skatteparadis
NHH-studenter motbeviser teori om skatteparadiser
Håvard Øyna og Vegard Flystveit sin masteroppgave ga oppsiktsvekkende funn. — Bidrar til å justere bildet vi har av skatteparadiser, sier veileder.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Håvard Øyna (24) og Vegard Flystveit (24) sin masteroppgave motbeviser Dhammika Dharmapalaa og James R. Hines Jr. studie om hvilke land som blir skatteparadiser. Studien fra 2009 bygger på at et land med et sterkt styresett, har en større sannsynlighet enn andre land til å bli et skatteparadis.
Det skriver NHH på sine nettsider.
— Dette er noe av det jeg er mest stolt over å ha gjort. Vi har lagt ned enormt mye arbeid i oppgaven, og fått veldig god veiledning fra vår veileder Evelina Gavrilova-Zoutman. Hun har pushet oss ganske hardt, sier Vegard Flystveit til Khrono.
Nå er planen å få resultatene publisert i et vitenskapelig tidsskrift.
Finner ikke tydelig kausalitet
Masteroppgaven, som ble skrevet i høst, handler om hvordan kvaliteten på styresett og institusjonell kvalitet påvirker sannsynligheten for å bli et skatteparadis.
BLI VARSLET
OM SISTE NYTT
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
— Vi finner ikke det samme årsaksbestemte forholdet som Dharmapalaa og Hines Jr. beskriver, sier Flystveit.
I oppgaven legger de to 24-åringene frem en alternativ hypotese som antyder at aggregerte indekser, som har vært sentrale i studiet til Dharmapala og Hines, er kunstige høye. De tidligere studentene underbygger sine funn med å vise til hvordan store velutviklede økonomier med store finanssentre, lider av «the country capture phenomenon».
– Vi mener at finanssektoren er med på å undergrave landets styresett og den institusjonelle kvaliteten, i stedet for å bidra til økonomisk og sosial vekst blant innbyggere, sier Håvard Øyna til NHH.
— Bidrar til å justere bildet vi har av skatteparadiser
Vegard Flystveit jobber nå som Account Manager i SEB og Håvard Øyna begynner som revisor i KPMG i sommer.
Flystveit sier at arbeidet med masteroppgaven har gitt mersmak.
— Jeg har egentlig ikke sett for meg å være forsker. Foreløpig trives jeg godt der jeg er, i bank. Men det er klart dette har vært spennende. Det er det ingen tvil om, sier han.
Evalina Gavrilova-Zoutman, som har vært veileder for prosjektet sier til NHH at studentene har levert en svært god og aktuell oppgave, og støtter deres funn om at land som hjelper multinasjonale selskaper med å unndra skatt, ikke nødvendigvis har et sterkt styresett.
Hun fremhever overfor NHH at bildet folk har av skatteparadiser ofte ikke stemmer overens med virkeligheten:
— Det som gir mening er at multinasjonale selskaper har forhandlingsmakt over politikken til små land og at de bidrar til å bryte ned styresettene til disse landene. Dette tenkte vi imidlertid ikke på før. Oppgaven gir oss dermed et slag i ansiktet og bidrar til å justere bildet vi har av skatteparadiser, sier hun til NHH.
Skattestyresmakter globalt går glipp av 427 milliarder dollar på grunn av skatteunndragelse, viser rapport fra Tax Justice Network. Landene som påfører andre land mest skattetap er Caymanøyene, Storbritannia, Nederland, Luxembourg og USA.