styremøte

Nord universitet vil bli sentrum for sikkerhet og beredskap

Et nasjonalt senter for beredskap og samvirke står øverst på Nord universitets ønskeliste for framtidige satsinger.

Hanne Solheim Hansen, rektor Nord universitet, styremøte oktober 2023
Sikkerhet, samisk og fiskehelse står på dagsorden når rektor Hanne Solheim Hansen, styreleder Øyvind Fylling-Jensen og resten av styret ved Nord universitetet møtes til høstens første møte.

«Prioritet 1: Nasjonalt senter for beredskap og samvirke», står det i saksframstillingen til Nord universitets første styremøte etter sommeren. 

Det dreier seg om såkalte satsinger utenfor rammen i forbindelse med budsjettet for 2026. Et nasjonalt senter skal ifølge Nord universitet styrke forskningsbasert utvikling, utdanning, videreutdanning og samhandlingen mellom fagmiljøer.

Følg styremøtet direkte fra kl. 09.00 torsdag 19. september.

Se hele sakslista og sakspapirer her.

«Senteret vil fungere som en kunnskapsklynge innen beredskap og samvirke med aktivitet innen forskning, grunnutdanning, etter- og videreutdanning, trening og øvelser, utvikling og innovasjon, i tett samarbeid med beredskapsaktører, offentlige og private virksomheter, og frivillig sektor», heter det.

I budsjettforslaget er det lagt opp til å bruke 30 millioner kroner årlig på satsingen.

Samisk satsing

Som andreprioritet foreslås det å bygge ut det allerede etablerte Senter for samisk og urfolksstudier.

«Vår utvikling, strategi og mål på dette området er noe av universitetet sitt bidrag for å svare på sannhets- og forsoningskommisjonens rapport og funn», står det i saksframlegget som styret skal diskutere i møtet i Levanger torsdag.

Nord universitetet har nasjonalt ansvar for sør- og lulesamisk. Begge språk er truet og lider ifølge universitetet på mangelen av et akademisk språkforskingsmiljø. Derfor er målet å opprette minst tre fast vitenskapelige stillinger innenfor hvert av de to språkene.

I tillegg ønsker Nord penger til kunnskapsutvikling og formidling innen helse, utdanning og nærings- og livsgrunnlag knyttet til lule- og sørsamiske samfunn.

Nytt fiskestudium

Som tredje punkt på prioriteringslista står ønsket fra Fakultet for biovitenskap og akvakultur om å etablere et nytt akvatisk fiskehelsestudium som setter søkelys på velferd og forebyggende helse for fisk. Studiet skal, slik det er foreslått, ha 25 studieplasser.

I argumentasjonen for satsingen er det lagt vekt på at oppdrettsnæringen har et stort behov for kompetanse, og at næringen som står for 74 prosent av norske fiskeeksport «kan stå overfor en kollaps hvis ikke fiskevelferden bedres».

På dagsordenen til styremøtet står også «Prosjekt økonomisk omstilling», plan for revisjon av strategien og innspill til ny rekrutteringsstrategi.

Powered by Labrador CMS