styremøte
Nord universitet vil bli sentrum for sikkerhet og beredskap
Et nasjonalt senter for beredskap og samvirke står øverst på Nord universitets ønskeliste for framtidige satsinger.
«Prioritet 1: Nasjonalt senter for beredskap og samvirke», står det i saksframstillingen til Nord universitets første styremøte etter sommeren.
Det dreier seg om såkalte satsinger utenfor rammen i forbindelse med budsjettet for 2026. Et nasjonalt senter skal ifølge Nord universitet styrke forskningsbasert utvikling, utdanning, videreutdanning og samhandlingen mellom fagmiljøer.
Følg styremøtet direkte fra kl. 09.00 torsdag 19. september.
Se hele sakslista og sakspapirer her.
«Senteret vil fungere som en kunnskapsklynge innen beredskap og samvirke med aktivitet innen forskning, grunnutdanning, etter- og videreutdanning, trening og øvelser, utvikling og innovasjon, i tett samarbeid med beredskapsaktører, offentlige og private virksomheter, og frivillig sektor», heter det.
I budsjettforslaget er det lagt opp til å bruke 30 millioner kroner årlig på satsingen.
Samisk satsing
Som andreprioritet foreslås det å bygge ut det allerede etablerte Senter for samisk og urfolksstudier.
«Vår utvikling, strategi og mål på dette området er noe av universitetet sitt bidrag for å svare på sannhets- og forsoningskommisjonens rapport og funn», står det i saksframlegget som styret skal diskutere i møtet i Levanger torsdag.
Nord universitetet har nasjonalt ansvar for sør- og lulesamisk. Begge språk er truet og lider ifølge universitetet på mangelen av et akademisk språkforskingsmiljø. Derfor er målet å opprette minst tre fast vitenskapelige stillinger innenfor hvert av de to språkene.
I tillegg ønsker Nord penger til kunnskapsutvikling og formidling innen helse, utdanning og nærings- og livsgrunnlag knyttet til lule- og sørsamiske samfunn.
Nytt fiskestudium
Som tredje punkt på prioriteringslista
står ønsket fra Fakultet for biovitenskap og akvakultur om å etablere et nytt
akvatisk fiskehelsestudium som setter søkelys på velferd og forebyggende helse
for fisk. Studiet skal, slik det er foreslått, ha 25 studieplasser.
I argumentasjonen for satsingen er det lagt vekt på at oppdrettsnæringen har et stort behov for kompetanse, og at næringen som står for 74 prosent av norske fiskeeksport «kan stå overfor en kollaps hvis ikke fiskevelferden bedres».
På dagsordenen til styremøtet står også «Prosjekt økonomisk omstilling», plan for revisjon av strategien og innspill til ny rekrutteringsstrategi.