Økonomisk rot på Samfundet i Oslo, formannen trekker seg

Det er avdekket økonomiske uregelmessigheter ved Studentersamfundet i Oslo. Onsdag trakk formann Markus Knutsen seg på grunn av «konflikt og personangrep».

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter det Khrono kjenner til var det trussel om et omfattende mistillitsforslag som fikk formann Markus Knutsen til å trekke seg onsdag. I uttalelsen han sendte ut samme dag heter det at:

«I den senere tid har uenighet blitt til konflikt og personangrep, noe som er destruktivt for organisasjonen vår i den tiden vi er inne i nå. Det er fremkommet påstander rundt min person som jeg avviser på det sterkeste.  Likevel velger jeg nå, for organisasjonens beste, å stille min plass til disposisjon», skriver formann Knutsen. 

Reagerer på lederstil

Knutsen skriver ingenting om hvilke påstander rundt hans person som han avviser på det sterkeste. Hovedankepunktene mot den 23 år gamle BI-kandidaten som nå har sittet som leder av DNS så langt i år skal etter det Khrono har grunn til å tro handle om manglende økonomistyring, dårlig organisasjonspraksis og organisasjonskultur. Særlig skal mange jenter har reagert på lederstilen hans og hvordan han jobber med folk rundt seg.

Les også: Hele Knutsens uttalelse her

Det er fremkommet påstander rundt min person som jeg avviser på det sterkeste.  Likevel velger jeg nå, for organisasjonens beste, å stille min plass til disposisjon.

Markus Knutsen

Styrehonorar og bedriftskort

Studentersamfundet skal ha høstens første medlemsmøte førstkommende lørdag. I innkallingen  som ble sendt ut tidligere denne uka står «Økonomisk orientering // Økonomiske uregelmessigheter» oppført som sak nummer 2. Manglende kvitteringer for bruk av bedriftskort, «debet-kortet» til Samfundet og uregelmessige utbetalinger av styrehonorar er noen av sakene som trekkes fram.

Det er Formand og Vice-Formand som etter reglene får utbetalt styrehonorar. DNS har budsjettert med 235.294 kroner i styrehonorar for 2016. Penger som Velferdstinget bevilger.

Ny daglig leder avdekker

Desisjonen, det som tilsvarer kontrollkomiteen, ønsker ifølge sakspapirene å få avklart den økonomiske situasjonen ved Studentersamfundet. 

Ifølge papirene er det ny daglig leder, Linn Cecilie Andresen, i Det Norske Studentersamfund (DNS) og Chateau Neuf AS, som tiltrådte stillingen 1.august, som har avdekket uregelmessighetene i økonomien. Hun har derfor varslet Desisjonen. Ifølge lovene i Samfundet skal Desisjonen varsles når det foreligger «alvorlige feil av økonomisk art». 

Ifølge en redegjørelse som den nye daglige lederen har sendt ut til Studentersamfundets medlemmer har «Formanden vært fraværende» og «økonomiansvarlig i DNS har jeg dessverre ikke hørt noe fra». 

Regnskapsfører har gjort den nye daglige lederen oppmerksom på at det er rundt  70 åpne poster i regnskapet som mangler bilag siden mai i år.  Hvor mye penger det samlet er snakk om er foreløpig ikke klart.

Les også: Daglig leders redegjørelse

Dårlig likviditet

Daglig leder er også bekymret over likviditeten. « Pt. er den såvidt vi kan se lavere enn likviditetsbudsjettet. Jeg vil dog presisere at jeg ikke har noen fullstendig oversikt over utestående eller historikken til DNS sin økonomi», skriver nytiltrådt daglig leder, Linn Cevilie Andresen. 

Universitas har tidligere omtalt saken, både om de økonomiske uregelmessighetene og at formannen trekker seg.

Til studentavisen onsdag sier Markus Knutsen at han vil representere styret på medlemsmøtet førstkommende lørdag og svare på spørsmålene fra medlemmene.

Gå fint for seg

— Jeg forventer at det går fint for seg. Vi skal gi svar på spørsmålene, og gjennomgå de åpne postene som mangler kvittering, sier Knutsen.

Mer vil han ifølge Universitas ikke informere om.

— Det er unaturlig å svare medier før vi svarer medlemmene våre på medlemsmøtet, sier han.

Så sent som 1.juni i år, da den nye daglige lederen ble presentert i Khrono, sa formann Markus Knutsen at økonomien var under kontroll.

Resultat i pluss

Ifølge Knutsen har første kvartal 2016 levert positivt for første gang på åtte år.

— I tillegg ser prognosene for andre kvartal ut til å gi pluss, april gikk i pluss og det ser det ut til at mai gjør også, sa han til Khrono.

Chateau Neuf AS drifter studenthuset ved samme navn på Majorstuen, er heleid av Det Norske Studentersamfund (DNS) og står for store deler av omsetningen på huset. Knutsen forklarte overskuddet med at selskapet har redusert det høye nivået på faste kostnader, hatt flere arrangementer i første halvår, og en økning i antall bookinger.

Lang konflikt

Konfliktene internt på huset og i styret har pågått en stund under Knutsens ledelse. I april i år trakk to andre styremedlemmer seg fra vervene sine, blant annet daværende økonomiansvarlig. 

Medlemsmøtet der den økonomiske situasjonen skal gjennomgås vil avvikles førstkommende lørdag.

Dagens Næringsliv hadde onsdag et dobbeltsidig oppslag med overskriften «Snuoperasjon for et kriserammet studenthus», med intervju med Markus Knutsen. På sin offisielle facebookprofil onsdag har den avgått formann Markus Knutsen postet at:

«Så gøy at DN tar seg tid til å skrive om arbeidet som er gjort! Er veldig takknemlig for muligheten til å ha ledet snuoperasjonen på Chateau Neuf og ønsker Linn Cecilie Andresen alt det beste i sin nye jobb som Daglig Leder. Nå går veien mot nye utfordringer, spent på hva det blir… ».

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS