Dekan Dag Jenssen på Fakultet for samfunnsfag er i likhet med fakultetsstyret bekymret over budsjettkuttene som høgskolestyret har vedtatt. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Bekymret over pålagt slanking av budsjetter

Hvis Fakultet for samfunnsfag skal greie slankekuren det er pålagt av høgskolestyret, er tilsettingsstopp eneste farbare vei, mener styret på Fakultet for samfunnsfag.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I likhet med de andre fakultetene på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), må Fakultet for samfunnsfag kutte flere millioner kroner av sine budsjetter de nærmeste årene.

På neste  års budsjett blir kuttet i basisbevilgninger på først 2,5 prosent, så tre prosent og fra 2017 3,5 prosent. Disse kuttene utgjør samlet sett over tre år 54,4 millioner kroner for de fire fakultetene.

Les også: Fakultetene må slanke bort over 50 millioner kroner

Krevende kutt

Den kommende slankekuren bekymrer fakultetsstyret på Fakultet for samfunnsfag (SAM).

Dette er krevende, men det er ingen vei utenom. Vi kan ikke melde tilbake at vi nekter.

Tone Fløtten

En tilsettings=stopp vil gjøre det enda vanskeligere å skaffe inntekter fra kurs som selges eksternt.

Anbjørg Ohnstad

— Dette er krevende, men det er ingen vei utenom. Vi kan ikke melde tilbake at vi nekter, sa styreleder Tone Fløtten på fakultetsstyremøtet torsdag.

Dekan Dag Jenssen mener at den eneste mulige løsningen er at det innføres tilsettingsstopp på fakultetet, kombinert med et mindre kutt i fakultetets strategimidler. Han ønsker ikke å kutte i de ansattes forskningstid.

— Vi håper at vi skal få lov til å kutte med en slakere kurve enn det høgskolestyret legger opp til, men det vil i så fall bety at vi må budsjettere med underskudd. Jeg tror ikke det er noe håp om at vi får endret kravet om 2,5 prosents kutt i 2015, sa han til fakultetsstyret.

Må ta det på lønn

Jenssen viser til at SAM bruker omlag 96 prosent av budsjettet på lønn. Derfor mener han at dette er det mest nærliggende området å kutte på, selv om han sier at det er en fare for at det vil gå utover undervisningskvaliteten, noe som igjen kan føre til svakere studiepoengproduksjon og større frafall. Han tenker seg også et mindre kutt i strategipotten, som er på fem millioner kroner, selv om mye av dette er bundet opp i igangsatte prosjekter. Blant disse er forskningsgrupper og den nystartede Lederskolen.

— Jeg mener at vi ikke kan kutte på forskning. Det ville vært helt imot strategien vår om universitetssatsing, og dessuten gå utover vår attraktivitet og rekrutteringen til fakultetet, sa han på fakultetsstyremøtet.

Det var fakultetsstyret enig i, og de som uttalte seg var motstrebende enige i at kutt i tilsettinger er den eneste farbare veien. Hver stilling som ikke besettes betyr en innsparing på omtrent 800.000 kroner, og det ligger også an til en del aldersavgang på fakultetet.

Ser etter inntekter

Styreleder Tone Fløtten spurte om det ikke finnes noen mulighet for at fakultetet kan øke sine inntekter, slik at kostnadskuttene kan begrenses. Hun viste til at fakultetet nå skal overta bachelorutdanningen i Facility Management med i alt 145 studieplasser, noe som vil tilføre 1,7 millioner kroner i året. I den forbindelse har det blitt reist spørsmål fra NHO, som støtter et professorat på utdanningen, om det også kan lages en årsenhet i faget som kunne være et betal-studium.

— Vi har noen muligheter for å skaffe inntekter innen etter- og videreutdanning. På sosialfag har vi fått inn cirka en million i året på denne måten, og den nye HiOA/NAV-enheten som utredes kan også komme til å gi inntekter. Dessuten skal Lederskolen i gang i høst, sa han.

Les også: HiOA skal hjelpe NAV

Les også:  Høgskolen utfordrer BI på lederutdanning

Styremedlem Anbjørg Ohnstad, som er førsteamanuensis ved Institutt for sosialfag, sa at en del kurs er solgt eksternt, og at NAV også ønsker veiledningskurs, men problemet er at instituttet ikke har folk til å  gjennomføre dette.

— En tilsettingsstopp vil gjøre det enda vanskeligere å skaffe inntekter fra kurs som selges eksternt, påpekte hun.

Slanke bort ledere

Både hun og Helga Johannesdottir (bildet over), som er førstelektor ved samme institutt, mente at det burde være mulig å slanke bort en del lederstillinger på høgskolen, for eksempel en direktør i fellesadministrasjonen. Johannesdottir oppfordret også til å tenke kreativt når det gjelder undervisningsformer.

— På barnevern har vi en modell med studentassistenter, der tredjeårsstudenter underviser førsteårsstudenter i et emne. Dette kan være en vei å gå, sa Johannesdottir.

Styremedlem Dag Flater Hwang, som er førsteamanuensis ved Fakultet for samfunnsfag , mente også at kutt i lønnskostnader er det som kan gi effekt, men han understreket at en tilsettingsstopp må  være fleksibel og utøves med skjønn.

Dialog om kutt

Nå skal dekan Dag Jenssen ta med seg innspillene fra fakultetsstyret i en grundigere konsekvensanalyse av kuttene som høgskolestyret har pålagt fakultetet. Denne skal presenteres for høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø.

Wedø har forklart at kuttene må tas fordi det tidligere har vært praktisert noe hun kaller merdisponering.

— Det betyr at vi har fordelt mer penger til fakultetene, administrasjonen og Senter for profesjonsstudier (SPS) enn det vi faktisk har fått bevilget over statsbudsjettet hvert år. Dette har vi gjort fordi vi har villet stimulere til høyere aktivitet, sa hun til Khrono nylig. 

— Når vi legger langtidsbudsjettene for 2014-17 til grunn ser vi imidlertid at vi i 2017 samlet vil gå i minus, de ubrukte midlene medregnet. Det er en situasjon vi ikke kan komme i, og vi må derfor gjøre grep nå, sa hun.

Høgskolen hadde per 20. april i år 266 millioner kroner i ubrukte midler, viser en redegjørelse om høgskolens ubrukte midler som er lagt fram for høgskolestyret. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS