korona

Marerittdøgn for norske utenlandsstudenter — Annas husleie skjøt i været over natta

Dagens kronekollaps har kastet norske studenter i utlandet inn i en svært presset økonomisk situasjon. Nå ber ANSA om en egen krisepakke for norske utenlandsstudenter.

Anna Handal Hellesnes er student i Edinburgh og husleien hennes skjøt i været da kronekurset stupte torsdag morgen.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra onsdag til torsdag kollapset kronekursen slik at dollaren og euroen aldri har vært dyrere. Det har utvilsomt fått konsekvenser for norske studenter som studerer i utlandet.

— Vi har sittet på mottakende ende av fortvilte e-poster i hele dag. Vi har folk som skriver at husleien deres har økt med flere tusen kroner over natten og andre som sier de er i underskudd etter å ha betalt husleie, og det er før de har handlet mat, sier ANSA-president Hanna Flood til Khrono. Hun legger til:

— Jeg får skikkelig vondt i magen.

Leder i utenlandsstudentenes interesseorganisasjon ANSA, Hanna Flood.

Tiltak for norske studenter

I dag vedtok Stortinget at studenter skal få økonomisk hjelp fra Lånekassen, dersom de blir permittert fra sine deltidsjobber.

Helt konkret står det i vedtaket at regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av koronaepidemien så snart som mulig.

Men hva med norske studenter i utlandet som lever på lån og stipend fra Lånekassen i norske kroner?

Kraftig kronesvekkelse

Da Norge våknet torsdag lå dollaren på i underkant av 12 norske kroner, mens en euro passerte 13 kroner. Kronesvekkelsen man var vitne til i morgentimene er den kraftigste siden kronekursen ble flytende i 1992, skriver NRK.

Norges Bank gikk tidlig ut og sa at de vurderte å ta grep ved å gå inn å kjøpe opp norske kroner for å bidra til å øke kursen igjen. Det fikk umiddelbart en effekt og man så et lite byks i kursen.

Jeg får skikkelig vondt i magen.

Hanna Flood, ANSA-president

I skrivende stund må man ut med 11,22 kroner for en dollar og 12,13 kroner for en euro.m

Husleia økte over natta

Anna Handal Hellesnes bor og studerer i Edinburgh i Skottland. Hun har kommet seg hjem til Norge på grunn av koronapandemien, men er en av utenlandsstudentene som er kraftig rammet av den svake kronekursen.

Et britisk pund koster nå over 13 norske kroner.

Hellesnes priser seg lykkelig over at hun betalte husleien i tide før det virkelige stupet inntraff torsdag morgen.

— Sjekket opp nå og sammenlignet med hva jeg betalte sist har det økt med litt over 1000 norske kroner, sier Hellesnes til Khrono. Hun legger til:

— Men i tillegg er det jo en økning i levekostnader, som mat og strøm, som påvirker økonomien en del.

Hun sier at hun og hennes tre andre norske romkamerater i Edinburgh har slitt med kronekursen lenge og at de ofte sitter og omtrent spekulerer i når det er det beste tidspunktet for å betale husleie og skolepenger.

I tillegg spøker det for sommerjobb-muligheter for Hellesnes nå på grunn av koronapandemien. Hun sier hun har vært avhengig av å spare seg opp midler for å få hjulene til å gå rundt.

— Jeg er ganske stresset for at jeg ikke skal få meg jobb. Heldigvis har jeg fortsatt sparepenger fra konfirmasjonen, men det er jo penger jeg helst vil kunne spare til for eksempel bolig, sier Hellesnes.

Hun håper nå at det vil komme en løsning for norske studenter både hjemme og utenlands.

Dobbel negativ for utenlandsstudentene

I Stortingsvedtaket ble det sagt at man skulle få på plass en midlertidig ordning for studenter som opplever inntektstap.

ANSA-presidenten lurer på om dette også gjelder studenter i utlandet som nå rutter med betraktelig mindre etter at kronekursen er blitt svært svekket.

Flood mener det er ekstra prekært for studentene i utlandet.

— Mange har jo belaget seg på å komme hjem til Norge for å jobbe og spare penger. Men nå er jo det for mange umulig på grunn av koronakrisen. Og så har du svekkelsen av kronekursen på toppen av det hele. Så de opplever både økte utgifter og inntektsbortfall, sier Flood.

Ber om tiltak i brev

Ifølge Flood meldte studenter i Storbritannia allerede i oktober 2019 at de var avhengige av kredittkort for å få hjulene til å gå rundt. Nå mener hun situasjonen er langt mer kritisk.

Derfor sender nå ANSA et brev til forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og ber om at det settes inn tiltak for de rundt 25 000 norske studentene som enten tar deler eller hele utdanningen i utlandet, slik at de ikke er nødt til å avbryte studiene sine.

I brevet ber de om at:

  • Studiestøtten umiddelbart enten: a) valutajusteres med virkning fra 1. februar 2020 – 1. august 2020, også for studenter i de nordiske landene b) blir økt med utbetalinger fra Lånekassen tilsvarende 2G med virkning 1. februar 2020 – 1. august 2020
  • At norske studenter i utlandet får mulighet til å søke dagpenger, eller på annen måte blir kompensert for tapt inntekt fra feriearbeid
Powered by Labrador CMS