Kari Sollien, leder i Akademikerne er glad for signalene om at regjeringen er åpen for må se på bedre lånemuligheter for studenter over 45 år. Foto: Akademikerne
Kari Sollien, leder i Akademikerne er glad for signalene om at regjeringen er åpen for må se på bedre lånemuligheter for studenter over 45 år. Foto: Akademikerne

Akademikerne jubler for at 45 års-lånegrense skal revurderes

Lånekassen. Er du student og ikke blir ferdig med studiene dine før du fyller 45 år blir lånemulighetene dine redusert. Departementet vil se på regelen, og det jubler fagforeningen Akademikerne for.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snittalderen på den norske student er fjerde høyest i Europa - 28 år. Samtidig har Norge en høy andel studenter over 30 år.

Norske myndigheter oppfordrer flere til å ta etter- og videreutdanning innen høyere utdanning. Og andelen studenter over 50 år som søkte utdanning i samordna opptak nå i våres økte med 11 prosent.

Begrensa lånemuligheter

Et problem for mange av de eldre studentene er at lånemulighetene deres i Lånekassen reduseres når de har fylt 45 år.

Ifølge Lånekassen er det fordi studielånet skal være tilbakebetalt før fylte 65 år.

Politisk rådgiver for forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, Kjartan Almenning, fortalte til Khrono denne uka at at regjeringen vil vurdere å heve aldersgrensen for når lånet blir redusert.

Les også: Vil vurdere bedre låneregler for studenter over 45 år

Kari Sollien i Akademikerne sier at signalene fra departementet er som musikk i hennes ører.

— Dagens regelverk har stått på stedet hvil mens samfunnet har endret seg. I dag forventes det at du jobber til du er 70 år og lærer gjennom hele livet, sier Sollien til Khrono og legger til:

— Dette er et veldig godt forslag og noe Akademikerne har etterlyst.

— Må rigges for god etter- og videreutdanning

Sollien legger til at det er viktig at universiteter og høyskoler rigges slik at de kan tilby gode etter og videreutdanningstilbud som arbeidstakere etterspør.

— Norges viktigste ressurs er de ansatte på arbeidsplassene rundt om i landet. Da er det viktig at også godt voksne får anledning til å utdanne seg og få faglig påfyll, sier Sollien.

Akademiker-lederen understreker i tillegg:

— Dersom flere bygger på kompetansen blir det enklere å stå lenger i arbeidslivet. Det er også viktig for fellesskapet fordi flere vil stå lenger i jobb.

Opptatt av at studentene betaler tilbake

— Regjeringen ønsker at det skal bli enklere for voksne å få finansiert utdanning for å gjøre seg mer attraktive i arbeidsmarkedet. Det å heve aldersgrensen for når lånet blir redusert er noe vi vil vurdere i dette arbeidet, sa politisk rådgiver for Iselin Nybø, Almenning.

— Det er viktig for staten å sikre at pengene som lånes ut fra Lånekassen med stor sannsynlighet blir betalt tilbake, sa Almenning, og la til:

— Studenter som blir over 45 år ved avsluttet utdanning får redusert lån, ut fra en antakelse om at disse har færre år i arbeidslivet til å betale tilbake gjelden enn yngre studenter. Det er satt en egen maksimal gjeldsgrense for studielån for studenter over 45 år, slik at gjelden skal være betalt tilbake innen fylte 65 år.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS