God sommer med Khrono.

Dag Nordbø har byttet ut arbeidet med kartlegging av seksuell trakassering med nærhet til havet og lyden av en Marna-motor i sommer. Foto: Dag Nordbø

Nordbø: Mer bruk for gode høgskoler enn flere middelmådige universitet

Sommerselfie. Dag Nordbø håper at Iselin Nybø kan sørge for mer forskning og kunnskapsinnhenting om seksuell trakassering.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordbø har hatt ansvaret for den store undersøkelsen om seksuell trakassering i universitets- og høgskolesektoren som skal legges fram etter sommeren. Men han har også fått tid til sjø og sjekte-liv.

Hva håper du aller mest å slippe unna i ferien, og hvorfor?

— Stadige galluper som forteller om nye oppslutningsrekorder for Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger. Det er forstemmende at det er denne saken som engasjerer mest i Norge våren og sommeren 2019.

Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Å ikke erstatte min nystjålne el-sykkel, men sykle enda mer på min gamle og gode tråsykkel, som jeg heldigvis har beholdt.

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

Fakta

Dag Nordbø

Alder: 62

Fødested: Oslo

Bosted: Kristiansand

Stilling/studie: Prosjektleder for Samfunnsengasjement og Nyskaping ved UiA. Fra 1.juli selvstendig rådgiver inne ledelse, omstilling og samhandling

— En robot som vasker, skraper og maler huset vårt ville vært velkommen!

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Jeg er fornøyd med den karrieren jeg har hatt, men tror også jeg ville ha hatt glede av å være jurist. I likhet med teologien, handler jussen mye om å tolke hendelser og ord i lys av virkeligheten vi lever i. Det er alltid spennenende og det kan sjelden settes to streker under de svarene du kanskje kommer fram til, verken i teologi eller juss.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd siste år?

— Å delta i arbeidet med å foreslå forebyggende tiltak mot mobbing og trakassering i niversites- og høgskolesektoren, og å bidra i den store kartleggingen av dette har vært meningsfylt.

Hva skal du la deg underholde av i sommer?

— Gode treff med familie og venner som jeg gjerne skulle sett mer til gjennom året, og nok en gang legge vidløftige og ikke tidsbestemte planer om oppgradering av et gammelt hus vi deler med flere slektninger på en øy på Nordmøre. Vi er kjempegode på planlegging. Dessuten: Konserten med «Dance with a Stranger» på Tahitifestivalen i Kristiansund var stor underholdning!

Du får Iselin Nybø på overraskende sommerbesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Jeg ville ha invitert inn og servert jordbær og Hennig-Olsen is med ekte vanilje fra Madagaskar, og minnet om at jeg har møtt og hørt henne noen ganger det siste året. Da har hun har snakket om arbeidet mot seksuell trakassering i universitets- og høgskolesektoren med sterkt engasjement. Hun ville fått en oppfordring om å bekrefte sitt engasjement ved å støtte mer kunnskapsinnhenting og forskning på dette området. Og fått servert mer jordbær og is, avhengig av responsen hun gir.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— Vi har mer bruk for gode høgskoler enn middelmådige universitet. Jeg tror ikke det er en god strategi å øke antall universitet i Norge. La oss heller bruke tid på å øke kvaliteten på lærings- og arbeidsmiljø og forskning og undervisning i våre eksisterende høgskoler og universitet.

Hva tenker du er de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— I tillegg til den helt nødvendige og pågående diskusjonen om hvordan vi bruker og integrerer digitalisering og kunstig intelligens, må vi diskutere hvordan sektoren kan øke sin kontakt med arbeidslivet, uten at fokuset på høy kvalitet i forskning og undervisning svekkes. Det er ingen motsetning mellom disse perspektivene, men mange synes å tro det. Nytteperspektiv må ikke bli et skjellsord, og samtidig: Det er ikke alt som teller, som kan telles!

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Det er mange og sterke ytringer i universitets- og høgskolesektoren, fordi det er så mange sterke og reflekterte studenter og ansatte. Men jeg tror vi kan bygge en enda bedre kultur for kritiske ytringer, og gjøre det tryggere å være i opposisjon. Det gjelder ikke minst i spørsmål der det handler om interne forhold ved lærestedet. Saker som sammenslåinger, strategiarbeid og endringer trenger alltid kritiske korrektiv. Det skal aldri straffe seg å ha ytringsmot!

Hva gleder du deg mest til i sommer?

— Å være mest mulig ved og på havet, både på Nordmøre og Sørlandet. Lyden av Marnamotoren i den gamle sjekta, åretakene fra kajakken og lyden av stemmene til de jeg er glad i. Og jeg gleder meg til augustkveldene. De er ikke en forsmak på høsten, men lange etterdønninger fra sommeren…

(Dette var årets siste sommerselfie. Her kan du lese alle de andre som har vært publisert i løpet av sommeren.)

Powered by Labrador CMS