Alles kamp mot alle på landsmøtet i NSO
Studentvalg. Valgkomiteen i NSO har kommet med sin innstilling, men flere av dem som er vraket av komiteen opprettholder kandidaturene sine likevel. 2011 var sist gang resultatet ble som valgkomitéens innstilling.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Interessert i studentpolitikk? Se alle saker fra landsmøtet i Norsk studentorganisasjon på khrono.no/nso
Mandag ble det klart at valgkomitéen i Norsk studentorganisasjon (NSO) foretrekker Håkon Randgaard Mikalsen til jobben som leder for organisasjonen det neste året.
Les også intervju med Mikalsen: — Vi må studere mer, på kortere tid, under dårligere forutsetninger
Opprinnelig var det fire kandidater til ledervervet: Ida Austgulen, Kai Steffen Østensen og Marte Øien. De to førstnevnte har bestemt seg for å opprettholde kandidaturene sine, og utfordre Mikalsen.
Tre om ledervervet
Mitt fortrinn er at jeg vet hvilke strenger man skal spille på, fra dag én.
Ida Austgulen
Austgulen viser til at valgkomitéen nå har gjort en vurdering basert på retningen komitéen mener NSO skal ta videre, og at det nå er opp til landsmøtet å avgjøre dette på lørdag.
— Men hvorfor skal landsmøtet velge deg fremfor Mikalsen?
— Fordi jeg kjenner organisasjonen fra mange sider. Politisk sett er kandidatene ganske like. Vi er enige om målet, men litt uenige om veien dit. Mitt fortrinn er at jeg vet hvilke strenger man skal spille på, fra dag én.
Kai Steffen Østensen bekreftet umiddelbart mandag at han vil opprettholde kandidaturet sitt.
— Hva er planen frem mot lørdag?
— Valgkomitéen har landet en innstilling, jeg har fått begrunnelsen for den og det handler om at valgkomitéen er uenige i min prioritering for arbeidet i arbeidsutvalget det neste året, forklarer Østensen.
Han la tirsdag ettermiddag ut en tekst på Facebook om nettopp dette, der han gjengir valgkomitéens begrunnelse og blant annet fremhever bedre samarbeid mellom organisasjonen sentralt og medlemslagene som en av sine viktigste ambisjoner.
Jeg mener jeg er en kandidat som har den politiske bredden som egner seg for ledervervet.
Kai Steffen Østensen
— Jeg mener jeg er en kandidat som har den politiske bredden som egner seg for ledervervet. Jeg skal snakke med delegatene og fortelle dem hva jeg mener er viktig for NSO, og så lytte til hva delegatene mener er viktig, sier han, og legger til at han opplever å ha mye støtte i organisasjonen.
Marte Øien valgte å trekke seg fra ledervervet og stiller til nestleder i stedet.
Kamp på resten også
Fam Karine Heer Aas bekrefter overfor Khrono at hun står løpet ut og «gleder seg masse til vårens vakreste eventyr om bare få dager». Aas stiller til velferds- og likestillingsansvarlig.
William Sæbø har også bekreftet å opprettholde kandidaturet sitt som fag- og forskningspolitisk ansvarlig.
Les intervjuer med samtlige kandidater: To trakk seg fra NSO-valget
Arbeidsutvalget med unntak av leder og nestleder velges i blokk, selv om kandidatene stiller til individuelle verv. Det betyr at selv om Aas utfordrer David Valen Aadland og Sæbø utfordrer Kine Nossen, er det en helhet på fire kandidater som skal velges og dermed ikke gitt hvem som eventuelt ryker ut.
Pleier ikke gå veien
Valgkomitéens innstilling, eller anbefaling til hvordan de mener arbeidsutvalget bør settes sammen, har landsmøtet i NSO for vane å ta til orientering.
I fjor valgte landsmøtet Mats J. Beldo og ikke innstilte Hans Christian Paulsen til leder. Og mens Christine Adriane Svendsrud var innstilt gjenvalgt til internasjonalt ansvarlig og Ane Larsen Mjøen til fag- og læringsmiljøpolitisk ansvarlig, ble heller Jone Trovåg og Ida Austgulen valgt inn i arbeidsutvalget.
Arbeidsutvalget klarte ikke i første runde å konstituere seg selv, da både Trovåg og Anne Helene Bakke ville ha nestledervervet. Landsmøtet måtte da bestemme og valgte Bakke. Trovåg havnet dermed på internasjonalt ansvarlig-vervet som han nå er innstilt gjenvalgt til.
I 2016 hadde valgkomitéen delt innstilling på leder, mellom Marianne Andenæs og Ingrid Moe Albrigtsen. Halvparten fikk viljen sin da Andenæs ble valgt, men til resten av arbeidsutvalget røk innstilte Anne Helene Bakke ut til fordel for Øystein Parelius.
I 2015 ville flertallet i valgkomitéen ha Therese Eia Lerøen som leder, med dissens for Tommy Aarethun. Flertallet fikk viljen sin på leder, men til resten av arbeidsutvalget røk Nina Tollehaug til fordel for Tine Borg.
I 2014 hadde Anders Kvernmo Langset flertallets innstilling, mot mindretallet for Gabrielle Legrand Gjerdset. Langset ble valgt. Til arbeidsutvalget trakk innstilte Marianne Haukland seg etter at hun ble valgt, fordi arbeidsutvalget ikke klarte å konstituere seg: For mange hadde stilt det samme vervet og blitt valgt. Inn kom da istedenfor Kristian Myhre.
Hauklands valg om å trekke seg til organisasjonens felles beste omtalte avtroppende leder Rydje i sin landsmøtetale som noe av det rauseste han hadde sett i studentpolitikken.
I 2013 ble Ola Magnussen Rydje både innstilt og valgt, mot andre kandidater. På øvrige medlemmer røk innstilte Signy Grape til fordel for Jonas Ohlgren Østvik.
I 2012 var Daniel Massie innstilt til leder, men tapte mot Øyvind Berdal. Med unntak av uenighet om hvem som skulle til hvilket verv gikk innstillingen ellers gjennom.
I NSOs to første år etter sammenslåingen av Norsk studentunion og Studentenes Landsforbund gikk valgkomitéens innstilling gjennom. På stiftelsesmøtet i 2010 ble Anne Karine Nymoen både innstilt og valgt, og det samme gjaldt for resten av arbeidsutvalget. I 2011 ble Kim Kantardjiev leder etter samme oppskrift.
Viktigere for nye delegater
Tuva Aune Wettland ledet valgkomitéen i NSO i 2014-2015 og har sittet både i arbeidsutvalget i NSO og lokalt på tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus (nå OsloMet). Hun tror det at valgkomitéenes innstillinger sjelden går gjennom i stor grad handler om flere gode kandidater enn verv.
— Valgkomitéen må ta noen vanskelige valg når de velger å innstille på én kandidat framfor en annen, og bruker da mandatet de er gitt fra landsmøtet til å gjøre en helhetlig vurdering. Delegatene har privilegiet til å stemme på de kandidatene de selv helst vil ha, sier Wettland.
— Men er det noen vits at valgkomitéen gjør dette arbeidet når landsmøtet ikke følger innstillingen?
— Ja, det mener jeg. Valgkomiteen gjør jo en vurdering av om kandidatene egner seg for vervet de stiller til, og selv om innstillingen til arbeidsutvalget ikke går gjennom i sin helhet er det flere innstilte kandidater som blir valgt, svarer hun, og peker på at innstillingen til de øvrige vervene valgkomiteen innstiller på i mye større grad går gjennom.
Wettland tror det er mer hensiktsmessig om landsmøtet går gjennom mandatet til valgkomitéen og ser om det er noe der man vil endre, og eksemplifiserer at valgkomitéen skal tilstrebe geografisk og institusjonell spredning i arbeidsutvalget, selv om landsmøtet ikke nødvendigvis voterer i henhold til dette.
Hun tror innstillingen er viktigere for delegater som har mindre kjennskap til NSO:
— Jeg tror landsmøtedelegatene stemmer i henhold til hvem de kjenner, hvem de får et godt inntrykk av og ut i fra valgkomiteens innstilling. Jo mindre kjennskap man som delegat har til organisasjonen, jo viktigere tror jeg valgkomitéens innstilling er, sier hun.
Opp til landsmøtet
Leder av årets valgkomité, Øystein Parelius, er klar på at komitéens oppgave er å komme med en anbefaling for et helhetlig arbeidsutvalg etter en grundig prosess.
— Vårt mandat er ikke å gjette på hvem som blir valgt. Det er opp til landsmøtet å stemme på dem de mener er best skikket til å lede organisasjonen, sier han.
— Men er det noe poeng i arbeidet dere gjør når landsmøtet likevel ser bort i fra helheten?
— Dét er ikke opp til meg å spekulere i. Det er landsmøtet som har satt vårt mandat gjennom vedtektene, og det er landsmøtet selv som velger sin ledelse. Så jeg ser ikke noen mismatch mellom jobben vi gjør og jobben landsmøtet har satt oss til.
Les også intervjuer med de andre lederkandidatene:
- Ida Austgulen: Flere #metoo-tilfeller er uakseptabelt
- Kai Steffen Østensen: Automatisk begrunnelse trenger ikke være ressurskrevende
- Marte Øien: Vil ha flere og kontinuerlige vurderinger
(Endret 19. april kl. 10:30 opplysninger om valget i 2014.)
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!