Følger hvalrossen Freya tett

Media ringer ned «hvalrossforskeren» Rune: — Jeg er ingen hvalrossforsker

Doktorgradsstipendiat Rune Aae tror det kan bli vanskelig å bli kvitt stempelet han har fått. Men det lever han godt med.

Hvalrossen Freya er på plass i Oslo. Dette bildet er tatt mandag denne uken. Hvor den nesten 600 kilo tunge sjøgigantens vei går videre, er det bare hun som vet.
Publisert Sist oppdatert

Kjendishvalrossen Freya er i skrivende stund på plass innerst i Oslofjorden.

Den nesten 600 kilo tunge sjøgiganten har gjennom sommeren dukket opp flere steder langs kysten av Sør-Norge. Omtrent hver gang hun finner roen i nedslagsfeltet til en eller annen lokalavis, hører doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Rune Aae, telefonen ringe.

Han har blitt omtalt som både «hvalrossekspert» og «hvalrossforsker», men overfor Khrono avslører Aae at dette ikke harmonerer med den virkeligheten han selv kjenner til.

— Men det er vel slik media fungerer, humrer Aae, som legger til at han ikke har noe problem med å bli omtalt som verken det ene eller andre.

Satellittmerking

Aae holder for tiden på med en doktorgrad i naturfagdidaktikk ved USN, der han blant annet ser nærmere på 10. klassingers miljøengasjement.

Rune Aae er ingen hvalrossforsker, selv om mange melder nettopp det. Men at han er interessert i å følge ferden til hvalrossen Freya, er det ingen tvil om.

Parallelt med dette forsker han på satellittmerking av fiskeørn. Hvordan han endte opp som hele Norges hvalrossguru, aner han rett og slett ikke.

— Det har vel bare ballet på seg. Det startet med at jeg selv så Freya ved Skjebergkilen i Østfold i slutten av mars. Ettersom Freya er såpass karakteristisk, ville det være artig å se hvor langt bak jeg kunne spore observasjonene, forteller Aae.

Etter å ha undersøkt blant annet norske, danske, tyske, hollandske og engelske medier – og ikke minst sosiale medier – la Aae inn alle observasjonene han fant i artsobservasjonsregisteret via Google.

— Jeg registrerer kun bildeobservasjoner, slik at jeg er sikker på at det faktisk er Freya det er snakk om, understreker Aae.

Forklaringen på hvorfor det er viktig med bilder, lyder slik:

— Det var en hendelse i vår der Freya ble observert utenfor Tysvær på Vestlandet den ene dagen, for så å bli observert i Tønsberg den neste dagen. Det er helt umulig, fastslår, eh, ja, hvalrosseksperten overfor Khrono.

— Jeg lever godt med å være hvalrossekspert, legger han til.

Hvalrossen Freya er blitt kjendis, og soler seg ofte i glansen.

Finsk drama

Publisiteten rundt Freya har ført til at det ikke bare er norske medier som tar kontakt med Aae når det dukker opp hvalross-dyr rundt omkring.

Hvalrossen Stena, som ble observert på Bømlo så sent som i april i år, er for tiden i finske Kotka, der den har skapt mye dramatikk de siste

Rune Aae forteller:

— Stena forvillet seg inn i en fiskeruse, hvorpå fiskeren prøvde å hjelpe den ut fra båten sin. Etter hvert kom også kystvakten til, noe som skremte Stena, og som faktisk førte til at båten til fiskeren kvelvet.

— Dette er store og tunge dyr. De er ikke aggressive, men lekne, fortsetter Aae.

Advarer

Han har tidligere gått ut og advart folk mot å nærme seg Freya og eventuelle andre store hvalrosser, og han gjentar mer enn gjerne det samme overfor Khrono.

— Dette handler om to ting. Når Freya er i vann, bør man ikke under noen omstendigheter nærme seg henne. Det skyldes ikke at hun er aggressiv, men enkelt og greit det faktum at hun gjerne veier 10 ganger så mye som deg.

— Det andre er at når hun er på land, så er det for å slappe av, og for å fordøye et måltid, som gjerne kan bestå av 5-6000 muslinger. Av hensyn til at hun må få den hvilen hun trenger, er det ikke lurt å nærme seg for å ta selfies og slikt. Da får man heller fotografere henne på avstand, oppfordrer Aae.

Powered by Labrador CMS