Stavanger skal lede EU-prosjekt til 35 millioner

Publisert - Sist oppdatert
Rune Dahl Fitjar er prosjektleder for <span class="caps">RUNIN</span>. Foto: Universitetet i Stavanger

Rune Dahl Fitjar er prosjektleder for RUNIN. Foto: Universitetet i Stavanger

Universitetet i Stavanger skal sammen med seks andre institusjoner ruste unge innovasjonsforskere til å bidra til nyskaping.

Et stort europeisk forskningsprosjekt, ledet av Universitetet i Stavanger (UiS) har mottatt midler til et prosjekt som skal forske hvordan universitetene kan bidra til innovasjon, økonomisk vekst og regional utvikling.

Prosjektet kalles RUNIN (The Role of Universities in Innovation and Regional Development) og UiS har fått ansvar for å koordinere prosjektet. Det var UiS som først omtalte saken på sine nettsider. 

Rune Dahl Fitjar, professor ved UiS, skal lede forskningen fra Stavanger og er glad for at deres prosjekt ble plukket opp.

Søkte for tredje gang

— Det var veldig kjekt. Vi har søkt om midler i tre år nå, så det var nesten ikke til å tro da vi fikk innvilget pengene, sier Fitjar, til Khrono.

Universitetspartnere i prosjektet er Universitetet i Stavanger, Norge, Aalborg Universitet i Danmark, University of Lincoln i Storbritannia, Universiteit Twente i Nederland, Universitat Autonoma de Barcelona i Spania, Linköping Universitet i Sverige og Universidade de Aveiro i Portugal, skriver UiS på sine nettsider. 

Prosjektet er støttet av EUs innovasjonsprogram Horizon 2020 og universitetene har tilsammen mottatt 35 millioner kroner. 

Totalt 14 stipendiater skal delta i prosjektet, hvorav to skal være knyttet til UiS.  RUNIN skal blant annet finansiere opplæringen av studentene.

Innovasjon

— Prosjektet handler blant annet om hva slags måter universiteter bidrar til regional utvikling i ulike land, og derfor søker vi nå etter stipendiater, sier professoren. 

Prosjektet har som mål om å utdanne yngre forskere til å bidra til nyskaping i det regionale næringsliv. De ulike stipendiatene skal forske på hvordan universiteter bidrar til regional utvikling på ulike måter. 

RUNIN skal også samarbeide med det regionale næringslivet. Stipendiatene får praksisopphold eller kontorplass ved regionale utviklingsselskaper. I tillegg skal alle 14 ha to utvekslingsopphold til enten bedrifter eller universiteter.

Prosjektet ble satt igang 1. september og er nå i en oppstartsfase. Stipendiatene begynner på sin PhD-utdannelse 1. februar neste år og skal være ferdig innen 1. september 2020.

Fakta

Horizon 2020

Er EUs store rammeprogram for forskning og innovasjon.

Har et budsjett på 70 milliarder kroner.

Pengene skal fordeles over sju år, fra 2014 til 2020.

Kilde: Europa.eu

Organisasjon. Regjeringen deler ut støtte etter søknad til studentorganisasjonene hvert år. Denne sommeren er det fagskolestudentene som kan smile bredest når departementet har fordelt nær 8 millioner.