arendalsuka
Nedskalert Arendalsuke for universiteter og høgskoler
Arrangørene planlegger for en normal Arendalsuke i august, men akademia nøler med å delta.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Universiteter og høgskoler deltar i mye mindre grad under årets Arendalsuke enn før pandemien satte inn. I fjor ble uka avlyst, men i år planlegges det for en uke tilnærmet lik den vanlige før-pandemiske.
I hovedprogrammet er universitets- og høgskolesektoren i liten grad tilstede, og deltakelsen ellers foregår særlig mandag og tirsdag. Mandag kveld foregår dessuten partilederdebatten på Fløyheia ovenfor Arendal sentrum, slik at mye vil bli konsentrert til starten av uka.
Også denne gangen «kolliderer» Arendalsuka 16.-20. august med studiestart, som for de fleste universiteter og høgskoler er mandag 16. og tirsdag 17. august.
Noen rektorer kommer, og Asheim
Selv om mange har skalert ned deltakelsen i år, er det likevel en del som etterhvert har funnet ut at de skal ta turen. Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim kommer og av rektorene har hittil Anne Borg ved NTNU, Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen og Sunniva Whittaker meldt sin ankomst. Også UiTs påtroppende rektor Dag Rune Olsen tar en tur, forteller han til Khrono, og det gjør også kollega Svein Stølen ved Universitetet i Oslo. Påtroppende NMBU-rektor Curt Rice har ikke bestemt seg, men hvis han drar blir det kun for en dag eller to.
Program ikke spikret
Henrik Asheims program er ikke klart ennå, opplyser Kunnskapsdepartementet, men han har meldt sin ankomst på Studentnach, som Norsk studentorganisasjon og ANSA arrangerer tirsdag kveld i teltet til Universitetet i Agder.
Kunnskapsdepartementet opplyser at alt ikke er spikret ennå, men at Asheim har takket ja til å delta i «Kompetansedebatten: Er fleksibel og desentralisert utdanning svaret på kompetanseutfordringen?», som Abelia arrangerer tirsdag, og dessuten på en debatt om grønn kompetanse som Universitets- og høgskolerådet (UHR) arrangerer sammen med NHO og Universitetet i Agder mandag. Dette har tittelen: «Kompetanse for det grønne skiftet kommer ikke av seg selv. Hvordan få til et samarbeid som faktisk gir resultater?»
Universitets- og høgskolerådet (UHR) pleier å være medarrangør for et stort arrangement på ukas hovedprogram, som regel på torsdagen, men i år nøyer UHR seg med dette noe mindre arrangementetet mandagen. UHR opplyser at arrangementet planlegges både fysisk og digitalt, det vil si at debatten gjennomføres i teltet til Universitetet i Agder, men det er også mulig for debattanter og publikum til å delta digitalt.
UiA: Nesten som normalt
I motsetning til mange andre i universitets- og høgskolesektoren planlegger Universitetet i Agder (UiA) å være tilstede med bred deltakelse hele uka.
— Vi er til stede med stand og eget telt ved Langbrygga der vi har arrangementet gjennom hele uka. Mandag ettermiddag ønsker vi særlig velkommen egen sektor til arrangementer om samskaping, bærekraft og innovasjon, sier kommunikasjonsdirektør Øivind Eskedal ved UiA.
— Inntrykket ved å lese programmet så langt er at det er lite deltakelse fra UH-sektoren. Hva tenker dere om det?
— Vi ser at UH-sektoren ikke er særlig prioritert i hovedprogrammet, men vet samtidig at mange fra vår sektor skal bidra i arrangementene. Arendalsuka planlegges tilnærmet som normalt, og det er det vi forholder oss til. Vi planlegger med noe mer fleksibilitet og tilrettelegger i større grad for streaming som et supplement til arrangementene, sier han.
Både Eskeldal og Arendalsuka selv viser til kommuneoverlege og overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, som er klart optimistisk med tanke på smittesituasjonen i august.
«Det er vanskelig å spå med denne epidemien, men alt tyder nå på at epidemien er over før august, og at det da nesten ikke er noen smittetilfeller i landet, og iallfall svært få alvorlige tilfeller», sier han på Arendalsuka nettsider.
UiO prioriterer eget jubileum
Universitetet i Oslo styrer unna Arendalsuka i år og prioriterer heller sitt eget 210-årsjubileum, opplyser kommunikasjonsdirektrø Berit Kolberg Rossiné.
— Det har jo vært litt utfordrende å planlegge i år og en normal deltakelse krever mye ressurser til planlegging. Derfor bestemte vi at vi ikke kommer til å ha egne arrangementer. Vi avventer smittevernregler i forhold til eventuell deltakelse fra ledelsen og om det blir noe, sier hun.
Kolberg Rossiné viser til at det fortsatt er noe usikkerhet om hvor store arrangementer man kan ha.
— Vi prioriterer heller arrangementer, digitale og om mulig fysiske i forbindelse med at Universitetet i Oslo er 210 år 2. september, sier hun.
NTNU: Nøktern tilstedeværelse
NTNU skal være med på flere arrangementer, men har en nøktern tilstedeværelse i tilfelle avlysning på grunn av pandemien.
— Det var veldig sent at det ble bestemt at Arendalsuka skal arrangeres og all usikkerheten har også gjort at vi har en nøktern tilstedeværelse i tilfelle det skulle bli avlyst. Det førte til at NTNU og SINTEF bestemte seg for å få arrangement, men av høy kvalitet. Nå ser det ut som de skal klare å gjennomføre og da vil NTNU være tilstede, sier Karl Asmund Olsson, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen ved NTNU.
Tirsdag ettermiddag arrangerer NTNU og Sintef for fjerde gang sitt toppmøte om forskning, i år med tittelen «Norges grønne giv - forskning som driver for innovasjon og omstilling.» Møtet åpnes g avsluttes av rektor Anne Borg ved NTNU.
UiB: Har skalert ned
Universitetet Bergen er medarrangør tirsdag ettermiddag på «Den store klimadebatten, natur og næring» som er en del av Arendalsuka hovedprogram. g
Her deltar professor Vigdis Vandvik ved UiB, sammen med blant andre Sveinung Rotevatn, klima- og miljøminister, og Tina Bru, olje- og energiminister.
— UiB har skalert ned aktiviteten i egen regi og deltagelsen på årets Arendalsuke sammenlignet med de siste årene, hovedsakelig grunnet usikkerheten som har vært knyttet til koronasituasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Olaf Erlend Gundersen.
Han viser til et annet arrangement onsdag, på Statsraad Lemkuhl om bærekraftig havbruk, der rektor Margareth Hagen skal innlede. Detaljene om arrangementet er foreløpig ikke klare. Gundersen påpeker at flere av UiBs forskere og fagfolk er etterspurt som paneldeltakere og vi bli å se og høre på flere arrangementer.
OsloMet: Kan bli mer etterhvert
Fra OsloMets ledelse kommer viserektor Per Martin Nordheim-Martinsen, men ellers er så langt ikke så mye planlagt. OsloMets forskningsinstitutter NIBR og Nova vil ha vært sitt arrangement. NIBRs arrangement foregår tirsdag har tittelen «Demokratiske byrom?», mens Nova skal ha sitt på Demokratiscenen mandagen.
I tillegg skal forskere fra OsloMet så langt innlede på fire andre arrangementer, opplyser kommunikasjonsdirekør Sverre Molandsveen, som sier at han regner med at det blir flere etterhvert som flere arrangementer blir klare.
NSO: Studentnach og «Åtte år med Erna»
Norsk studentorganisasjon (NSO) har to arrangementer. Det ene er det tradisjonsrike Studentnach tirsdag kveld, der statsråd Henrik Asheim deltar, i år i UIA-teltet. Her er ANSA medarrangør.
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene.
Last ned til iPhone - Last ned til Android
-
Dessuten arrangerer NSO, Studentorganisasjonen i Agder og ANSA debatten «Åtte år med Erna» samme kveld. Her er Khronos redaktør Tove Lie en av deltakerne.
Arrangementet er lagt opp som en samtale mellom sentrale aktører om deres analyser og tanker om hvordan Norge har endret seg de åtte årene Erna Solberg har vært statsminister i Norge, med et spesielt blikk på høyere utdanning og forskning.
UiT: Noe deltakelse avhengig av smitte
UiT Norges arktiske universitet har ikke planlagt noe arrangement i år, men noe deltakelse kan det likevel bli.
— Noen representanter fra UiTs ledelse vil delta dersom smittesituasjonen tillater det, opplyser kommunikasjonsdirektør Hanne Karde.
Av programmet går det fram at viserektor Bård Borch Michalsen er en av deltakerne i arrangementet «Ytringsfrihetskommisjonen tenker høyt» tirsdag 17. august. Der deltar også førsteamanuensis Bente Kalsnes fra Høyskolen Kristiania.
Deltakelsen til Høyskolen Kristiania er ikke er ferdig planlagt.
— Ja, vi skal delta på Arendalsuka i år. Programmet spikres i disse dager, opplyser pressekontakt Anette Johnsrud Larsåsen.
Forskerforbundet deltar ikke i år.
— Vi har valgt å ta en pause i år, på grunn av usikkerhet rundt arrangementet. Men vi planlegger for et arrangement i forbindelse med valgkampen, sier kommunikasjonsleder Lars Kolltveit.