Antallet hjemmeboende studenter doblet

Antall hjemmeboende blant Akershus-studentene har økt kraftig. I 2011/12 var 25 prosent av Akershus-studentene som studerte i Oslo hjemmeboere. For ti år siden lå hjemmeboerandelen på 14,6 prosent.

Publisert Oppdatert

Regjeringen har bevilget 350 millioner kroner til nye studentboliger på landsbasis i år, men de 278 nye boligene som skal bygges i Oslo og Akershus monner lite for de mange studentene fra Akershus som fortsatt bor på gutte- eller jenterommet hjemme.

Sparer boutgifter

Nesten 10.000 studenter fra Akershus studerer i Oslo, og av disse bor 2500 fortsatt hjemme i Follo, Øvre og Nedre Romerike, Asker og Bærum. For ti år siden var det annerledes. Tallet har økt jevnt og trutt de siste ti årene.

— Rundt de store byene velger så mange som mulig å bo hjemme for å spare boligutgifter. Når 65 prosent av studiestøtten går til bolig blir det viktig for mange å kutte boutgiftene for å slippe å jobbe ved siden av studiene, sier nestleder André Almås Christiansen i Norsk Studentorganisasjon (NSO).

Holder ikke tritt

NSO krever fortgang i bygging av studentboliger både i Oslo og andre steder.

— Det sier seg selv at antallet nye boliger i Oslo ikke er i nærheten av å holde tritt med økningen studenttallet, sier Almås Christiansen.

Overraskende økning

Lånekassen har ingen god forklaring på hvorfor økningen i antall hjemmeboere i Akershus har vært så stor de siste ti årene.

— Andelen er naturlig nok høy i Akershus fordi studenter der har mange studietilbud i nærheten og derfor anledning til å bo hjemme mens de studerer. Men at det har vært  en såpass stor økning i antall hjemmeboere blant Akershus-studenter som studerer i Oslo de siste ti årene er overraskende også for oss, sier kommunikasjonsrådgiver Christin Dammen i Lånekassen.

Lettere for Oslo-studentene

Mens Akershus-studentene sliter med å få seg bolig i Oslo,  er det lettere for studenter fra Oslo å skaffe seg egen bolig i hovedstaden. Ifølge Lånekassens oversikt bor 11 prosent av studentene fra Oslo som studerer i byen fortsatt hjemme, og det er omtrent samme andel som for ti år siden.

Selv om  10.000 fra Akershus studerer i Oslo, er det omtrent like mange fra dette fylket som studerer ved universiteter og høyskoler i andre deler av landet. Av disse bor naturlig nok ikke så mange hjemme. Beregnet ut fra den totale studentmassen hjemmehørende i Akershus, blir andelen hjemmeboere derfor 13 prosent for 2011/12.

Krever 20 prosents dekning

NSOs studentboligundersøkelse fra 2012 viser at i Oslo og Akershus finnes det nok studentboliger til 13,5 prosent av studentene, eller omtrent det samme som på landsbasis. NSO krever at dekningen kommer opp i 20 prosent.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS