Feyza Turkkahraman og Tugba Senel studerer begge sosialt arbeid på Fakultet for samfunnsfag og var tilstede på IGMGs møte søndag. Foto: Petter Egge

Reagerer på møte-kritikk

Flere muslimske studenter reagerer sterkt på anklagene mot helgens Islam-seminar ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Feyza Turkkahraman og Tugba Senel mener kritikken «er basert på overdrivelser og løgn ».

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag hadde den muslimske organisasjonen Islamsk Samfunn Mîlli Görüs (ISMG) møte på Høgskolen i Oslo og Akershus HiOA).

Høgskolens ledelse visste ikke om møtet, som i etterkant blant annet har blitt beskrevet som en «Radical Islam Scandal at Oslo and Akershus University College» av den tyrkiske bloggeren Sercan Leylek, som selv var tilstede. 

Les også: Anklager om skandale og radikalt islam-møte på HiOA

Leder i organisasjonen Human Rights Service, Hege Storhaug, gikk til frontalangrep på høgskolen etter møtet fordi de lot en «radikal muslimsk organisasjon» og en «hatpredikant» holde møte der. 

Leylek beskriver på sin blogg cafebabel.co.uk hvordan kvinner og menn måtte sitte adskilt, at hovedtaleren Taner Dogan talte for at kvinner ikke bør ta utdannelse, og at norskfødte muslimer ikke bør kalle seg norsk fordi det dreper deres kulturelle arv.

Hele poenget med seminaret var jo å snakke for at muslimsk ungdom bør ta høyere utdanning, både kvinner og menn.

Tugba Senel

Det var ingen som ble tvunget til å sitte adskilt. Men de trengte ikke si det engang, for det vet vi bare at vi skal.

Feyza Turkkahraman

Talerne var veldig moderne, med høy utdannelse og de snakket svært akademisk
tyrkisk.

Selcan Atalay

— Står for det samme

De to HiOA-studentene Feyza Turkkahraman og Tugba Senel var begge tilstede på møtet, og er helt uenig i Leyleks beskrivelse. 

— Jeg måtte le når jeg leste det, for det var jo rett og slett latterlig, sier Turkkahraman. 

På tross av at arrangøren for søndagens møte hevder at ISMG ikke har noe å gjøre med den europeiske muslimske organisasjonen Mîlli Görus (IGMG), som ifølge Storhaug er «kjent for å være ekstremister», mener de to jentene at de står for det samme. 

— Hvis ikke de samsvarer er det i hvert fall veldig rart, for de taler jo på de samme møtene, sier Senel.

— Det er i hvert fall helt sikkert at de som talte på søndag var fra IGMG, legger Turkkahraman til. 

IGMGs logo var tydelig avbildet på annonseplakaten for møtet. 

— Helt normalt å sitte atskilt

De to vet om at det har vært minst to-tre foredrag holdt av organisasjonen ved HiOA tidligere, men helgens møte var første gang de hadde tid til å være til stede.

— Det Leylek fortalte på sin blogg stemmer ikke i det hele tatt, det strider helt imot det som ble sagt. Hele poenget med seminaret var jo å snakke for at muslimsk ungdom bør ta høyere utdanning, både kvinner og menn, forteller Senel.

Hun refererer videre til at Leylek mente kvinnene var påtvunget å være der.

— Det er jo helt latterlig. Det er jo ingen som kan tvinge meg til å være noe sted. Jeg var der fordi jeg ville det, og var fornøyd med det som ble sagt, sier hun. 

— Men det stemmer at kvinner og menn måtte sitte adskilt på møtet?

 Det var ingen som ble tvunget til å sitte adskilt. Men de trengte ikke si det engang, for det vet vi bare at vi skal, sier Senel, og Turkkahraman fortsetter:

— Vi ville det jo selv, for det er en helt internalisert del av islamsk kultur og religion. På grunn av Islam vet vi hvor vi skal sitte.

Tar avstand fra ISIS

De mener derfor at bloggeren ikke kan ha hatt nok kunnskap om Islam til å skrive sitt innlegg. Dessuten kom Leylek for sent, og var tilstede bare førti minutter, forteller de to. 

— Han har sett at kvinner og menn satt adskilt, men han har ikke forstått bakgrunnen for det. Dessuten taler selv Koranen for at vi skal ta utdanning. Det står at vi skal lese og få kunnskap, sier Turkkahraman.  

Begge studentene mener også at Storhaugs påstand om at organisasjonen vil ha sharialovgivning er feil. 

— Hvis de hadde talt for sharia-lover i Norge, så hadde de jo ikke talt for at kvinner skal ta utdanning.  Talerne sa dessuten tydelig at de ikke støttet ISIS, som er imot utdanning. Vi er muslimer, vi går med hijab og ber, men vi er jo her og studerer ved HiOA, sier Turkkahraman.

De to mener at man skal følge lovgivningen i det landet man bor i, selv om man er muslim.

— Hvis noen taler mot utdanning for muslimske kvinner, så kan det ikke kalles Islam, mener Turkkahraman. 

Kapitalistisk samfunn

HiOA-student Selcan Atalay (bildet under), som også var tilstede, oppfattet heller ikke møtet eller talerne som ekstremistiske. 

— Nei, jeg oppfattet det ikke som veldig radikalt. Talerne var veldig moderne, med høy utdannelse og de snakket svært akademisk tyrkisk, forteller hun. 

Hun har ikke vært med på noen av møtene før, men så invitasjonen på Facebook og tenkte «hvorfor ikke». Hun synes talerne snakket interessant om det moderne vestlige samfunn kontra andre samfunn og tidligere tider.

— Det fikk meg til å tenke på situasjonen her i Norge. At det er et veldig kapitalistisk samfunn hvor vi bruker mye penger, og ting kanskje ikke lenger får så stor verdi som da man for eksempel drev med byttehandel, sier hun.

— Satt meg med kjente

Hun understreker også at ingen ble tvunget til å sitte adskilt. 

— Det var ingen som sa at vi skulle det, men det bare ble sånn. Det har alltid vært sånn i Islam, vi er vant med det fra moskeene. For meg var det ikke et bevisst valg, jeg satte meg bare der de andre jentene jeg kjente satt, forklarer hun.  

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS