Professor Kåre Sigvald Fugleseth ved Nord universitet, sa opp jobben som senterleder og styrer av doktorgradsprogrammet i studier av profesjonspraksis i protest. Foto: Privat

Nord-professor sa opp åremålsstilling i protest — skulle styre omstridt doktorgrads­program

Protest. Professor Kåre Sigvald Fuglseth, som skulle styre doktorgradsprogrammet som nå har satt Nords universitetsstatus i fare, sa opp jobben i protest.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fuglseth ble høsten 2017 leder for Senter for praktisk kunnskap (SPK) ved Nord universitet. På samme tid ble han ansvarlig for det omstridte doktorgradsprogrammet i studier av profesjonspraksis, som nå står i fare for å miste akkreditering.

Våren 2018 sa plutselig Fuglseth opp senterleder-jobben, tre år før åremålsstillingen gikk ut. Det skriver Avisa Nordland.

— Jeg sa opp i protest, fordi jeg var redd for at doktorgradsprogrammet kunne bli sett på som ulovlig drevet. Da ville ikke jeg bli stående igjen som ansvarlig for dette, sier Fuglseth til Khrono.

Jeg hadde en redsel for at doktorgradsprogrammet ble drevet ulovlig, og at jeg da ville bli stående ansvarlig for dette.

Kåre Sigvald Fugleseth

I november i år ble det altså kjent at sakkyndig komite i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut) har konkludert med at doktorgradprogrammet ikke møter kravene til akkreditering.

Skulle styret i Nokut fatte vedtak i tråd med den sakkyndige komiteens anbefalinger tidlig i februar 2020, vil Nord få en frist på inntil to år for å iverksette tiltak for å rette opp i manglene.

Retter de ikke opp manglene innen fristen, kan Nord miste universitetsstatusen.

Professor Fuglseth ser på den sakyndige komiteens rapport som en bekreftelse på at de endringene som har blitt gjort med doktorgradsprogrammet de senere årene har vært problematiske.

Langvarige konflikter rundt doktorgradsprogram

Det har i flere år vært interne konflikter rundt dette doktorgradsprogrammet. Og det hele toppet seg i 2016 da Nord universitet så dagens lys.

Da ble Profesjonshøyskolen ved tidligere Universitetet i Nordland, delt i to, et lærerfakultet og et helsefakultet. Og dragkampen om innflytelse over ph.d.-programmet startet mellom SPK som hadde ansvaret og de to nye fakultetene og deres dekaner som ønsket å overta hovedansvaret.

Professor og tidligere leder av SPK, James Nicholas McGuirk, har tidligere bekreftet overfor Khrono at han allerede i 2016 sendte en bekymringsmelding til Nokut fordi han mente at ledelsen ved Nord universitet etter fusjonen, la opp til så store endringer av programmet at det ikke lenger var i tråd med Nokuts akkreditering. Lite skjedde og McGuirk gikk derfor av som leder av SPK.

Senere, i juli 2018, varslet professor Johan Arnt Myrstad og kollega Jan Selmer Methi på ny Nokut om det de mente var vesentlige endringer iph.d.-programmet i forhold til de kravene Nokut satte under akkrediteringen i 2009.

Prorektor for forskning og utvikling ved Nord universitet, Reid Hole. Foto: Ketil Blom Haugstulen

De mente blant annet at de to nye fakultetene ikke hadde kompetanse eller kapasitet til å akkreditere egne doktorgradsprogram. Senteret mente at dekanene var i ferd med å omgjøre programmet til en felles doktorgrad for de to fakultetene, et såkalt fakultært doktorgradsprogram, noe som Nokut til vanlig ikke godtar. Ifølge notater fra Myrstad og Methi var den endrete doktorgraden «blottet for ethvert særegent faglig innhold».

— Det ble en kulturkonlfikt

Professor Fuglseth, som altså sa opp jobben som leder for SPK i protest i 2018, mener fagområdet i doktorgradsprogrammet etter endringene ble uklart.

— Dekanene vedtok nye regler for programmet. Men ved å åpne opp programmet slik det ble gjort, ble fagområdet uklart, med alle de problemene det medfører for et slikt tverrfaglig program, sier Fuglseth til Avisa Nordland.

Avisen har bedt om å få intervjue dekanene som blir nevnt, men har ikke fått svar på sine forespørsler. Prorektor for forskning og utvikling, Reid Hole, lar seg intervjue i avisen.

— Det ble en kulturkonflikt. Du må huske på at fusjonen var veldig kompleks og vidt forskjellige kulturer skulle smelte sammen, sier Hole til avisen. Han legger til:

— De andre doktorgradene vi har drives med dekan som administrativ og faglig ansvarlig. Så ble denne fjerde doktorgraden underlagt samme modell. Men dialogen med hele fagmiljøet har nok ikke vært god nok.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS