Master

Masternes mester: Flest vil helst skrive master­oppgave med Jonas Gahr Støre

Nesten ingen vil skrive master sammen med KrFs Dag Inge Ulstein og Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum.

Jonas Gahr Støre synger nasjonalsangen sammen med ledelsen ved Universitetet i Oslo under studiestart i høst. Mange kunne godt tenkt seg å skrive masteroppgave sammen med han.
Publisert Sist oppdatert

«Hvilken partileder ville du helst skrevet masteroppgave sammen med hvis du fikk muligheten/dersom du måtte velge en av dem?» Det er spørsmålet Respons Analyse har stilt til 1324 personer med høyere utdanning, det vil si personer som har minst en master på CV-en.

Bakteppet er oppstyret rundt Sandra Borchs og Ingvild Kjerkols masteroppgaver i vinter som førte til at de to statsrådene gikk av.

Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre er den mest populære master-medskribenten blant partilederne. 16 prosent av de spurte svarer at de helst ville skrevet masteroppgave sammen med han.

Støre har sin utdanning fra det franske prestisjeuniversitetet Sciences Po.

På delt andreplass, foretrukket av 14 prosent, kommer Venstres Guri Melby og Rødts Marie Sneve Martinussen, mens Høyres Erna Solberg er foretrukket av 11 prosent.

Deretter følger SVs Kirsti Bergstø (5 prosent), MDGs Arild Hermstad (4) og Frps Sylvi Listhaug (4), mens KrFs Dag Inge Ulstein og Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum må dele jumboplassen, foretrukket av 3 prosent.

Flest svarer at de ikke ville skrevet masteroppgave med noen av partilederne. De utgjør 20 prosent av de spurte.

Støre: — Har ikke master

Målingen er utført på oppdrag for Akademikerne og ble lagt fram på fagforeningens høstkonferanse i dag.

Da Jonas Gahr Støre fikk høre at han er den flest helst vil skrive master med, utbrøt han:

— Og jeg som ikke har master. Jeg har diplom fra universitetet jeg gikk på. Det var en annen tid, sa han.

På spørsmål om hvilken partileder han selv helst vil skrive master med, pekte Støre lattermidlt på seg selv.

— Jeg tror det må bli meg selv, så kan jeg få den masteren, sa han, til latter fra salen.

Også MDGs Arild Hermstad og Venstres Guri Melby fortalte at de foretrakk Støre.

— Det er velkjent at Jonas har veldig gode resultater akademisk, sa Melby.

— Og så fremstår han litt akademisk som politiker, supplerte Hermstad.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) var også med i politikerpanelet, og bekjente følgende med et glimt i øyet:

— Siden jeg ikke er partileder, skrev jeg Trygve. Garantert godt humør gjennom hele prosessen. Jeg lurte på om jeg skulle skrive Sandra, men gjorde det ikke.

Jonas Gahr Støre vil helst skrive master med seg selv, mens Oddmund Hoel holdt en knapp på Trygve Slagsvold Vedum.

— Feil bakgrunn

Akademikernes leder. Lise Lyngsnes Randeberg, slutter seg til flertallet og sier til Khrono at hun ikke ville skrevet masteroppgave med noen av partilederne.

Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne, ville ikke skrevet masteroppgave med noen av partilederne.

– Men det er fordi ingen av dem har bakgrunn fra mitt fagfelt, skynder hun seg å legge til.

— Og det viser også behovet for at flere må få utdanning innen realfag og teknologi, også politikere, poengterer fagforeningslederen, sier hun.

Selv har Randeberg en sivilingeniørgrad i fysikk og matematikk fra NTNU på CV-en, og når hun ikke er fagforeningsleder er hun professor i biomedisinsk optikk og fotonikk samme sted.

Randeberg synes det er vanskelig å kommentere statsrådsavgangene tidligere i år, som begge hadde utgangspunkt i statsrådenes masteroppgaver.

– Jeg har ikke lest oppgavene og har verken snakket med kandidatene eller veilederne, så det er vanskelig å ha en oppfatning om sakene. Men det som er helt klart, er at dette er trist og negativt for alle parter, sier hun.

Akademikerne-lederen vedgår at hun fant fram sin egen diplomoppgave da mediestormen mot statsrådene raste som verst i vinter.

– Jeg var jo ikke noen rutinert akademiker for 30 år siden. Selvfølgelig var jeg også redd for at jeg hadde begått feil, men til min store lettelse så det ikke så ille ut. Jeg hadde i alle fall referert grundig til andre, sier hun.

Powered by Labrador CMS