Samler inn penger til Nepal
Doktogradsstipendiat ved HiOA, Shesha Kanta Pangeni, sov ikke på tre dager etter at jordskjelvet rammet hjemlandet hans. Nå ber han folk gi penger til Røde Kors for å hjelpe.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Det tok åtte timer fra PhD-studentene Bed Prasad Dhakal og Shesha Kanta Pangeni hørte om jordskjelvet i hjemlandet Nepal til de fikk opprettet kontakt.
Heldigvis var nær familie og venner i sikkerhet. Lørdag i forrige uke ble Nepal rammet av et jordskjelv med styrke 7,9. Siden da er det bekreftet at over 5.000 har omkommet.
— Jeg snakket med kona mi senest i dag tidlig, og hun sa at de fortsatt opplever sterke etterskjelv, sier Shesha Kanta Pangeni til Khrono 30.april..
Han er fra Nepal og doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Sammen med Bed Prasad Dhakal jobber Pangeni med å kartlegge mulighetene for IKT-basert læring i hjemlandet Nepal.
Når folk spør oss om hvordan og til hvem de kan donere penger, ber vi dem gå via Røde Kors. Hvis man gir til private aktører eller til regjeringen i Nepal, er det vanskelig å se hvor det blir av.
Shesha Kanta Pangeni
(Shesha Kanta Pangeni (t.v.) og Bed Prasad Dhakal er doktorgradsstudenter fra Nepal ved HiOA. Foto: Skjalg Bøhmer Vold, Khrono)
Gjennom det ble det åpnet et nytt laboratorium ved Universitetet i Katmandu i februar, men det foreligger ingen rappport om hvordan det ser ut der inne ennå.
Ingen tør å dra ut
Jordskjelvet begynte rundt 12 forrige lørdag lokal tid, og først åtte timer etter at Pangeni og Dhakal først hørte om katastrofen kom de i kontakt med familiene sine via mobil.
— Familien og nære venner er i sikkerhet, men ingen tør å være inne av frykt for at bygningene skal falle sammen av etterskjelvene, sier Pangeni.
Det har vært slitsomt for de to å være i Norge og bare kunne ha sporadisk telefonkontakt med familien.
— Jeg sov ikke på tre dager, forteller Pangeni.
Han forklarer at det er få som tør å dra ut av hovedstaden fordi mange av bygningene er høye og står tett. Pangeni og Dhakals egne hus er så vidt de vet intakte, men familien sover ute i regnet.
— Det forverrer situasjonen for dem at de ikke kan gå inn noe sted, men må sitte ute, sier Dhakal.
— Ikke donér privat
Den opprinnelige planen var at Dhakal og Pangeni skulle bli i Norge til slutten av juli, men nå drar i alle fall Dhakal tidligere. Når er ikke helt bestemt enda.
— Jeg må ned og se hvordan det ser ut og hva vi kan gjøre nå. Jeg vil vite hvordan situasjonen er, sier han.
Røde Kors-innsamling
1.mai var de med på Røde Kors sin innsamlingsaksjon for jordskjelvofrene i hjemlandet.
— Når folk spør oss om hvordan og til hvem de kan donere penger, ber vi dem gå via Røde Kors. Hvis man gir til private aktører eller til regjeringen i Nepal, er det vanskelig å se hvor det blir av, sier Pangeni, og Dhakal nikker.
— Med dårlig infrastruktur, tungvint byråkrati og korrupsjon, er det bedre å gå via noen vi vet hjelper, som Røde Kors, sier Dhakal, og Pangeni legger til:
— Vi ønsker at hjelpen når de ofrene som trenger det mest, så fort som mulig.
Internasjonal seksjon ved høgskolen, i samarbeid med studenter fra Nepal, planlegger en innsamlingsaksjon også på campus.
Programmet er ikke helt klart ennå, men onsdag 6. mai vil studentene vise fram nepalesisk kultur på HiOA og samle inn penger til inntekt for jordskjelvofrene.
Ett av to Nepal-prosjekter
Dhakal og Pangeni er med i ett av to NORHED-prosjekter ved HiOA som samarbeider med nepalesiske institusjoner. NORHED er norges program for kapasitetsutvikling innen høyere utdanning og forskning, og hører til under direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad).
De to doktorgradsstipendiatene Dhakal og Pangeni arbeider begge med muligheter for utvikling av IKT-løsninger i undervisning i Nepal. Dhakal med blant annet integrering av IKT i matteundervisning og varierte undervisningsmetoder i fjernundervisning. Pangeni med virtualisering av høyere utdanning.
Planen var at deltakerne i programmet skulle ha hatt et planleggingsmøte i Nepal 2. mai, men det er utsatt på ubestemt tid. Ellen Carm, initiativtakeren på norsk side, har vært i kontakt med de deltakende i prosjektet i Nepal.
— Vi vet at hovedkoordinatoren og menneskene i direkte kontakt med programmet er i live, sier Carm (bildet under).
Dhakal og Pangeni er i Norge som et pilotprosjekt på utvekslingen mellom Universitetet i Katmandu og Universitetet i Tribhuvan, og fakultetet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) på HiOA.
I løpet av de neste årene skal seks doktorgradsstudenter være tilknyttet HiOA, to av gangen. Nå de to mennene Pangeni og Dhakel. I august kommer det to kvinner, dernest en kvinne og en mann. Totalt skal de alle ha et år i Norge, organisert som to halvår for hver. At det er tre av hvert kjønn med i programmet, setter Carm pris på.
— Vi er glade for at vi har fått en så god kjønnsbalanse, særlig siden situasjonen for kvinner er mye verre i Nepal enn her, sier Carm.
Også journalistikk-utveksling
Kristin Skare Orgeret, professor ved institutt for journalistikk og mediefag, leder NORHEDs andre prosjekt ved HiOA. De har et samarbeid med journalistikkutdanninger i Nepal, Sør Sudan og Uganda.
For øyeblikket er det ingen fra Nepal på HiOA gjennom dette programmet, men Orgeret forteller at de involverte på nepalesisk side er i sikkerhet.
— Situasjonen går selvfølgelig sterkt inn på oss alle, og alle i prosjektet ønsker å bidra med det de kan for å hjelpe kollegaer og studenter i Nepal, sier Orgeret.
— Kanskje kan dette binde medlemslandene sterkere sammen til slutt, håper hun.
NTNU-studenter samlet inn 80.000
Medisinstudenter ved NTNU har allerede samlet inn 80.000 kroner via Røde Kors til et sykehus utenfor Khatmandu, hovedstaden i Nepal.
— Sykehuset har sprengt kapasiteten for lenge siden, og vi har fått informasjon om at de holder på å gå tomme for medisiner og nødvendig medisinsk utstyr, sier Vidar Tran til Universitetsavisa.
Medisinstudenten er én av initiativtakerne til en innsamlingsaksjon via Røde Kors. De har i skrivende stund samlet inn 82 250 kroner fra 256 personer. Målet er å samle inn 100 000 kroner.
Frykter epidemier
Det er i alt 23 medisinstudenter ved NTNU som står bak aksjonen. De har alle vært i Nepal i forbindelse med enten utveksling, sommerskole eller klinisk forskning.
— Det er veldig mye brudd- og klemskader etter en slik naturkatastrofe. Vi frykter at det oppstår epidemier de kommende ukene. Tilgang på medisiner og medisinsk utstyr er livsviktig, og det beste vi kan gjøre nå er å bidra med penger slik at sykehuset og hjelpeorganisasjonene kan behandle de skadde, sier Tran.
Han tilbrakte flere måneder i Nepal for å samle inn data til en hovedoppgave om kols høsten 2013.
I en epost opplyser en av legene ved Dhulikel hospital at et legesenter med kapasitet til å ta i mot seks pasienter måtte behandle 200 skadde, og de mest alvorlig skadde blir fløyet til hovedsykehuset med helikopter. Der er jobbes det døgnet rundt og sykehuset trenger ekstra forsyninger av det aller meste av medisinsk utstyr og medisiner.
NTNU-samarbeid
Det er foreløpig meldt om over 5 000 døde etter det kraftige jordskjelvet som rammet fjell-landet. Det anslås at det totale antallet omkomne kan være over 10 000. Universitetsavisa har fått opplyst at 15 personer fra NTNU og Høgskolen i Sør Trøndelg (HiST) befant seg i landet da katastrofen skjedde. Alle disse er gjort rede for, og ingen av dem skal ha blitt skadd.
NTNU har en samarbeidsavtale med Kathmandu university i hovedstaden, samt Dhulikel Hospital. Flere av NTNU-erne skal være der i den sammenheng, mens to NTNU-ansatte er i landet på ferie, uavhengig av hverandre.
— NTNU har regelmessig aktivitet både for studenter, doktorgradskandidater og ansatte i Nepal, sier sikkerhets- og beredskapsleder Lars Strømmen ved NTNU.
I tillegg er det nepalske doktorgradskandidater på NTNU som nå får oppfølging av universitetets støtteapparat, skriver Universitetsavisa.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!