141 søknader.
Både blant de innsendte prosjektene og blant dem som får støtte, er det flest som retter seg mot forskjellige former for immunterapi.
UiOs menneskerettighetspris til Ajna, Alen og Lejla
Ajna Jusić, Alen Muhič og Lejla Damon får Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for sitt nybrottsarbeid på vegne av krigsbarn.
Det skriver UiO i en nyhetsmelding.
Trioen driver organisasjonen The Forgotten Children of War Association, som er en bosnisk organisasjon som samler krigsbarn på tvers av etnisitet i et polarisert samfunn.
Menneskerettighetsprisen deles ut 5. desember under Oslo Peace Days. Prisen er en anerkjennelse av deres personlige innsats og sterke engasjement for at krigsbarn skal bli sett og hørt, skriver UiO i sin nyhetsmelding.
På tross av at de utgjør en spesielt sårbar gruppe, har de ingen spesiell beskyttelse eller rettigheter nedfelt i Barnekonvensjonen. Priskomiteen påpeker at vinnerne bidrar til å skape bedre forståelse for krigsbarnas unike utfordringer.
I 2023 var det Ingrid Gjessing Linhave og Demenskoret med Kim Wigaard som vant UiOs menneskerettighetspris. Les mer om det her.