Til minne

Magne Haakstad (1942-2024)

Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at Magne Haakstad er gått bort.

Portrett av Magne Haakstad
Magne Haakstad døde 25. september, 82 år gammel.

Han var født i Lofoten, og etter endt utdanning i Oslo valgte han å flytte tilbake til Nordland og Bodø hvor han ble en viktig pådriver for høyere utdanning og forskning i landsdelen. Magne var en av de første som ble ansatt ved Nordland distriktshøgskole ved oppstarten i august 1971. Han ble engasjert som lektor og underviste i oseanografi, matematikk og fysikk. I tillegg fikk han det viktige oppdraget med å planlegge og utvikle studietilbud innenfor fiskerifag. Som oseanograf var hans kompetanse ettertraktet og han bidro i utviklinga av kursene «Fiskerinæringens struktur», «Fiskeriteknologi» og Marin økologi». Han påtok seg også administrative oppgaver og ansvar allerede tidlig i karrieren.

De første årene var økonomisk administrative studier og fiskerifag og samfunnsfag viktige søyler i utbyggingen av Nordland distriktshøgskole. Magne hadde hovedansvar for utviklingen av fiskerifagstudiet. Med seg i dette utviklingsarbeidet hadde han han marinbiolog Thor Heyerdal jr. og etter hvert limnolog Nils Gullestad. I denne gruppen oppsto tanken om å satse på akvakultur, som den gang var en helt ny næring i Norge.

Magne var undervisningsleder ved fiskerifaglig avdeling fra 1977-78, og i perioden 1979-1985 var han valgt rektor ved Nordland distriktshøgskole. I hans rektorperiode kom ideen om etableringen av siviløkonomutdanning opp. Denne ideen ble modnet gjennom flere faser med utredningsarbeid og politiske prosesser. Magne styrte denne aktiviteten fra sitt rektorkontor. Hans innsats i denne perioden ble av stor betydning for sluttresultatet. Suksessen med etableringen av siviløkonomutdanningen ble en viktig grunnstein på veien mot Nord universitet.

Da siviløkonomutdanningen skulle starte opp i 1985 ble det behov for å etablere et  eget sekretariat for å få dette til. På grunn av den store innsatsen Magne hadde lagt ned i forberedelsene til vedtak om etablering av siviløkonomutdanningen var det naturlig at han fikk denne oppgaven. Dette var en vanskelig oppgave med mange krevende tema, og i perioden 1985-1987 var han sekretariatsleder ved Siviløkonomutdanningen i Bodø. Magne hadde dermed et viktig ansvar for hele institusjonens utvikling i en periode hvor grunnmuren for universitetsprosjektet ble lagt.

Han var opptatt av at høyere utdanning og forskning skulle samhandle godt med samfunns- og næringsliv. Samtidig var det aldri tvil om at hans hjerte hele tiden var i naturfagene, og han var blant annet pådriver for at man fikk kjøpt inn forskningsfartøy.

I desember 1987 fikk Magne opprykk til stilling som Høgskoledosent. I begrunnelsen fra komiteen som vurderte han, står det: «Man må imidlertid imponeres over hvor godt han har klart å følge med i den relevante litteratur. Vi mener at dette lover godt for hans fortsatte vitenskapelige arbeide, når han nå forhåpentligvis får høve til å benytte mer av sin tid til dette».

I årene med oppbygging av doktorgradsutdanninger og etableringen av universitetet var Magne en viktig mentor og samtalepartner som bidro med sin lange erfaring med oppbygging av, og store hjerte for, forskning og høyere utdanning. I 2011 mottok han Kongens fortjenestemedalje for sitt omfattende virke og ekstraordinære innsats.

Til tross for hans langvarige sykdom opplevde vi at han alltid engasjerte seg i universitets utvikling. Kollegaer og tidligere studenter minnes Magne med stor respekt og beskriver han som en kunnskapsrik og klok person med autoritet både innad og på den nasjonale arenaen. Han var en pioner for høyere utdanning og forskning i Nordland.

Våre tanker går til Ida og hans familie. Vi minnes Magne Haakstad i respekt og takknemlighet, og lyser fred over hans minne.

Hanne Solheim Hansen, rektor Nord universitet

Kollegaer og tidligere kollegaer

Powered by Labrador CMS