Det vil være bedre både for studentene og Lillestrøm by om høgskolen lå i sentrum heller enn som her, på Kjeller, mener ordfører i Skedsmo som nå jobber med å tilby attraktiv lokalisering for HiOA i Lillestrøm. Foto: HiOA

HiOA planlegger å flytte fra Kjeller til Lillestrøm

HiOA-ledelsen ønsker å flytte campus Kjeller til Lillestrøm sentrum. Skedsmos ordfører er begeistret og vil legge til rette for flytting.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da ledelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) møtte stortingsrepresentantene fra Oslo og Akershus nylig, sa rektor Kari Toverud Jensen klart fra om at HiOA ønsker å flytte hele studiested Kjeller til Lillestrøm. Begrunnelsen er først og fremst transport -  at det ville vært en stor fordel for den framtidige utviklingen av høgskolen om campus kom nærmere transportknutepunktet Lillestrøm.

— Høgskolen er nå i kontakt med Skedsmo kommune, med sikte på å finne alternative lokaler for den virksomheten vi dag har på Kjeller, sa hun ifølge hioa.no.

Tidlig sonderingsfase

Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø (bildet under) bekrefter flytteplanene overfor Khrono. 

Når vi har mer kunnskap om hva dette kan bli til, vil vi selvsagt ha en åpen og involverende prosess med både ansatte og studenter. 

Ann Elisabeth Wedø

— Vi er i en svært tidlig sonderingsfase om hvilke muligheter som finnes for en framtidig lokalisering i Lillestrøm, sier Wedø. 

— Hvorfor ønsker høgskolen å flytte fra Kjeller til Lillestrøm?

— Vi har en svært god dialog med Skedsmo kommune som er aktive pådrivere med å legge forholdene til rette for en attraktiv campus i kommunen og som ønsker å utvikle Lillestrøm til en levende studentby. Det er en region i sterk vekst, med store kompetansebehov. Skedsmo kommune som vertskommune for campusen på Kjeller, og de øvrige kommunene i Øvre og Nedre Romerike, er viktige samarbeidspartnere for oss. Vi kan dekke en stor del av behovet de har i å utdanne kvalifisert arbeidskraft, mens de er viktige for oss for å få til en tett samhandling med praksisfeltene innen mange områder. Campusen på Kjeller har svært begrensede utvidelsesmuligheter, og en lokalisering av en ny campus i Lillestrøm tett opp til jernbane og øvrig infrastruktur er vesentlige momenter å ta med seg, svarer Wedø. 

— Hva har de ansatte på Kjeller - og i Pilestredet - fått vite om mulig flytting?

— Som sagt er vi i tidlige sonderinger med Skedsmo kommune. Styret har bedt om en sak der vi utreder hvilke muligheter som finnes, og det er vi i startfasen med. Når vi har mer kunnskap om hva dette kan bli til, vil vi selvsagt ha en åpen og involverende prosess med både ansatte og studenter, sier Wedø.

Vernepleierne til Oslo?

Khrono er gjort kjent med at det har vært informert på enkelte personalmøter ved HiOA om at flyttingen av campus skal skje i løpet av fem år. 

— Det snakkes også om at vernepleierutdanningen, både heltids- og deltidsutdanningen, som i dag holder til på Kjeller, skal flyttes til Pilestredet i Oslo så snart som mulig? 

— Jeg kan bekrefte at dette er et ønske fra instituttet, svarer Wedø.

— Høgskolen har leiekontrakt på Kjeller fram til 2023. Hva vil det eventuelt koste å komme seg ut av denne kontrakten?

— Vi forholder oss til den leiekontrakten vi har. Foreløpig er dette ikke en aktuell problemstilling, og erfaringsmessig tar det også tid å få landet slike prosjekter. Jeg er trygg på at vi finner gode løsninger dersom det blir aktuelt, sier høgskoledirektøren. Etter det Khrono kjenner til betaler HiOA en noe høyere leiepris per kvadratmeter på Kjeller enn det de har inngått kontrakt om både i lokalene til Forskningsrådet og Riksrevisjonen i Oslo.

Glad ordfører

Ordfører Ole Jacob Flæten i Skedsmo kommune er glad for at HiOA nå åpent går ut og sier at høgskolen ønsker å flytte fra Kjeller til Lillestrøm.

— Vi synes det er en veldig god tanke og vil gjøre alt vi kan for å legge til rette for at høgskolen kan komme på plass i Lillestrøm sentrum, sier han.

Flæten har stor forståelse for at høgskolen ønsker å være nærmere transportknutepunktet Lillestrøm.

— Det ville være en fordel for høgskolen, og fra vår side vil det bety mye for byutviklingen i Lillestrøm å få studentene dit. Høgskolen er veldig viktig for Skedsmo kommune, og vi tror at den vil bli mer attraktiv for studentene hvis den lokaliseres i Lillestrøm sentrum, sier han.

Flæten sier at kommunen er i god dialog med høgskolen om saken. Han er selv styreleder i Kunnskapsbyen Lillestrøm, der høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø er styremedlem.

Attraktivt på Kjeller

Kunnskapsbyen Lillestrøm består av mer enn 120 medlemsbedrifter som samarbeider om næringsutvikling og en kunnskapsdrevet byutvikling i Lillestrøm.

— Vi har tette bånd til høgskolen også på andre måter, blant annet som leverandør av praksisplasser, sier Flæten.

Ordfører Flæten mener imidlertid at bygget i Kunnskapsveien på Kjeller, der høgskolen har holdt til i ti år, er såpass attraktivt at mange bedrifter og virksomheter vil ønske å flytte inn der. Av den grunn tror han heller ikke at en flytting av høgskolen vil være negativt for Kjeller.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS