Fra Verdal til Oslo: Teaterstudenter fra Nord universitet er på turné. Ett av stoppestedene er Sentralen i Oslo denne helgen. Foto: Feil teater
Fra Verdal til Oslo: Teaterstudenter fra Nord universitet er på turné. Ett av stoppestedene er Sentralen i Oslo denne helgen. Foto: Feil teater

Feil teater fra Nord universitet på turné

Teaterstudenter ved Nord universitet er på turné med sitt prosjekt «Feil teater». Fredag 17 og lørdag 18. juni er de i Oslo.

Publisert Oppdatert

Under kompaninavnet Feil Teater, er studenter i andre klasse ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag, på turné med sin egenproduserte forestilling «Første Feil».

De har spilt i Verdal og Ålesund, og 17. og 18. juni er det klart for to forestillinger på Sentralen i Oslo. Forestillingen lørdag er utsolgt, men det finnes muligheter fredag. I august er studentene en del av programmet til FestiBorg teaterfestival i Sarpsborg.

Vi treffer Mathias Ambjør og Sebastian Skytterud Myers på (bildet under) på Sentralen i Oslo der helgens forestillinger skal vises fram.

(Foto: Henriette Dæhli)

Har ikke scenografi, mye mer enn tekst

Vi spør hva publikum får oppleve og Ambjør forklarer:

— «Første Feil» – som består av det beste materialet vi har produsert i løpet av vår studietid – er en forestilling som tar for seg flere historier med bred tematikk. Hva skjer når en ung, rastløs jente får muligheten til å reise i tid? Hvordan kan gjerningsmennene bak et folkemord leve med det de har gjort? Kan en spion redde verden på femten minutter?

— Hva slags teater er det snakk om?

— Vi presenterer publikum for teaterformer de kanskje ikke har sett tidligere, og som alle har til felles at det ikke finnes noen scenografi. Fortellingene kommer til live gjennom bruk av objekter og skuespillernes egen kropp og fysikk, forklarer Myers.

Vil lage teater for alle

Ambjør legger til at Feil Teater er et kompani som ønsker å lage teater for alle – ikke bare teaterfolk.

— Vi tror at et av de største problemene med norsk teater i dag, er at det finnes alt for mange forestillinger som vektlegger den dramatiske teksten. Det er akkurat som om det foreligger en slags misoppfatning om at teksten er teatrets bærende virkemiddel, når det i virkeligheten finnes et hav av mer engasjerende og tilgjengelige måter å fortelle en historie på. 

I skapelsesprosessen vår tar vi del i alle ledd, fra lydproduksjon til det dramaturgiske arbeidet, noe vi ser på som en styrke med oss og utdanningen vår. I konvensjonelt teater ser vi ofte et hierarki, der skuespilleren utelukkende er ment å skulle være aktør – ikke en skapende drivkraft. Ved å arbeide uten regissør har vi oppdaget hvor berikende det er for en forestilling å involvere skuespillerne i alle ledd. «Første Feil» er dermed ikke et resultat av ett, men femten menneskers kunstneriske visjon.

Vil gjøre studietilbudet kjent

De to forteller at det er første gang en andreklasse ved utdanningen reiser rundt med en forestilling som både speiler undervisningen ved skolen, og som er produsert utelukkende av studentene selv.

— Til tross for at vi er en av landets tre offentlige teaterhøgskoler, opplever vi at det er få utenfor teatermiljøet som har kjennskap til utdanningen vår, og kanskje enda færre som har kunnskap om hvem vi er, hva vi står for og hva vi produserer, sier Ambjør og legger til:

— Dette skyldes både at Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag hittil bare har uteksaminert sju kull, men også at den ligger i Verdal, noe som gjør oss utilgjengelige for de fleste teaterinteresserte. Som studenter opplever vi at vi ikke blir sett nok i løpet av utdanningen vår. Vi har derfor selv tatt initiativ til denne turnéen, som blir vår måte å møte et bredere mangfold av publikummere, flere steder i landet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS