HiOA blir universitet fra høsten 2018
Universitet. NOKUT sier ja til at Høgskolen i Oslo og Akershus kan bli universitet. Departementet bekrefter at det sannsynligvis blir før høsten 2018.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentarer fra Kunnskapsdepartementet og rektor Curt Rice).
Styremøtet i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) vedtok tirsdag å anbefale Kunnskapsdepartementet å si ja til at Høgskolen i Oslo og Akershus kan bli universitet.
Tirsdag ettermiddag bekrefter Kunnskapsdepartementet overfor Khrono at de vil prioritere å behandle søknaden fra HiOA.
Når det kommer en søknad fra HiOA vil vi prioritere denne, uten at jeg kan si eksakt hvor lang tid det vil ta.
Rolf L. Larsen
Realistisk til høsten
— Er det realistisk at rektor Rice kan ønske studenter velkommen til Oslos neste universitet høsten 2018?
— Ja, det mener jeg er realistisk, sier avdelingsdirektør, Rolf L. Larsen i departementet til Khrono.
— Hvor lang tid vil behandlingene og «anbefalingene» ta i departementet?
— Når det kommer en søknad fra HiOA vil vi prioritere denne, uten at jeg kan si eksakt hvor lang tid det vil ta, svarer Larsen.
Kommenterer ikke navn
Men når det gjelder navnet på det nye universitetet i Oslo er avdelingsdirektøren langt mer tilbakeholden:
— Kommer dere til å anbefale Kongen i statsråd navnet OsloMet Storbyuniversitetet?
— Navnet fastsettes av Kongen i statsråd. Kunnskapsdepartementet vil forberede en sak for Kongen i statsråd når vi har mottatt akkrediteringssøknaden fra HiOA. Vi har ingen kommentarer til navn på det nåværende tidspunkt, svarer Larsen.
NOKUT gratulerer
— Jeg vil få gratulere Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), sier NOKUT-direktør Terje Mørland etter dagens styremøte.
— HiOA har lagt ned en betydelig innsats både i arbeidet med søknaden og gjennom institusjonsbesøket tidligere i år. Det har overbevist komiteen og NOKUT om at HiOA fortjener status som universitet, sier Mørland i en pressemelding.
Nå er det opp til høgskolen å etablere og videreutvikle et universitet som holder høy kvalitet nasjonalt og inter-nasjonalt.
Terje Mørland
Nå begynner alvoret
Mørland er likevel tydelig på at det er nå det virkelige arbeidet starter.
— Nå er det opp til høyskolen å etablere og videreutvikle et universitet som holder høy kvalitet nasjonalt og internasjonalt, sier Mørland.
— Dette er helt fantastisk! Jeg er stolt over alle som har vært med og bidratt til dette, sier en glad rektor Curt Rice til Khrono.
— Så da kan du ønske studentene velkommen til Norges neste universitet høsten 2018?
— Det vet vi strengt tatt ikke ennå. Det kommer an på departementets behandling av saken. Og Kongen i statsråd som skal komme med sin endelige godkjenning, sier Rice.
— Men det kan jo være at sittende politisk ledelse i departementet har lyst til å opprette et nytt universitet?
— Både statsråd Torbjørn Røe Isaksen og statssekretær Bjørn Haugstad har vært veldig viktige i denne saken, både politisk, men også som rådgivere inimellom. Det hadde vært hyggelig om de kunne ta det hele i havn. Men jeg er sikker på at eventuelt Trine Skei Grande vil klare det samme helt utmerket, sier Rice.
OsloMet?
Rice kommer til å fremme forslag om at navnet på det nye universitetet skal bli OsloMet Storbyuniversitetet overfor høgskolens styre førstekommende fredag. Så vil søknad bli oversendt Kunnskapsdepartementet før jul.
— Så da blir det OsloMet da?
— Jeg fremmer forslaget, men styret bestemmer. Jeg registrerer at det er et stort engasjement rundt navnesaken, og det er rørende og bra, sier Rice.
Les også:
Ambisiøst og målrettet arbeid
I rapporten fra den sakkyndige komiteen berømmes høyskolen for ambisiøst, strategisk og målrettet arbeid helt siden fusjonen i 2011. Institusjonen har klart å skape en godt fungerende helhet, både faglig og administrativt. De viser gode rutiner for å begrense avstanden mellom sine to campuser, Kjeller i Akershus og Pilestredet i Oslo.
Det gjenstår noe arbeid med å integrere forskningsinstituttene bedre i den øvrige virksomheten, og HiOA bør arbeide videre med å øke antall førstestillingskompetente og forskningsaktiviteten tilknyttet de store profesjonsutdanningene – spesielt lærer- og sykepleieutdanningene.
Høgskolen må nå sende inn søknad om å få endret institusjonskategori til Kunnskapsdepartementet. Det er Kongen i Statsråd som fatter det endelige vedtaket.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!