planlegger tur rundt nordpolen

Lothepus har kjøpt forskningsskip fra UiT

TV-kjendisen fra Hardanger vil ta «Johan Ruud» rundt Nordpolen i sommer. Dersom koronasituasjonen tillater det, vel å merke.

Rogdo trebåtforening, med Leif Einar Lothe i spissen, har kjøpt dette forksningsskipet fra UiT - Norges arktiske universitet. Til sommeren kan det bli tur rundt Nordpolen for det solide stålskipet. Bildet brukes med tillatelse fra NRK. Foto: Edmund Grønmo (NRK)
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før helgen kunne iTromsø melde at realitykjendis Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus, har kjøpt UiTs gamle forskningsfartøy «Johan Ruud» for 2,4 millioner kroner.

2,4 millioner kroner

Sjef ved seksjon for fartøy og tekniske tjenester på UiT – Norges arktiske universitet, Johnny Johansen, forteller til avisen at forksningsskipet ble solgt etter en budrunde.

Jeg skal overta båten 2. april, men jeg vet ikke om det går. Først må jeg komme meg til Tromsø, men jeg blir jo hindret av søringkarantenen.

Lothepus

Lothepus er kjent som en gladlaks. Foto: Flickr.com/Nordiske Mediedager

— Den ble solgt til høystbydende for 2,4 millioner kroner etter en åpen budrunde, etter at båten ble lagt ut for salg gjennom en megler før jul. Vi er fornøyd med prisen. Selv om båten er i god stand er det en gammel båt med begrenset bruksområde, sier Johansen.

Det var både norske og utenlandske interessenter som så på båten med tanke på kjøp. Johansen er overrasket over at det ikke var større interesse innenfor reiselivet.

– Selv om det er et forskningsfartøy godt oppe i årene, hadde vi forventet at charter- og turistmarkedet viste større interesse, sier Johansen.

Ekspedisjon rundt Nordpolen

Nå er altså skipet blitt Rogdo Trebåtforenings eiendom, et firma der Lothepus er styreleder.

«Johan Ruud» har helt inntil nylig vært i vitenskapelig tjeneste for UiT, men nå går det altså mot nye utfordringer for forskningssipet.

Lothepus har store planer om å gjennomføre en skikkelig langtur, rundt Nordpolen og forbi både Nordøst- og Nordvestpassasjen. I fjor sa Fjorden Cowboys-kjendisen at budsjettet for turen ligger på rundt 15 millioner kroner.

— Jeg skal overta båten 2. april, men jeg vet ikke om det går. Først må jeg komme meg til Tromsø, men jeg blir jo hindret av søringkarantenen. Kanskje kjører jeg bil nordover. Jeg får se hvordan jeg får det til. Planen er å seile fire måneder i løpet av sommeren, men vi får se om det blir utsatt på grunn av koronareglene i Russland og Canada, sier Lothepus til iTromsø.

Han beskriver «Johan Ruud» som en båt i tipp topp-stand, og han er ikke uten sjøerfaring.

– Jeg har lett etter båt i ett år og «Johan Ruud» er i veldig god stand.

Powered by Labrador CMS