Relatert innhold
Randeberg ble gjenvalgt
Lise Lyngsnes Randeberg ble på Akademikernes rådsmøte denne uken gjenvalgt som organisasjonens leder.
Randeberg har tidligere vært president i Tekna, Akademikernes største medlemsforening. Hun har ledet Akademikerne siden 2021, og var før dette nestleder.
Ny utfordrer i Unio-valg
Kristian Mollestad, som er Forskerforbundets nestleder, stiller nå som lederkandidat for toppvervet i Unio, melder Forskerforum.
— Det er Unios medlemmer som bærer velferdsstaten vår. Der har Unio en kjempeviktig rolle, og det er vi som skal bli hørt og lyttet til i første omgang når det gjelder utviklingen av velferdsstaten, og ikke minst offentlig sektor i et vidt begrep, sier han.
Det er totalt tre kandidater til vervet. I tillegg til Mollestad stiller leder i Forskerforbundet Guro Lind og tidligere leder i Utdanningsforbundet Steffen Handal.
Mener regjeringen fortsetter uthulingen av gratisprinsippet
— Dette øker et allerede høyt eksamenspress. Det må være lov å ha en dårlig dag, også på eksamen. vi har ingen tro på at dette vil få studenter til å fullføre utdanningen sin raskere. Tvert imot. Med eksamensavgift vil trolig flere studenter stryke på eksamen første gang, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne, i en pressemelding.
I regjeringens forslag til statsbudsjett foreslås det å innfør en eksamensavgift for studenter som vil forbedre karakterene sine.
Tiltaket skal spare staten for 22,3 millioner kroner, men Akademikerne-lederen tror det vil føre til at studentene i stedet bruker lengre tid på å fullføre.
Hun mener regjeringen nok en gang angriper gratisprinsippet i høyere utdanning.
— Det er helt utrolig at regjeringen fortsetter uthulingen av gratisprinsippet i høyere utdanning. Regjeringen bidrar til å øke de sosiale forskjellene i samfunnet ved å innføre eksamensavgift, sier Randeberg.
— Virker som statsråden har gitt opp
Akademikerne er ikke særlig imponert over forslaget til statsbudsjett som ble lagt frem mandag formiddag.
— Mens nabolandene våre øker sine investeringer i forskning og innovasjon, behandler regjeringen forskning som en salderingspost på statsbudsjettet. Det har vi ikke råd til, sier Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg i en pressemelding.
Ifølge pressemeldingen kutter Kunnskapsdepartementet bevilgningene til forskning og utdanning med mer enn to milliarder krooner.
— Det virker som Hoel har gitt opp kampen om budsjettmidlene internt i regjeringen. Det er ikke bare synd for forskningen, på sikt rammer det Norges evne til å utvikle velferdstjenester, møte klimautfordringene og skape nye arbeidsplasser, sier Randeberg.
Dato satt for statens lønnsopgjør
Rikslønnsnemnda behandler statsoppgjøret 7. november, melder NTB.
Før sommeren ble det langvarig streik fordi Akademikerne og Unio brøt mekling i statsoppgjøret. Tilbudet fra staten innebar at de to fagorganisasjonene skal over på samme tariff som LO/YS. Det ble bestemt tvungen lønnsnemnd i starten av juni, etter at Tonje Brenna grep inn og avblåste streiken.