— EU-budsjettet for forskning og innovasjon må dobles

Kristin Nordby
kortnytt europa
Presidenten i det europeiske forskningsrådet (ERC) Maria Leptin er sjefen for de ettertraktede ERC-stipendene for fremragende forskning.

Brussel (Khrono.no): Europa må gjøre mer for å være konkurransedyktige innen vitenskap og teknologi mener president for det europeiske forskningsrådet (ERC) Maria Leptin. Hun er en av hovedtalerne på seminaret Invest in the future! arrangert av Research matters-kampanjen.

— Vi står overfor økt global konkurranse. For å holde tritt må vi doble budsjettene til forskning og innovasjon i EUs neste rammeprogram. Vi må gi våre mest kreative forskere friheten til å utforske nye områder, sier hun i en pressemelding.

På seminaret deltar også Enrico Letta, Italias tidligere statsminister som har skrevet rapporten: Much more than a market, om fremtiden til EUs indre marked. I rapporten skriver han blant annet om å skape den femte friheten som handler om å fremme fri utveksling av kunnskap og forskningssamarbeid på tvers av grenser, for å øke innovasjon og vitenskapelig framgang.

— Det er avgjørende å etablere et sterkt fundament for europeisk forskning og innovasjon som baner vei for et konkurransedyktig og sammensveiset Europa, sier han i pressemeldingen.

Møtet vil også diskutere de geopolitiske og samfunnsmessige utfordringene Europa står i og vil møte i fremtiden og hvordan forskning og innovasjon spiller en rolle i å løse disse samfunnsutfordringene.

Universitetet i Bergen er blant initiativtagerne til Research matters-kampanjen.

— Kunnskap er Europas mest verdifulle ressurs ettersom det genererer jobber, økonomisk grønn vekst og velferd. EUs medlemsstater, presidentene for EUs institusjoner, vi ber dere om å handle nå. Det er ingen tid å miste, sier president og styreleder av EuroTech Universities Alliance Robert-Jan Smits i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS