Relatert innhold
Studenter sier nei til «studentfabrikk»
Norsk studentorganisasjon (NSO) ledet studentene i demonstrasjon mot regjeringens statsbudsjett i går, 31. oktober.
NSO ledet an da en rekke appeller ble gitt fra Eidsvoll plass foran Stortinget. Studentene hadde på seg hjelm og refleksvest mens de ba regjeringen om å stoppe studentfabrikken. De mener nemlig at regjeringens politikk forutsetter et samlebånd der man skal fortest mulig ut i arbeid etter studiene sine.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel var til stede og snakket med studentene om statsbudsjettet.
Leder i NSO Kaja Ingdal Hovdenak opplyser at NSO ønsker en økning av studiestøtten og at den knyttes til 1,5 G, at innføring av eksamensavgift stoppes og at konverteringsordningen blir reversert til å gi mindre, heller enn større, lån.
Rekordhøyt antall doktorer
Ved Universitetet i Stavanger (UiS) feiret denne uken både 20-årsjubileum og høyeste antall doktorgradskandidater på ett år.
Hele 87 kandidater har oppnådd den høyeste akademiske graden UiS kan gi. I tillegg ble det delt ut priser på feiringen, der også forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel var til stede.
— Universitetet, og forløperne til universitetet, har vært helt avgjørende for å utdanne kompetent arbeidskraft til oljeindustrien og andre viktige næringer. Forskere kan forske i tett samspill med næringslivet og studentene har gode karrieremuligheter, sa Hoel.
Jubileet markerer 20 år siden Høgskolen i Stavanger ble Universitetet i Stavanger, og med det Norges femte universitet.
Blant prisvinnerne er professor i samfunnsøkonomi Mari Rege, som fikk Lyses forskningspris for forskning på læring og motivasjon i tidlig barndom, skole og arbeidsliv. Nasjonalt lesesenter ved UiS vinner Sparebank 1 Sør-Norge sin innovasjonspris for utvikling av verktøy som kan forutsi lesevansker.
Ny stabssjef for rektor ved Nord
Ida Pinnerød er Nords nye stabssjef, annonserer Nord universitet i en pressemelding.
— Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede og utvikle rektors stab, en stab med veldig dyktige og dedikerte folk, og tilstedeværelse i hele Nords region, sier Pinnerød.
Pinnerød satt som ordfører i Bodø kommune mellom 2015—2023 for Arbeiderpartiet. Hun har erfaring fra universitets- og høgskolesektoren fra før, og var tett på prosessen med universitetssøknad da Høgskolen i Bodø ble Universitetet i Nordland, nå Nord universitet.
— Det er veldig moro å være tilbake på Nord universitet. Universitetet har et enormt viktig samfunnsoppdrag. Hver dag utgjør vi en forskjell for flere tusen studenter og ansatte i Trøndelag og Nordland. Jeg håper at min erfaring vil komme til nytte når vi skal løse samfunnsoppdraget framover, sier Pinnerød.
Stillingen hadde ni søkere. Rektor Hanne Solheim Hansen er svært glad for å få med Pinnerød på laget.
— Hun har allsidig og relevant erfaring som vil bli til stor nytte i rollen som stabssjef. Universitetet er i en spennende omstilling og Idas personlige egenskaper kommer godt med i de prosessene, sier Hansen.
Nokut: To høgskoler må rette opp mangler
Etter tilsyn med kvalitetsarbeid har styret i Nokut vedtatt at Høgskolen Barratt Due og Norsk Gestaltinstitutt Høyskole må rette opp mangler i sitt systematiske kvalitetsarbeid.
— Komiteen trekker fram at det skjer mye godt kvalitetsarbeid ved begge høgskolene, men at de samtidig har noe de må rette opp for å få godkjent, sier NOKUT-direktør Kristin Vinje i en uttalelse på Nokut sin nettside.
Begge høgskoler får en frist på et år til å rette opp, i tråd med vurderingene til den sakkyndige komiteen. Kvalitetsarbeidet bør bli tilpasset størrelsen og egenartet til høgskolene, og det påpekes at begge høgskolene har rom til å forenkle kvalitetssystemene sine.
Ved Barratt Due ser komiteen at fagmiljøet ikke har tilstrekkelig med tid til forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid. Det har også høgskolen avdekket, men ikke fått rettet opp innen rimelig tid. I tillegg ser ikke komiteen en tydelig systematikk i høgskolens ordninger for å kontrollere at studietilbudene tilfredsstiller krav til akkreditering.
Norsk Gestaltinstitutt Høyskole har de siste årene fått på plass et godt kvalitetssystem for å sikre og videreutvikle kvalitet i utdanning. De kan dog ikke dokumentere kvalitetsarbeid som har vært utført før studieåret 2022/23.
Får 5 millioner til samarbeid med Palestina
VID skal samarbeide med to universiteter og et sykehus i Palestina om utdanning, praksis og forskning.
— Jeg er veldig glad, og også litt rørt. Jeg var selv student ved Bethlehem University før jeg kom til Norge, så det er veldig fint å kunne bidra med noe tilbake, sier førsteamanuensis ved Fakultet for helsevitenskap, Amin Amro, i en pressemelding fra VID Vitenskapelige høgskole.
Amro leder et prosjekt som får fem millioner fra Norpart, et program under HK-Dir som blant annet støtter langsiktige akademiske samarbeid internasjonalt. Målet for prosjektet er å forbedre omsorg for pasienter med alvorlige kroniske sykdommer, blant annet ved bruk av VR-teknologi, altså virtuell virkelighet.
— Vi skal lage ulike scenarier i VR fra både Norge og Palestina. Det gir studentene mulighet til å øve på pasientbehandling i ulike kontekster, sier Amro.
Hvis situasjonen i Gaza endres, kan utveksling for opptil 24 masterstudenter bli aktuelt. Prosjektet starter i slutten av 2024 og varer fram til 2028. Prosjektet er et samarbeid mellom VID, Bethlehem University i Bethlehem, Al-Aqsa University på Gaza og Augusta Victoria-sykehuset i Jerusalem.
UiT inngår samarbeid med næringsliv
UiT Norges arktiske universitet inngår et strategisk samarbeid med Kupa, et innovasjons- og konsulentselskap.
— Vi må være et så attraktivt lærested at langt flere enn nordlendinger vil studere hos oss. Vi må rett og slett være bedre enn alle andre steder, sier UiT-rektor Dag Rune Olsen til Harstad Tidende.
Hensikten med avtalen er å skape koblinger til næringslivet. Kupa vil dermed få en viktig rolle når UiT skal spisse utdanning mot de yrkene som næringslivet trenger.
— Jeg er overbevist at gjennom denne avtalen skal vi få til koblingen mellom bedriftene og akademia som er så viktig for å utdanne de folkene som fremtidens arbeidsliv trenger, sier Olsen.
Sintefsjef vinner internasjonal klimapris
Mona Mølnvik, forskningssjef i Sintef, mottok Green Award under GHGT-konferansen i Canada. Mølnik leder Norwegian CCS Research Center, der CCS står for CO₂-fangst, -transport og -lagring.
— Jeg er stolt og ydmyk for å motta denne utmerkelsen. Prisen anerkjenner Sintef og NTNUs lange historie innen CCS, satsingen til myndighetene og vår fremoverlente industri. Menneskene som jobber med dette, er dypt engasjert og dyktige, sier Mølnvik i en pressemelding.
Prisen fikk Mølnvik på Green House Gas Technology (GHGT)-konferansen i Canada i forrige uke.
— Mona Mølnvik har gjennomført og ledet fremragende CCS-forskning i mer enn 20 år. Dette har hun gjort med en helhetlig tilnærming for å levere resultater av høy kvalitet som bidrar til å akselerere implementeringen av CCS, sier Tim Dixon, direktør og daglig leder av IEAGHG, som er organisasjonen bak konferansen.
Green Award er den høyeste utmerkelsen som deles ut på GHGT-konferansen, og gis til noen som har gjort en betydelig innsats innen CO₂-fjerning, -lagring og -utnyttelse.
Student saksøker OsloMet
Studenten fikk ikke nødvendig turnustjeneste og tar OsloMet til retten.
Mannen studerte til å bli ortopediingeniør, et yrke som krever offentlig godkjenning. Mannen får ikke denne godkjenningen uten fullført turnustjeneste. OsloMet er pålagt ved lov å skaffe turnustjeneste til studentene.
Han krever erstatning fra OsloMet for manglende turnustjeneste, samt det han mener er mobbing i studietiden, skriver Nettavisen.
Erstatningssaken startet i Oslo tingrett mandag, og der beskrev mannen en rekke forhold han mente bidro til at han fikk et vanskeligere studie og på sikt ikke turnustjeneste. Blant annet mener han at han ble hengt ut foran klassen, anklaget for å være frekk mot en pasient han ikke har møtt og blitt sabotert av sensor ved muntlig eksamen.
OsloMet sier på sin side at det ikke har foregått diskriminering av studenten.
– Jeg har snakket med de ulike private verkstedene for ortopedi. Det er ikke det at det ikke finnes plasser, men de ønsker ikke å ansette ham, sier instituttleder Mari Klokkerud i sin vitneforklaring i Oslo tingrett.
Akademikere med åpent brev for mer vegetarmat
Mer enn 100 akademikere fra hele Norge signerer åpent brev hvor målet er å øke andelen plantebaserte retter i kantiner hos norske universiteter og høyskoler til minst 50 prosent, skriver studentavisa Unikum.
Initiativet til brevet er tatt av Grønn Framtid, og har som hensikt å redusere klimagassutslipp og bidra til bedre folkehelse.
— Å gjøre halvparten av rettene i kantinene plantebaserte, er en god start som kan få positive ringvirkninger for studentenes matvaner og derfor deres helse, sier professor Lars T. Fadnes, professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, som har skrevet under på brevet.
Fadnes påpeker at plantebasert og næringsrik mat minsker risiko for flere livsstilssykdommer, og at nordmenn spiser langt mindre enn anbefalt dose av flere plantebaserte matgrupper.
Studenter får gratis klamydiatest
31. oktober kan studenter teste seg gratis, raskt og enkelt for seksuelt overførbare infeksjoner ved Høgskulen på Vestlandet, skriver Bergen kommune på nett.
På Høgskulen i Vestlandet kan studenter på torsdag få sjekket seg for klamydia og gonoré. Sistnevnte har økt i forekomst i Bergen, og særlig aldersgruppen 20-29 år er utsatt. Flere kvinner enn menn blir smittet.
Både studenter og samskipnader har gjort en innsats mot kjønnssykdommer de siste årene. I 2023 ble det meldt om rekordmange studenter i Oslo og omegn som testet seg. I Trondheim har selvbetjente teststasjoner ført til dobling i antall klamydia- og gonorétester blant studenter.
Ikke alle får symptomer dersom de er smittet av kjønnssykdommer. Ubehandlet sykdom kan føre til bekkeinfeksjon, egglederbetennelse eller infertilitet.
Testdagen er et samarbeid mellom Helsestasjon for ungdom og studenter, MSO (Medisinernes seksualopplysning) Bergen og studentsamskipnaden Sammen.
Stor demonstrasjon for studenter
Torsdag vil studentene demonstrere mot regjeringens politikk, skriver Norsk studentorganisasjon (NSO) i en pressemelding.
Studentene arrangerer demonstrasjon den 31. oktober kl. 18 på Eidsvolds plass utenfor Stortinget for å vise sin misnøye med regjeringens statsbudsjett. NSO mener politikerne ikke evner å sikre studentenes grunnleggende levevilkår.
NSO-leder Kaja Ingdal Hovdenak vil holde appell, samt forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (sp), nestleder i SV Marian Hussein og Ane Breivik i Venstre.
«De siste årene har regjeringen vist at studenter kun er et produkt som skal fortest mulig inn i utdanning og fortest mulig ut i arbeid innenfor de rammene satt av politikerne. Regjeringen raserer kunnskapssamfunnet når de behandler høyere utdanning som en studentfabrikk. Vi studenter er ikke mennesker på samlebånd, vi er fremtidens samfunnsborgere,» skriver NSO i pressemeldingen.
UiO-forsker vinner gjev pris
Førsteamanuensis Johanne Jacobsen ved Universitetet i Oslo (UiO) mottar Young Investigator 2024-prisen fra Scandinavian Society for Immunology (SSI), skriver Uniforum.
– Det er en stor ære å motta prisen fra Scandinavian Society for Immunology. Jeg er veldig takknemlig for anerkjennelsen fra fagmiljøet, sier Jacobsen i en melding fra UiOs nettside.
Foreningen har grupperinger fra fem nordiske land. Norwegian Society of Immunology nominerte Jacobsen til prisen, og det sier professor og kollega Gunnveig Grødeland er på bakgrunn av nydelig forskning.
– Til tross for sin unge alder har Johanne Tracey Jacobsen en imponerende merittliste. Hun har allerede sikret seg flere viktige stipender i sin karriere, inkludert fra Norges forskningsråd, et Marie Skłodowska-Curie Actions-stipend fra EU og hun fikk i 2022 et ERC Starting Grant, forteller Grødeland.
Naturvitenprisen til NMBU-professor
Anne Sverdrup-Thygeson tildeles årets Naturviterpris for sin unike formidlingsevne, store faglige kapasitet og engasjement for bærekraftig utvikling av samfunnet.
Det skriver Naturviterne i en pressemelding. Det er fjerde gang at fagforeningen deler ut prisen.
Anne Sverdrup-Thygeson er professor i bevaringsbiologi ved NMBU, forfatter og forsker. I juryens begrunnelse står det blant at NMBU-professoren har en unik evne til å forene ektefølt glede over naturens mangfold med tung akademisk fagkunnskap.
Juryen trekker ellers frem hvordan Sverdrup-Thygeson kobler fag og naturpolitikk, på en måte om bidrar til samfunnsdebatten gjennom å formidle kunnskap.
«Sverdrup-Thygeson har et publikumstekke som få er forunt og evner å formidle sin kjærlighet til skogen og alle dens små unike skapninger på en måte som gir naturen en tydelig stemme i det offentlige rom.», står det i begrunnelsen fra juryen, som kan leses i sin helhet her.
Felles nordisk initiativ for akademisk frihet
Fem nordiske fagforeninger, deriblant norske Forskerfubundet, har tatt et felles initiativ for å styrke akademisk frihet, og ønsker å utfordre politikerne som denne uken er samlet til Nordisk råd på Island, skriver Forskerforbundet på sin nettside.
Fagforeningene har gått sammen om å lage en rapport om status og utfordringer for akademisk frihet i Norden.
De nordiske landene kommer normalt veldig godt ut i globale oversikter når det gjelder akademisk frihet. Rapporten bekrefter til en viss grad dette, men peker også ut noen utfordringer, blant annet svekking av kollegial styring og akademisk autonomi, eksternt press og avhengighet av finansiering, politisk og ideologisk påvirkning, usikre ansettelsesforhold og trusler og trakassering mot ytringsfriheten.
Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind oppfordrer de nordiske parlamentarikerne til å følge opp rapportens anbefalinger.
— Hver av disse utfordringene påvirker direkte akademisk frihet, som er et grunnleggende prinsipp for uavhengig forskning, høyere utdanning og demokratisk engasjement, sier Lind.
Fem bransjer får gratis videre- og etterutdanning
Fra 2025 til 2027 vil ansatte i helse- og omsorgssektoren og solkraftbransjen få tilbud om korte og relevante videreutdanninger, skriver regjeringen i en pressemelding.
Dette tilbudet blir gratis. Det blir også satt av 15 millioner kroner for å videreføre eksisterende bransjeprogram for industri- og byggenæring i tre år til.
— Mangelen på kompetent arbeidskraft kan ikke bare løses ved å utdanne flere – kompetansepåfyll til de som allerede er i jobb er minst like viktig. Gjennom bransjeprogram får folk i jobb tilbud om fleksibel etter- og videreutdanning i hele Norge, og får oppdatert kompetanse tilpasset et raskt skiftende arbeidsliv, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) i pressemeldingen.
Disse bransjene har aktive tilbud i 2024 og 2025:
- Avfalls- og gjenvinningsbransjen (2022–2024)
- Jordbruks-, skogbruks- og gartnerinæringen (2022–2024)
- Finansnæringen (2024–2026)
- Informasjonssikkerhet og IKT-bransjen (2024–2026)
- Solkraftbransjen (2025–2027)
- Helse- og omsorgssektoren (2025–2027)
- Industri- og byggenæringen (tredje periode 2025–2027)
Kristiania har jubileum med prisdryss
Under sitt 110-årsjubileum delte Høyskolen Kristiania ut sine årlige priser for fremragende forskning, undervisning og formidling, skriver de på nettsiden sin.
– I år deler vi ut priser til fem ansatte som på hver sin måte bidrar til å utvikle og formidle kunnskap som utgjør en forskjell. Fra cybersikkerhet til scenekunst, fra spilldesign til influenseranalyse – dette viser ikke minst den store bredden i Kristianias fagmiljøer. Det er spesielt gledelig å se hvordan prisvinnerne kombinerer høy akademisk kvalitet med praktisk relevans. Slik bygger vi en høyskole der forskning, undervisning og formidling henger tett sammen, sier rektor Trine Meza.
Dette er prisene:
- Kristiania-prisen for forskning 2023: Professor Andrii Shalaginov ved School of Economics, Innovation and Technology (SEIT) for forskning innen cybersikkerhet.
- Kristiania-prisen for kunstnerisk utviklingsarbeid: Førstelektor Audny Chris Holsen på Institutt for scenekunst ved School of Art, Design, and Media for forestillingen Lenis blikk.
- Kristianiaprisen for forskningskommunikasjon og bedre arbeidsliv: Doktorgradsstipendiat Mathilde Hogsnes ved SEIT. Hogsnes har markert seg med formidlingen av sin forskning om influensernes rolle i samfunnet.
- Årets underviser: Olivier Chateau ved Westerdals institutt for film og medier. Han blir hedret for innovativ tilnærming til undervisning og evne til å engasjere studenter, i faget spilldesign.
- Årets fagskolelærer: Linda Marie Thorsen fra Esmod, som har utdannelser innen mote.
Mer om prisvinnerne står på nettsiden til Kristiania.
Nordmenn får æresdoktorat i Sverige
Harald Gaski (68) og Anders Linseth (78) har blitt kreert til æresdoktorer ved Umeå Universitet i Sverige. Det melder Sagat og Nord universitet.
Harald Gaski er professor ved Samisk høgskole, og Anders Linseth er professor emeritus ved Nord universitet. Gaski hedres for snart 40 års arbeid med samisk litteratur som akademisk fag.
— Personlig er det selvsagt fint å tildeles et æresdoktorat, det betyr at en er sett og har gjort noe verdifullt også i andres øyne. Den faglige anerkjennelsen for innsatsen med å bygge opp samisk litteraturvitenskap som et eget universitetsfag, er hyggelig å motta, sier Gaski til Sagat.
Lindseth har jobbet i Norge, Sverige og Tyskland, og hans internasjonale virke bidro til at Umeå ville hedre hans bidrag til utdanning og forskning. Han har utviklet en metode, med Astrid Norberg fra Umeå universitet, som fremdeles brukes i dag.
— Det var en stor opplevelse. Seremonien var veldig høytidelig, og etter at vi ble presentert for publikum på svensk, så ble promosjonsseremonien gjennomført på latin, sier emeritus Lindseth.
Kåkånomics-pris til professor
Einar Lie, professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo (UiO), vinner Kåkånomics-prisen under årets konferanse, skriver Stavanger Aftenblad.
Juryen skriver at Lie «evner virkelig å løfte blikket fra grafene og figurene, og forklarer økonomiske hendelser med historikerens fengende fortellerglede». Prisen deles ut årlig til en økonomiformidler eller fagøkonom som har bidratt med nødvendig og ny kunnskap til økonomiforståelse.
— Jeg synes det er veldig hyggelig og fint å motta denne prisen på det jeg mener er en av landets fremste scener for å diskutere økonomi, sier Lie til Stavanger Aftenblad.
Lie har skrevet flere bøker om økonomi og historie, og er en populær formidler både på universitetet og i avisspalter, podkast og på TV.
Ingeniørutdanning i Førde legges ned
Høgskulen på Vestlandet (HVL) legger ned bachelor i byggingeniørfag i Førde, melder Firda.
Blant annet frafall av studenter og rekrutteringsproblemer er grunnen til at bacheloren legges ned, forteller Jens Kristian Fosse ved HVL. Satsingsområder for høgskulen er digitalisering, bærekraft og lederskap i et nytt byggfag som høgskulen håper kommer til Førde i løpet av de neste årene.