Digital eksamen i matematikk i UiO sitt eksamenslokale 23.03.2017 (Silurveien 2, Oslo) Foto: Henriette Dæhli

Under 4 av 10 klarte krav om C på revisoreksamen

Stadig flere revisorstudenter sliter med eksamen i årsregnskap, og blir dermed ikke godkjente revisorer. I år klarte bare 38 prosent på økonomistudiet å bestå karakterkravet C.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Andelen revisjonsstudenter som fikk godkjent karakter på nasjonal deleksamen i årsregnskap gikk ned 14 prosentpoeng fra 2016 til 2017.

I fjor klarte såvidt halvparten (52 prosent) av de som gikk opp til eksamen kravet om karakteren C, som kreves for å bli godkjent revisor. I år er tallet nede i 38 prosent, og tilbake på 2015-nivå.

Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning vil evaluere ordningen.

Nasjonal deleksamen

Det skal henge relativt høyt å bli godkjent, og det er alltid mulig å ta prøven på nytt.

Bjarte Ravndal

Bachelorutdanninger i regnskap og revisjon har i flere år hatt nasjonal eksamen i årsregnskap, og siden 2015 som en del av nasjonale deleksamener gjennom Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT).

Studentene må ha minst karakteren C på eksamen for å bestå og kunne bli godkjent som registrert revisor.

Tirsdag kom 2017-resultatene, som viste at andelen studenter som hadde fått C eller bedre sank med 14 prosentpoeng fra 2016.

— Det er for tidlig å si noe om hva nedgangen kan skyldes, men det er viktig at både fagmiljøene og NOKUT prøver å finne ut hvorfor resultatene er såpass mye svakere i år, sier NOKUT-direktør Terje Mørland i en pressemelding.

Vanskeligere enn tidligere

Johannes Guddal er 2.-årsstudent ved revisjonsstudiet på Universitetet i Stavanger (UiS), som har flest revisjonsstudenter. Han er tillitsvalgt i programutvalget ved universitetet og mener nivået for 2017-eksamen har vært høyere enn tidligere:

— Jeg har snakket med studenter som opplevde denne eksamenen som langt mer krevende enn tidligere eksamener som man har repetert i forkant. Man forventer ikke at ett års nivå skal være veldig langt over et annet år, men de som har tatt den nå føler at det er det som har skjedd. For den generelle studenten vil dette oppleves som urimelig, sier han.

Bjarte Ravndal, instituttleder ved Handelshøgskolen ved UiS, og leder for Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning kjenner ikke til studentenes erfaring, men sier det er noe han vil be fagkomité for regnskap og revisjon om å se på.

— Har dere noen andre teorier om hva som kan ha ført til en så betydelig endring?

— Nei, vi vet for lite om dette per nå. Prøven er gjennomført på samme måte som før, og det kan være mange årsaker. Nettopp derfor er det viktig å analysere dette sammen med NOKUT, svarer Ravndal (bildet).

Vil evaluere ordningen

Etter tredje gjennomføring i samarbeid med NOKUT ønsker det nasjonale rådet nå å evaluere den nasjonale deleksamensordningen.

— Vi vil måtte stille oss spørsmål om hva verdien av nasjonale prøver er, og hva det koster å gjennomføre. Men vi har ikke noen spekulasjoner om dette enda, sier han, og legger til:

— Vi har fulgt denne saken nøye i rådet, og med tre runder er det snart mulig å se på forskjeller mellom institusjonene. Her sitter NOKUT på mer informasjon enn oss for øyeblikket.

Kan ta prøven på nytt

— Vil det få noen konsekvenser at såpass mange flere ikke vil kunne bli godkjent i denne omgangen?

— Ikke annet enn for tidligere kull. Det skal henge relativt høyt å bli godkjent, og det er alltid mulig å ta prøven på nytt.

Ifølge pressemeldingen har alle universiteter og høgskolene nå fått tilsendt resultatene og NOKUT skal jobbe med å se nærmere på tallene. Deleksamen gjennomføres stort sett på tredjeåret.

En fullstendig rapport forventes å være klar i løpet av august.

Les også: Bare halvparten klarer revisorkravet på C

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS