lederansettelse
Kvamstø blir ny direktør ved Havforskningsinstituttet
— Det var litt overraskende, sier marin dekan ved UiB, Nils Gunnar Kvamstø (57). I dag ble han ny direktør for Havforskningsinstituttet for en periode på seks år.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nyheten ble sluppet i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.
Nils Gunnar Kvamstø (57) er utnevnt til direktør for Havforskningsinstituttet for en periode på seks år. Perioden kan forlenges én gang. Det var Fiskeribladet som først meldte om nyheten.
Ikke bekreftet
— Gratulerer med jobb! Hva tenker du nå?
— Ja, jeg har egentlig ikke fått dette bekreftet, men ser det jo på nettsidene. Så da må jeg nesten ta det for gitt at jeg har fått jobben. Det var litt overraskende, sier Kvamstø når Khrono tar kontakt etter at nyheten ble offentlig fredag formiddag.
— Hva tenker du nå? Det har jo vært en lang prosess dette…
— Jeg er selvfølgelig utrolig glad for å ha fått tillit hos departementet og i statsråd. Jeg gleder meg fryktelig til å ta fatt på jobben, men tiltredelse er jo ikke før årsskiftet.
— Hva blir viktig for deg som havforskningsdirektør?
— Helt overordnet er det å levere på samfunnsoppdraget til Havforskningsinstituttet, slik de hittil har gjort på en veldig god måte. Vi skal produsere kunnskapsgrunnlaget for politikkutforming om hav og kysten. Noen av utfordringene i dag er et økende press på ressursuttak fra havet. Dette må skje på en bærekraftig måte, slik at også kommende generasjoner har rene og rike hav.
Kvamstø sier han ser dette som en helt sentral oppgave.
— Mange av problemstillingene er veldig brede og krever tverrfaglighet og samarbeid. Et blir viktig for meg å utvikle gode relasjoner i regionen, nasjonalt og internasjonalt.
— Hvordan vil de ansatte oppleve det å ha deg som sjef?
— Jeg håper de vil merke det på en god måte.
Sentral bidragsyter
Sittende direktør Sissel Rogne søkte om en periode til, men etter to utlysingsrunder måtte hun se seg slått av Kvamstø.
— Havforskningsinstituttet er en sentral bidragsyter i arbeidet med å sikre en god og framtidsrettet forvaltning av våre hav og kystområder. Med Nils Gunnar Kvamstø får vi en havforskningsdirektør som vil bidra til å utvikle instituttet videre, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i pressemeldingen.
Basert på opplysninger fra Fiskeribladet meldte Khrono i går at Ole Arve Misund, sjef for Norsk Polarinstitutt trolig ville bli ny direktør ved Havforskningsinstituttet. Det viste seg ikke å stemme.
Marin dekan
Nils Gunnar Kvamstø er 57 år gammel. Han er utdannet cand. scient. og dr. scient. fra Universitetet i Bergen, Geofysisk institutt. Han er i dag professor og marin dekan ved Universitetet i Bergen, der han legger til rette for og initierer tverrfaglig marin forskning, og utvikler samarbeid innen forskning, formidling og utdanning med det marine aktørlandskapet både regionalt og nasjonalt. I perioden fra 2001 til 2019 var Kvamstø instituttleder ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen.
Nils Gunnar Kvamstø tiltrer stillingen fra det tidspunktet Nærings- og fiskeridepartementet bestemmer.
Skuffet Rogne
På Havforskningsinstituttets nettsider gir sittende direktør Sissel Rogne sine gratulasjoner til Kvamstø.
«Mine gratulasjoner går til Nils Gunnar Kvamstø, og jeg ønsker han hell og lykke som havforskningsdirektør. Det har vært en reell konkurranse, som Nils Gunnar vant. Jeg er selvsagt skuffet over at det ikke ble meg, men det gledelige er at det er Nils Gunnar som overtar. Vi har samarbeider utmerket, og jeg ser frem til å jobbe sammen med Nils Gunnar», sier Sissel Rogne i meldingen.
Khrono kommer tilbake med oppdateringer i saken.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Ansettelsessaken i Bergen: En faglig tautrekking
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet