— Det kan virke som om mye av formålet med arbeidsstansen på Nesna er at man er uenig med arbeidsgivers mulige beslutning i en sak. Hvis det er tilfelle er det en ulovlig aksjon, sier førsteamanuensis på BI, Alexander Næss Skjønberg til Khrono. Foto: Privat

Verneombudet: Nesna gjenåpnes sannsynligvis mandag

Nord. Verneombud og ledelsen har blitt enige om en rekke tiltak. Hvis disse er på plass på mandag gjenåpnes studiested Nesna, sier verneombudet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert).

Gary Hoffman, verneombud ved Nord universitet, sendte onsdag 22. mai ut en melding der han informerte om at han stanset alt arbeid med øyeblikkelig virkning på campus Nesna. Studiestedet er nå stengt.

Alle ansatte her har de symptomene.

Gary Hoffman

Fredag sender Hoffman følgende uttalelse til Khrono:

«Etter dialog med ledelse den 23.05.19 er det igangsatt en rekke tiltak for å ivareta det psykososiale arbeidsmiljøet og de ansattes helsetilstand, og det er igangsatt tiltak for å møte behov på særskilt oppfølging hos de ansatte på studiested Nesna. Disse tiltakene burde vært igangsatt den 24.04.19. Det verdt å nevne at pårørende og barn bør tas med i dette tilbudet.

Så fremt disse tiltakene er på plass mandag 27.05, og at arbeidstilsynet følges opp med en vurdering av tiltak og miljø kan arbeidet tas opp igjen. Det vil være en fortløpende evaluering fra verneombud om tiltakene fungerer.»

Tiltakene handler ifølge Hoffman i hovedsak om at bedriftshelsetjenesten kommer på plass mandag og at Arbeidstilsynet skal følge med på tiltakene.

— Uforsvarlige arbeidsforhold

Bakgrunnen for stengingen er ubesvarte avviksmeldinger sendt til ledelsen ved Nord universitet, i tillegg til «en akutt psykisk helsefarlig situasjon». Dette gjelder både faglige og administrative ansatte.

— Dette er et siste verktøyet jeg har for å få en ekstern innsats inn for å vurdere noe jeg mener er helt uforsvarlige arbeidsforhold, sa Hoffman til Khrono torsdag 23. mai.

NRK har spurt Hoffman om dette er en måte å protestere mot ledelsen på, hvor på Hoffman svarer at «Det er både òg».

— Jeg tok utgangspunkt i den psykisk helsen, som jeg har sett er blitt verre og verre. Men det er også bra at det får mediedekning. For vi har lenge forsøkt å fortelle vår side. Hvis vi har gått ut med kritikk, er vi blitt kalt illojale, sier Hoffman til NRK.

Ulovlig

Tilsynsleder i Arbeidstilsynet Nord-Norge, Johan Furebotten, mener verneombudet har rett til å stanse arbeidet på en arbeidsplass, hvis han eller hun mener at det er fare for liv og helse.

Flere mener likevel stengingen av campus Nesna var ulovlig. Førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap og styring på BI, Alexander Næss Skjønberg, er en av dem.

— Har man rett til å bruke stenging av arbeidsplass som en aksjonsform?

Det kan virke som om mye av formålet med arbeidsstansen på Nesna, er at man er uenig med arbeidsgivers mulige beslutning i en nedleggelsessak. Hvis det er tilfelle er det en ulovlig aksjon.

Alexander Næss Skjønberg

— Nei, det har man ikke. Verneombudet har rett til å stanse arbeid hvis det foreligger umiddelbar fare for liv og helse, men det skal mye til. Det kan virke som om mye av formålet med arbeidsstansen på Nesna er at man er uenig med arbeidsgivers mulige beslutning i en nedleggelsessak. Hvis det er tilfelle er det en ulovlig aksjon, sier Skjønberg til Khrono.

Han sier at man ikke har adgang til å aksjonere mot arbeidsgivers beslutning, eller kommende beslutning.

— Jeg regner også med at de er bundet av tariffavtaler - dette er i så fall også brudd på fredsplikt og tariffstridig, sier han.

— Er det nok at «folk gråter i gangene», slik situasjonen blir beskrevet?

— Nei, jeg vil si at det kreves mer enn det. En beslutning om nedleggelse vil selvsagt ramme de ansatte hardt. Det er klart det er en stor påkjenning. Men det skal mer til for å stenge en arbeidsplass enn beslutninger om oppsigelse, nedbemanning eller nedleggelse. Det må være helt konkret at helsen til en eller flere arbeidstakere er i fare. Det hadde vært lettere å se for seg noe sånt hvis det var snakk om omfattende trakassering eller mobbing. Ikke dette, sier han.

Ikke trakassering i rettslig forstand

— Så at studiestedet Nesna blir omtalt som et middelmådig studiested i diskusjoner i media kvalifiserer ikke som mobbing og trakassering?

— Dette er ikke trakassering i rettslig forstand. Hvis noen mener dette om studiestedet, er det i utgangspunktet en legitim ytring rettslig sett. Som en forsknings- og utdanningsinstitusjon må man tåle det, sier han.

— Siden dette er ulovlig, hvilke konsekvenser kan det få?

— Hvis de ansatte nekter å utføre arbeidsoppgaver er det brudd på arbeidsavtalen. Rettslig sett kan det få konsekvenser for arbeidforholdet. I verste fall kan det føre til oppsigelse, men man får typisk en advarsel. Det er nok ikke aktuelt med så strenge konsekvenser i denne spesielle situasjonen, sier han.

— Kjenner du til lignende tilfeller?

— Nei, det gjør jeg ikke. Man har jo eksempler på saker hvor arbeidstaker har nektet å utføre arbeid med begrunnelse om at det har vært farlig, men så har det vist seg at formålet i realiteten har vært å tvinge frem løsninger i en tvist med arbeidsgiver. Det er ulovlig, sier han.

Hevder alle ansatte har alvorlige psykiske symptomer

— Er stengingen av studiestedet en form for aksjon?

— Ja, til en viss grad, sier Hoffmann til Khrono, og fortsetter:

— Men det handler hovedsakelig om den dårlige psykiske situasjonen for de ansatte. Den er dårlig. Jeg måtte gjøre noe.

— Hva tenker du om at flere sier at stengingen var ulovlig?

— Jeg er ikke enig i det. Det har vært klare tegn på psykisk belastning her. Jeg har sett på «psykiske tegn» på «stress» på Arbeidstilsynets nettsider. Alle ansatte her har de symptomene. Dette er grunnen til at jeg tok beslutningen om å stenge studiestedet. Jeg har snakket med fagforeninger og gått rundt i gangene og hørt med folk, sier han, og legger til:

— Dette handler om mye mer enn gråting i gangene. Det er bare et alvorlig tegn på at noe er galt legger han til.

Symptomene som blir listet opp på Arbeidstilsynets nettsider er:

  • Tretthet/utmattethet
  • Dårligere hukommelse
  • Manglende konsentrasjon
  • Manglende lyst til å gå på arbeid
  • Negative tanker om seg selv
  • Lav selvfølelse
  • Rastløshet
  • Dårligere humør, frustrasjon, irritasjon
  • Tilbaketrukkethet
  • Irritasjon
  • Følelsesmessig ustabil

Hoffman presiserer at stress-symptomene er et resultat av tre år med nedbygging, ubesvarte bekymringsmeldinger og avviksmeldinger og var et problem også før forslag om nedleggelse lå på bordet.

(Saken er endret kl 17.00 og tidligere uttalelser fra rektor Hanne Solheim Hansen er tatt ut pga av misforståelser).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS