Norges nye universitet?

Viken universitet, eller kanskje Tind? Forslagene til navn på det som ligger an til å bli Norges neste universitet hagler og åtte forslag er i finalen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Buskerud og Vestfold og Høgskolen i Telemark arbeider for fusjon og å bli Norges neste universitet. Nå har de to høgskolene arrangert navnekonkurranse for den nye institusjonen, og det kommer inn nær 300 navneforslag.

En navnekomité har plukket ut åtte finalister, der de fire første på lista er Viken, Tind, Skagerak og Ibsen, helst med universitet etter, hvis det går som de to høgskolene vil.

— Et enormt engasjement som lover godt for framtida, konstaterer leder av navnekomitéen og viserektor for FoU ved Høgskolen i Telemark, Pål Augestad på den felles fusjonsnettsiden for de to høgskolene.

Endelig forslag tirsdag

De åtte forslagene er nå blitt gjennomgått av kommunikasjonsbyrået Dinamo, og endelige forslag til navn blir oversendt styrene ved de to høgskolene 26. mai.

Det var tidlig klart at det ikke var ønskelig med et navn hvor de tre fylkesnavnene blir ramset opp - ønsket var et « annerledes og framtidsrettet navn». 

(Campus Drammen, Høgskolen i Buskerud og Vestfold. Foto: HBV)

Begge høgskolene skal ha styremøte 4. juni, der de skal gjøre vedtak om de ønsker å fusjonere. I så fall er planen å gjennomføre fusjon fra 1. januar 2016.

Her er de åtte finalistene:

Viken høgskole/universitet
Samlende, et egennavn som kan brukes på norsk og engelsk, geografisk betegnelse. Ifølge historien favnet området Viken både områder i Vestfold, Telemark og Buskerud, og selv om det nok er mest dekkende for kystområdene i de tre fylkene så er Viken noe som kan assosieres med felles historie for området.
Tind høgskole/universitet«Tind» viser til det å strekke seg mot noe, slik som man gjør gjennom en utdanning. Det kan også vise til noe som er «typisk norsk»: å bestige tinder, utforske, - slik som Nansen, Amundsen, Heyerdal og andre nordmenn har gjort opp igjennom tidene. «Tind» er samtidig et typisk norsk ord som gjør seg godt på flere språk. Det er også fleksibelt mht tid og faglig orientering, slik at det kan holde seg over tid, selv om HiT og HBV skulle slå seg sammen med andre institusjoner i fremtiden, eller faglige retninger endres.
Skagerak høgskole/universitet
Vann er, faglig sett, veldig sentralt i de to nåværende institusjonene. Navnet assosieres med havområdet utenfor de tre fylkene. Et havområde med mye kommunikasjonsaktivitet med samfunnet rundt både nå og historisk. Skagerak betyr «veien til Skagen», noe som blant annet kan assosieres med veien til internasjonalisering, publisering og til en karriere.
Ibsen høgskole/universitet
Internasjonalt er dette det suverent mest kjente navnet, med stor kulturhistorisk tyngde. Ibsen-navnet assosieres riktignok mest med Skien, men skal man først velge et personnavn, vil det uunngåelig knyttes til et fylke. De to andre fylkene kan og bør se på dette som en drahjelp av dimensjoner. Med Ibsen i navnet blir det kort, enkelt, presist, og lett å oversette.
Fjord høgskole/universitet
Vann er, faglig sett, veldig sentralt i de to nåværende institusjonene. Fjord er et godt navn på norsk og engelsk. Det vil være særegent og en god betegnelse internasjonalt.
Oslofjord høgskole/universitet
De tre fylkene grenser alle til Oslofjorden. Navnet kombinerer to av de viktigste merkevarene vi har i Norge: Oslo og fjorder. Navnet knytter oss til det sentrale Norge. Navnet er en naturlig videreføring av Oslofjordalliansen.
Høgskolen/universitetet i Sørøst-Norge
En geografisk tilnærming til navnet. Kan være positivt i forhold til utenlandske (og norske) studenter som søker seg til oss, og som da vil vite hvor i landet vi holder til.
Høgskolen/universitetet i Øst-Norge
Øst-Norge favner alle fylkene og sier indirekte noe om spredningen i campus. Øst-Norge er noe alle kan stedfeste, både nasjonalt og internasjonalt. Vil være den eneste Høgskolen med Norge i navnet, salgsargument til utenlandske studenter og samarbeidsinstitusjoner. Kan enkelt bytte ut høgskole med universitet i fremtiden.

På nettsiden sin presiserer komitéen som har foreslått navn at forslagene ikke er sjekket opp mot departementet, og at det ikke er sikkert at det er mulig å velge et av disse navnene. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS