— Det skal aldri være tvil om at akademisk frihet og institusjonell autonomi går foran alt. Universitetene skal hegne om sin samfunnskritiske rolle, sier rektor Ole Petter Ottersen ved UiO.

Vil ha økt innovasjon og flere praksisplasser

— Kartleggingen av næringslivssamarbeid ved Universitetet i Oslo har bidratt til både synliggjøring og økt bevissthet rundt vårt omfattende samarbeid, sier rektor Ole Petter Ottersen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En omfattende kartlegging ved Universitetet i Oslo viser at de har samarbeid med over 400 private bedrifter, både norske og utenlandske. Under styremøtet i oktober la universitetsdirektøren fram en oversikt over hvilke 17 som det samarbeides mest med og som skal prioriteres framover. 

Les også: UiO vil styrke samarbeid med Yara, Telenor, Statoil og 14 til

Kartleggingen er gjort på oppfordring fra universitetsstyret, som ønsket en oversikt over UiOs samarbeid med næringslivet. Rektor Ole Petter Ottersen sier at et samlet styre var imponert over omfanget og bredden av samarbeidet, som viste over 400 samarbeidsrelasjoner med næringslivet.

— Denne kartleggingen har bidratt til både synliggjøring og økt bevissthet rundt vårt omfattende samarbeid med næringslivet. Vi jobber hele tiden for å vise frem hvilken betydning forskningen, utdanningen og innovasjonen ved UiO har for verdiskapning og næringsliv, sier Ole Petter Ottersen, som etter avtale har svart per epost til Khrono. 

Oslo Life Science

I alle tilfeller forventes det at samarbeid med næringslivet er i tråd med de etiske retningslinjene til UiO.

Ole Petter Ottersen

Han trekker blant annet frem konferansen Oslo Life Science som et eksempel. Konferansen arrangeres sammen med Oslo kommune, Oslo universitetssykehus og Legemiddelindustrien i februar.

— Her spiller næringslivet en sentral rolle, og et hovedmål for konferansen er å vise hvordan livsvitenskapssatsingen og det planlagte livsvitenskapsbygget kan legge til rette for verdensledende forskning og langsiktig økonomisk vekst innen helsenæring og andre kunnskapsbaserte næringer. Vi mener at de gjennombruddene som skal danne nytt næringsliv, først og fremst vil komme fra den forskerinitierte, frie grunnforskningen, sier han. 

Styrking av etiske retningslinjer

— Har man oppdaget noen tvilsomme bedrifter UiO samarbeider med i denne prosessen?

— Oversikten viser at samarbeid med næringslivet foregår på alle nivåer i organisasjonen, fra samarbeid forankret på institusjonelt nivå til samarbeidsprosjekter mellom enkeltforskere og næringslivet. I alle tilfeller forventes det at samarbeid med næringslivet er i tråd med de etiske retningslinjene til UiO. Det foregår nå et arbeid for å ytterligere styrke disse retningslinjene, slik at de er en god støtte for forskere og ledere på alle nivåer i organisasjonen, sier Ottersen, og legger til:

— Det skal aldri være tvil om at akademisk frihet og institusjonell autonomi går foran alt. Universitetene skal hegne om sin samfunnskritiske rolle. Dette er en forutsetning for et velfungerende samfunn. Institusjoner og virksomheter, offentlige som private, tjener på at universitetene og forskerne er frie til å påvise svikt og styrke kvalitet gjennom konstruktiv kritikk.

Ytterligere styrket samarbeid

— Hvordan skal man jobbe med dette videre?

—  Etter at den første oversikten ble laget, er det jobbet videre med å kartlegge fakultetenes viktigste samarbeidspartnere, planer for videreutvikling av samarbeidet og muligheter for å legge bedre til rette for samarbeid, sier Ottersen. 

Saken ble behandlet som en orienteringssak i universitetsstyret i oktober. 

— Basert på disse innsiktene jobber vi med å styrke UiOs samarbeid med næringslivet ytterligere, gjennom blant annet en økt satsing på praksisplasser, vårt pågående innovasjonsløft og kontinuerlig forbedring av administrative støttefunksjoner knyttet til samarbeid med næringslivet. Samtidig er vi opptatt av å ha gode rutiner på plass for å hindre at det oppstår uheldige bindinger.

Universitetet i Oslo ble i juni rangert blant de 100 mest innovative universitetene i Europa. Indikatorene som er benyttet her er basert på blant annet antall patenter, siteringer og industrisamarbeid.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS