Hun er Norges mektigste student. Marte Øien sier studentøkonomien ligger høyt på lista over ting hun vil ta tak i. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Slår et slag for heltidsstudenten

Sommerprat. Hun er klar for å samle organisasjonen og kjempe for studentenes økonomiske kår. Nyvalgt NSO-leder Marte Øien ser frem til et travelt år, men skal òg ha litt sommerferie — i fem dager.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

NSOs arbeidsutvalg 2019/2020

Foto: Skjalg Bøhmer Vold/NSO

Leder:
Marte Øien
Tidligere nestleder i NSO, og både nestleder og leder for Studenttinget på NTNU (og tidligere Høgskolen i Sør-Trøndelag)

Nestleder:
Felipe Fawcett Garcia
Tidligere fulltid som internasjonalt ansvarlig ved Studenttinget på NTNU. Har òg vært medlem av NSOs internasjonale komité.

Fag- og forskningspolitisk ansvarlig: Christina Eide
Har sittet i Norges speiderforbund sitt sentralstyre. Har òg vært student-parlamentsrepresentant i to perioder og har sittet tre år i sitt lokale fagutvalg — ett og et halvt år av disse som leder.

Fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig:
Julie Størholdt Iversen
Tidligere studentrepresentant i OsloMet sitt styre og medlem av NSOs prinsipprogramkomité. Har også vært medlem av NSOs læringsmiljøpolitiske komité.

Velferd- og likestillingspolitisk ansvarlig: Fam Karine Heer Aas
Inntar stillingen for andre år på rad. Har òg sittet i arbeidsutvalget i Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Internasjonalt Ansvarlig:
Stian Skarheim Magelssen
Tidligere sittet fulltid i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen som internasjonalt ansvarlig og informasjonsansvarlig.

— Jeg har jo vært her et år alt, så det er vante korridorer, sier Marte Øien.

Hun er ferdig med første uka som ny leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO).

— Men det er et helt nytt arbeidsutvalg, og det er veldig hyggelig å bli kjent med de nye menneskene man skal jobbe med.

Det var noen intense uker med valgkamp i vår. Fem studenter kjempet om ledervervet, Øien ble ikke valgt før i fjerde valgrunde.

Nå er hun Norges mektigste student.

«Same same, but different»

Øien er riktignok ikke ny til NSO. I fjor var hun nestleder, og nå tar hun over etter Håkon Randgaard Mikalsen.

— Hvordan tror du overgangen blir fra nestleder til leder?

— Det er vanskelig i si ennå. Arbeidshverdagen blir nok noe annerledes, men selvfølgelig også en del likhetstrekk. Jeg føler jeg er godt forberedt.

Jeg ser frem til å sette meg tilbake på skolebenken igjen neste sommer, det kan jeg si. Men først og fremst gleder jeg meg til året som kommer.

Marte Øien

Til neste år fyller NSO ti år. Øien sier de ikke må glemme at dette fremdeles er en ung organisasjon.

Hun sier hun vil være en leder som samler organisasjonen.

— Jeg tror vi kan nyttiggjøre oss av å samle organisasjonen i større grad enn det vi har gjort frem til nå. Vi bør bruke de ressursene, kompetansen og menneskene vi har i organisasjonen på en langt bedre måte, til det beste for studentene, sier hun.

— Du har jo vært involvert i studentpolitikken ganske lenge nå. Hvor begynte det hele?

— Det starta på det som tidligere var Høgskolen i Sør-Trøndelag, nå en del av NTNU, forklarer Øien.

Som student opplevde hun flere ting hun reagerte på — eksamensklager som aldri kom, overbooking av undervisningsrom, dårlige forelesere.

Hun tenkte det ikke kunne være sånn, hun måtte gjøre noe med problemene.

— Så jeg begynte i en 20-prosentstilling innen fag og forskning. Deretter ble jeg nestleder på Høgskolen i Sør-Trøndelag. Jeg fortsatte som nestleder under fusjonen med NTNU, før jeg ble leder på NTNU.

Stort ansvar

Så bar veien videre til NSO, først som nestleder, så leder, der òg.

— Hva med studiene da?

— De har blitt satt litt på vent, kan man trygt si, sier Øien med et smil.

Øien sier det hviler et stort ansvar på lederstillingen i NSO. Hun ser frem til å sette seg på skolebenken igjen til neste år, men gleder seg først og fremst til året som kommer. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Det er statsvitenskap hun studerer, men på spørsmålet om hun har fullført noen grad ennå, rister hun på hodet.

— Jeg har forsøkt å ta litt studiepoeng her og der, men de må jo selvfølgelig vike for jobben. Tar du på deg et tillitsverv i arbeidsutvalget i NSO, må det gå i første rekke.

— Av og til har nok ambisjonsnivået vært høyere enn det som er mulig å gjennomføre, legger hun til.

— Så dette er andre året her i NSO. Kjenner du ikke på behovet for voksenlivet snart?

Øien humrer.

— Jeg er ikke helt enig i at det her ikke er voksenlivet. Det krever veldig mye å sitte på disse kontorene her, det er et stort ansvar man kjenner på. Man skal levere på deadline hele tiden, enten det er intervjuer, høringssvar, debatter, eller sakspapirer. Samtidig skjønner jeg litt hva du mener også.

Sånn som ordningen er i dag, må studentene jobbe såpass mye ved siden av studiene at det går utover den faglige prestasjon deres.

Marte Øien

Hun blir stille litt.

— Jeg ser frem til å sette meg tilbake på skolebenken igjen neste sommer, det kan jeg si. Men først og fremst gleder jeg meg til året som kommer.

Kjemper for heltidsstudentene

Flere saker rundt studietilværelsen har fått oppmerksomhet det siste året. En av dem er SHoT-undersøkelsen 2018.

Her kom det frem at 1 av 4 studenter sliter med psykiske plager. Flere studenter føler seg også mer ensomme.

— Får studentene i dag nok hjelp og støtte når det kommer til deres psykiske helse?

— Nei, det tror jeg absolutt ikke.

Hun legger til at NSO ønsker en levekårsundersøkelse, slik at de i større grad kan kartlegge årsakene.

— Vi trenger først og fremst å vite hvorfor studenter scorer så dårlig på psykisk helse, slik at vi kan sette i gang effektive tiltak, sier Øien, og fortsetter.

— Til nå har vi jobbet mye med å bedre tilgangen til psykologer for studenter, men tilgangen til psykolog endrer jo ikke hvor mange som får alvorlige psykiske symptomplager. Vi trenger å finne de proaktive tiltakene vi kan sette i gang slik at så mange ikke har behov for å gå til psykolog.

Øien har lenge vært involvert i studentpolitikken, men har forsøkt å ta litt studiepoeng her og der i tillegg. Noen endelig grad har hun riktignok ikke nådd ennå. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Du har også snakket om å gjøre det mulig å være heltidsstudent. Hva legger du i det?

— Sånn som ordningen er i dag, må studentene jobbe såpass mye ved siden av studiene at det går utover den faglige prestasjon deres, understreker Øien.

Hun legger til at den gjennomsnittlige studenten studerer omlag 34 timer i uka, og jobber deltid i 12 timer.

Jeg har forsøkt å ta litt studiepoeng her og der, men de må jo selvfølgelig vike for jobben. Tar du på deg et tillitsverv i arbeidsutvalget i NSO, må det gå i første rekke.

Marte Øien

— Det er ni timer mer enn det arbeidsmiljøloven sier er en vanlig arbeidsuke i fulltidsjobb. Og i tillegg viser en tidligere undersøkelse fra SSB at i det øyeblikket du jobber mer enn ti timer i uka deltid, går det markant utover den faglige prestasjonen.

70 prosent av alle studenter oppgir at de er nødt til å jobbe deltid ved siden av studiene.

— Det handler ikke nødvendigvis om at studenter ikke skal jobbe deltid i det hele tatt, men at man ikke skal jobbe mer enn man føler er greit selv for å klare å følge med på det faglige, sier hun, og fortsetter:

— For er du først og fremst student, det er å fullføre studiene din primære jobb, ikke å være deltidsansatt.

Sommerplanene

— Hva er det viktigste for deg å ta tak i fremover?

— Det er en lang liste. Studentøkonomien er veldig, veldig viktig.

Øien mener òg det er høyst på tide med en ny levekårsundersøkelse.

— Det mener vi er helt nødvendig for å se utviklingen over tid på hvordan det egentlig står til med studentene. Nå er det ni år siden forrige undersøkelse i 2010, så det er på høy tid.

Videre skal de jobbe med to stortingsmeldinger — mobilitet og arbeidslivsrelevans og praksis — samt omfattende revideringer av UH-loven.

Gjennomsnittstudenten jobber ni timer mer enn det arbeidsmiljøloven sier er en vanlig arbeidsuke i fulltidsjobb, sier Øien. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Hva er planene for sommeren da?

— Det er mye som skjer, understreker hun.

Opptakstallene til høyere utdanning kommer i midten av juli, de skal slippe studentboligudersøkelsen, og så må de forberede seg til Arendalsuka.

— Vi skal også arrangere et avspark i begynnelsen av august, som kicker off hele sesongen for studentpolitikken. Det er mer enn nok som skjer i sommer også.

— Så det blir ingen ferie?

— Joda, hele arbeidsutvalget her skal ha ferie — én uke, vel å merke. Så får vi se, ringer telefonen får jeg komme tilbake til kontoret, avslutter Øien.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS