styremøter
Mindre tilgjengelige UiT-styremøter møter kritikk
Styret ved UiT har vedtatt at bare digitale styremøter skal strømmes, men møter skarp kritikk fra tillitsvalgte ved det lange flercampus-universitetet.
De fleste styremøtene ved UiT Norges arktiske universitet er fysiske møter, og vil man følge med på disse må man heretter reise dit møtene foregår. Det vil enten være i Tromsø, Alta, Harstad eller Narvik, ifølge vedtak i universitetsstyret.
Kun de digitale møtene vil bli strømmet og kan følges på nett.
Hittil i 2023 har det vært ett digitalt styremøte og tre fysiske. To av de fysiske møtene var i Tromsø og et i Harstad.
Vedtatt i lukket møte
Det var på møtet i Harstad 22. og 23. juni universitetsstyret gjorde vedtak om avvikling av framtidige styremøter. Vedtaket ble gjort 23. juni under saken «styrets halvtime», som var unntatt offentlighet.
Ifølge protokollen fra møtet er universitetsstyret opptatt av å følge opp universitets- og høyskolelovens bestemmelser om åpenhet rundt styrets arbeid, og at møtene skal gi rom for best mulige diskusjoner og beslutninger.
For å oppnå dette skal digitale styremøter strømmes i sanntid, mens alle fysiske møter skal holdes for åpne dører i dertil egnede lokaler. Disse strømmes ikke.
I særskilte tilfeller kan styret beslutte at behandlingen av enkeltsaker på fysiske møter også skal
strømmes til UiTs øvrige campuser, står det i vedtaket, som var enstemmig.
Sterk kritikk fra tillitsvalgte
Både Norsk tjenestemannslag (NTL) og Forskerforbundet ved UiT er sterkt kritiske til vedtaket.
— Vi har ingen forståelse for ønsket om å ikke strømme møtene. Vi mener det er udelt positivt at tillitsvalgte, ansatte og andre interessenter, herunder Khrono, er interessert og vil følge behandlingen av viktige saker. Vi mener det er bra med interesse og engasjement, sier hovedtillisvalgt Marit Martinsen Dahle i NTL.
Hun viser til at UiT er et flercampusuniversitet, og at NTL er positiv til at møtene holdes rundt om på campusene. Men hun påpeker at strømming er den eneste måten styrets møter i praksis kan holdes åpne på.
— Jeg har blitt kontaktet av medlemmer som ønsket å følge behandlingen av ulike saker på Harstad-møtet, herunder nedleggelsen av Institutt for reiseliv og nordlige studier (IRN) og økonomi/budsjettsaker, sier hun.
«Kun dårlig vilje»
Styreleder Hugues Verdure i Forskerforbundet er også veldig kritisk til at ikke alle styremøter strømmes.
— Vi mener at på et flercampusuniversitet bør alle styremøter strømmes, slik at ansatte og studenter på de campusene der styremøtet ikke foregår (Harstad sist) får mulighet til å følge med på viktige saker, sier han.
Verdure påpeker at de tekniske mulighetene for å strømme er tilstede, for eksempel deltok flere saksbehandlere på Teams på siste styremøte i Harstad.
— Så det er kun dårlig vilje fra styreleder og rektor at styremøtene ikke blir gjort tilgjengelige for ansatte og studenter. Forskerforbundet har tatt dette opp med styreleder og rektor uten at de har endret praksis, sier Verdure.
Måtte brukt to overnattinger
På møtet i Harstad vedtok styret å legge ned Institutt for reiseliv og nordlige studier i Alta.
Marit Martinsen Dahle i NTL forteller at dette fikk negative konsekvenser for henne som tillitsvalgt.
— En konsekvens er jo at vi tillitsvalgte vil måtte reise for å følge møtene. Jeg reiste til Harstad, 3 timer hver vei, for å delta på deler av møtet. Skulle jeg ha fulgt hele møtet måtte jeg ha reist allerede 21. juni og blitt til 23. juni. Det hadde jeg ikke anledning til. Det hadde vært utrolig mye bedre for å oss og ansatte å kunne se de sakene man ønsker via strømming, sier hun.
Ikke for å spare penger
Rektor Dag Rune Olsen sier at styret ved UiT ved flere anledninger har diskutert dette.
— Styret er opptatt av å følge opp UH-lovens bestemmelser om åpenhet, samtidig som møtene gir rom for best mulige diskusjoner og beslutninger. Det er gjort en helhetsvurdering av disse hensynene, sier han.
— Er det økonomiske grunner til at de fysiske styremøtene ikke strømmes?
— Nei, dette er en helhetsvurdering. Økonomi ikke viktig i denne sammenhengen, sier Olsen.
— Ved forrige styremøte ble det gjort et vedtak om nedleggelse av et institutt i Alta, mens møtet ble holdt i Harstad, 54 mil unna. Da blir det vanskelig for å få med seg styrets behandling av saken?
— I enkelte tilfeller der man forventer at enkeltsaker har stor interesse, har styret sagt at det vil vurdere å legge møtet på den campus der interessen er stor for saken, sier Olsen.
Til høsten må man til Alta hvis man vil følge diskusjonene i universitetsstyret 15. november, mens to andre møter vil være digitale, ifølge møteportalen på UiT.