Forskningsdirektør Morten Irgens ved Høgskolen i Oslo og Akershus leder utredningsarbeidet om en mulig virksomhetsoverdragelse av to nye forskningsinstitutter. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm
Forskningsdirektør Morten Irgens ved Høgskolen i Oslo og Akershus leder utredningsarbeidet om en mulig virksomhetsoverdragelse av to nye forskningsinstitutter. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

HiOA kan få to nye forskningsinstitutter

Forskningsinstituttene NIBR og SIFO kan bli en del av Høgskolen i Oslo og Akershus.

Publisert Oppdatert

Forskningsdirektør Morten Irgens orienterte styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus i dag, tirsdag, om en mulig virksomhetsoverdragelse av instituttene Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) og Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). 

Utredning og høring

Høgskolens ledelse har gitt klarsignal til å gjennomføre et utredningsarbeid som skal munne ut i et høringsdokument ved HiOA 15. april i år. Arbeidet skal ledes av forskningsdirektør Morten Irgens. Utredningsarbeidet skal gi grunnlag for å vurdere om forholdene ligger til rette for eventuell tilknytning av NIBR og/eller SIFO til HiOA gjennom en virksomhetsoverdragelse.  

Initiativet kom fra de to instituttene i oktober. 

— Hvis vi teller antall mennesker i HiOA og NIBR som arbeider med storbyproblematikk, tror jeg vi har en av Europas største akademiske forskningsgrupper i Urban Studies her hvis dette blir noe av, sa forskningsdirektøren.

Utredningen skal gjøres som en analyse, en «due diligence». 

Åpent utfall

— Vi er helt åpne for utfallet.  Det kan føre til at vi anbefaler til ledelsen virksomhetsoverdragelse av begge, ett eller ingen av instituttene, sa Irgens til Khrono etter styremøtet.

Irgens sa at han har vært rundt til halvparten av forskergruppene ved HiOA nå og er positivt overrasket hvor mye samarbeid det er mellom SVA (Senter for velferds- og arbeidslivsstudier) og resten av høgskolen allerede, bare siden de fysisk flyttet sammen i september i fjor.

Forskningsdirektøren minnet om at HiOA meldte til Kunnskapsdepartementets strukturmelding at de ville vurdere institutter. AFI og NOVA fusjonerte for et år siden og flyttet sammen med HiOA i september.  

— Jeg er optimistisk - det er ting på gang nå.  Fagkompetansen i disse instituttene er interessante for oss. Helse, ernæring og arbeidsliv passer oss bra, sa han. 

Han mente at det er  mye som ser ut til å klaffe.

— Men først skal vi se etter skjeletter i skapene, sa Irgens. 

Han arbeider nå ut fra en tidsplan med høringsfrist for utredningsdokumentet om NIBR og SIFO 18. mai, slik at det eventuelt kan fremmes sak til høgskolestyret på junimøtet. 

— Spennende, sier rektor

Rektor og styreleder Kari Toverud Jensen (bildet under) sier at dette er et spennende initiativ.

— Nå skal vi se om dette passer med samfunnsoppdraget vårt og gjøre en ordentlig utredning. Dette går jo rett inn i universitetsstrategien vår og det kan styrke oss. Men det må vi ta stilling til etterhvert, sier Toverud Jensen.

Instituttene AFI og NOVA ble en del av Høgskolen i Oslo og Akershus 1. januar 2014 etter en virksomhetsoverdragelse. De to utgjør nå SVA - Senter for velferds- og arbeidslivsforskning. Planen er at de potensielt to nye instituttene skal bli en del av SVA. I tillegg har høgskolen Senter for profesjonsstudier, som fortsatt kjører på egen kjøl.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS