Lag middag fra 25 kroner dagen
På sparebluss eller trenger du bare et middagstips? Hobbykokk og student Claudia Caroline Bajek (21) viser deg hvordan du kan spare på matbudsjettet denne uka.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Matentusiasten og hobbykokken Claudia Caroline Bajek (21) har laget en middagsoversikt for en hel uke med studentvennlige priser.
Selv om det er billig, trenger du ikke å bekymre deg for at det ikke er godt.
Claudia har tidligere bodd Italia og Frankrike. Det er land som er kjent for ulike kokkekunster, og lærte mye om mat mens hun bodde utenlands. I tillegg er begge foreldrene hennes fra Polen, så hennes matinspirasjon kommer fra ulike kulturer.
— Jeg er veldig glad i å lage mat, og synes at mat skal være noe man nyter og ikke haster i seg bare for å være mett, sier Claudia.
Budsjettvennlig
Hun opprettet nylig en matblogg der hun deler enkle og gode oppskrifter. Hun fokuserer ikke så hardt på matprisene på bloggen sin, men Khrono har utfordret henne til å tenke på det.
Jeg er veldig glad i å lage mat, og synes at mat skal være noe man nyter og ikke haster i seg bare for å være mett.
Claudia Caroline Bajek (21)
Oppskriftene får du her, og det beste av alt er at det koster bare 300 kroner for middag en hel uke Det vil si 45 kroner fordelt på sju dager eller flere.
Her får du fire oppskrifter som gir mer enn bare ett måltid. Dersom det blir mye til overs kan du bruke det til middag eller lunsj dagen etter, eller bare fryse ned restene.
Dette trenger du for en uke med middag
1 boks røde bønner 8kr
1 boks kikerter 10kr
3 bokser hakkede tomater 3x4kr
2x 400 g kjøttdeig 20-50kr
1 hvitløk 5 kr
2 løk 10 kr
Frosne pitabrød 22kr
Fiskeburger 40 kr
Gulrøtter 18 kr
Stangselleri 25 kr
5 poteter 10 kr
3 champignon 5 kr
Rømme 17 kr
Gjær 3 kr
Mel (gjerne tipo 0/pizzamel) 15 kr
Ost 30 kr
Buljongterninger 10 kr
= 300 kroner*
*Prisene varierer fra butikk til butikk, så dette er anslagsvis og basisvarer (som krydder) er ikke inkludert i prisen.
Basisvarer: Salt, pepper, spisskummen, kanel, ris, sukker, olivenolje, smør.
Chilli con carne
Ca. 50 kroner. Tid: 30 min
1 boks med røde bønner (gjerne i chillisaus)
1 boks med kikerter
1 boks med hakkede tomater
400 g kjøttdeig
2 fedd hvitløk
½ løk
Chilli/piri piri/cayennepepper etter smak
½ ts spisskummen
En klype kanel
Salt og pepper etter smak
Ris - 2 porsjoner
Rømme
Pitabrød, etter eget ønske.
Slik gjør du:
1. Hakk hvitløk og løk i små biter og fres det i panna med litt smør eller olje. Sett på ris (etter anvisning på pakken)
2. Ha kjøttdeigen i stekepannen, og stek det godt.
3. Mens kjøttdeigen steker, skyller du røde bønner (dersom de ikke er i chillisaus) og kikerter. Det er for å få bort den laken de ligger i, som gjerne kan gi en litt besk smak. Ha røde bønner, kikerter og tomater i en kjele på medium varme, sånn at det begynner å koke lett. Ha oppi krydrene.
4. Når kjøttdeigen er ferdig stekt, har du den i kjelen med tomatsausen.
La alt småkoke i rundt ti minutter.
Fiskeburger med grønnsaker
Ca. 40 kroner. Tid: 20 min
2 fiskeburgere, velg den du syns smaker best
2 gulrøtter
1 stilk stangselleri
2 små potete
3 champignon
¼ løk
Rømme
Slik gjør du:
1. Skrell gulrøtter, stangselleri og poteter, og kutt de i passende biter. Ha de i en kjele med vann med litt salt i, og kok.
2. Rens soppen, og skjær den i skiver. Hakk løk i mindre terninger. Smelt en god dæsj smør i en stekepanne, og ha i soppen og løken. Stek i et par minutter, og ha i en dl vann. Smak til med salt og pepper.
3. Ha så fiskeburger i stekepannen, og legg gjerne lokk på. Skru ned varmen til 2, og la det varmes i fem minutter. Så snur du burgeren, og varmer i fem minutter til.
4. Når grønnsakene er gjennomkokt, og burgerne varme, danderer du det pent på en tallerken, og topper med sopp og en dæsj rømme.
Pizza margherita
Ca. 30 kroner. Tid: 20 min (eksl. heving).
Tips: Blir det for mye deig kan du fryse den ned i porsjoner etter at den har hevet.
Pizzadeig:
1 pakke tørrgjær/fersk gjær
2 ss sukker
500 g mel (jeg liker å bruke tipo 0-mel, ekstra finmalt ”pizzamel”)
1 ts salt
2 ss olivenolje
Slik gjør du:
1. Løs opp sukker, og så gjær i 250 ml lunket vann. Bland mel og salt sammen. Rør gjærblandingen forsiktig i, og bland godt. Ha deretter i olivenolje, og kna det inn i deigen.
2. Dekk bakebollen, og sett den på et lunt sted. Har du varmekabler? Perfekt! Hev til dobbel størrelse, i ca 30-45 minutter.
3. Velt deigen ut på kjøkkenbenken. Nå er det på tide å elte! Kna så lenge du orker (ca 10 minutter), kna, kna, kna. Så lager du en stor klump, og deler i fire. De delene du ikke skal bruke, pakker du tett i hver sin pose, og fryser ned.
4. Kjevle ut, ha på pizzasaus og topping, og stek på 225 grader i 10-15 minutter (til skorpen er gylden!)
Topping:
1 boks hermetiske tomater
¼ løk
Oregano
Rosmarin
Ost (for eksempel mozarella)
Frisk basilikum
Pinjekjerner/valnøtter/gresskarkjerner/osv.
Hakk løken i små biter, og stek den i litt olivenolje. Ha tomatene i stekepanna, og krydre med oregano og rosmarin, og gjerne litt salt og pepper. La det småkoke på svak varme i 3-5 minutter. Nå har du laget en helt basic pizzasaus. Det du ikke bruker opp, kan du fryse ned!
Ha på resten av toppingen, og stek pizzaen! Buenissimo!
Shepherd’s pie
Ca. 45 kroner. Tid: 50 min (inkl. steking)
Kjøttfyll:
400 g kjøttdeig
200 ml buljong (2 liter vann + 2 buljongterninger)
2 ss mel
1 boks hermetiske tomater
2 stilker stangselleri
3 gulrøtter
1 løk
1 hvitløksfedd
1 ts timian
+ ost til topping
Potetmos:
3 poteter
2 ss rømme
1 ss smør
Slik gjør du:
1. Skrell, kutt og sett på potetene. Kutt løk og hvitløk, og stangselleri og gulrøtter i små biter.
Varm opp olivenolje i en stekepanne, og ha i løk og hvitløk. Fres det i 2 minutter. Ha deretter i kjøttet, det skal brunes.
2. Når kjøttet er klart, tilsetter du resten av grønnsakene, og boksen med tomater, og lar det småkoke i ca. ti minutter. Krydre med timian, salt og pepper. Kok opp vann og bland ut buljong med mel imens.
3. Etter ca. ti minutter, har du buljongblandingen over kjøttet. La dette få et oppkok.
4. Mos poteter, rømme og smør sammen til de får den konsistensen du liker best (fra litt klumpete, til fløyelsmyk). Dersom du ikke føler den blir riktig, har du oppi enda litt mer rømme. Når fyllet er klart, har du det over i porsjonsformer (jeg pleier bare å bruke kopper), har på potetmos og ost på toppen. Sett i ovnen i 15-20 minutter.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!